Yerba Mate zestaw ARGENTYNA IV z termometrem
Do każdego zmówienia dodajemy ulotkę informacyjną: czym jest yerba mate, jej właściwości, jak mate przygotować oraz jak przeprowadzić profesjonalne currado tykwy.
Idealny zestaw aby rozpocząć swoją przygodę z yerba mate, składa się z
pobudzającej yerby Pipore despalada, matera z tykwy Clasica Negros,
bombilli nierdzewnej INDIANA, termometru kuchennego oraz czyścika do
bombilli i podkładki korkowej z logo GRATIS.
Pipore despalada: Pobudzająca argentyńska yerba mate. Drobno zmielone listki bez patyczków.
Bombilla INDIANA:Perfekcyjnie wykonana bombilla z dwóch materiałów stalowej nierdzewnej rurki oraz niklowanego sitka, idealnie wyprofilowana, zakrzywiona. Posiada rozkręcane sitko, dzięki któremu bardzo łatwo się czyści. Długość 16cm. UWAGA - nieco inna niz na zdjęciu!
Matero Clasica Negros: Tradycyjne naczynko do picia
yerba mate. Wykończone metalową wirolką.
Mate wykonane jest z najwyższej jakości owocu tykwy. Prawidłowa
konserwacja gwarantuje, iż naczynko będzie służyć latami. Pojemność ok.
250-350ml. Naczynko dekoracyjne. Naczynka wykonane z naturalnego owocu
tykwy, mogą różnić się kształtem oraz odcieniem.
Szczoteczka do bombilli (wyciorek) losowy kolor:
Szczoteczka (wyciorek) o długości 15cm do czyszczenia bombilli. Nadaje
się do bombilli z rozkręcanym sitkiem lub z dużym ustnikiem. Losowy
kolor.
Podkładka korkowa z logo: Podkładka korkowa z motywem graficznym oraz logiem sklepu. Idealnie
nadaje się pod tykwy matera ceramiczne, kubki, szklanki i inne naczynia.
Chroni przed poplamieniem obrusy, meble...
Termometr kuchenny: Analogowy termometr z wychyłowym wskaźnikiem na szczycie termometru.
Zakres temperatur -10°C - +100°C. Wyposażony w etui które chroni
termometr przed uszkodzeniami mechanicznymi. Idealny do pracy w kuchni,
np.: pomiaru temperatury wody, mięsa, potraw. Długośc 14 cm.
Nie można go pozostawiać w piekarniku w trakcie pieczenia.
O Yerba Mate
|
wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest to odkrycie Indian z plemienia Guarani. W dzisiejszych czasach jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Urugwaj), jednak dzięki swoim właściwościom staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, także u nas w Polsce
|
Picie mate jest swoistym "rytuałem". Tradycyjnie Yerba Mate pije się w naczynkach tzw. materkach (matero), wykonanych z owocu tykwy,
|
|
|
przez bombillę - metalową słomkę, bardzo często posrebrzaną lub pozłacaną. Niektóre bombille są wykonane z czystego złota, srebra lub innego szlachetnego metalu. |
W czym pomaga codziennie picie Yerba Mate?
- naturalnie pobudza ciało i umysł,
- likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia,
- podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację,
- zwiększa zdolność odpornościową organizmu,
- zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu)
- wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego,
- reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit,
- stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie
Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Yerba Mate zawiera:
- z grupy ksantyn - MATEINY, które stymulują Centralny Układ Nerwowy (pobudzają), nie powodując uzależnienia
- witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
- witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
- witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
- witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
- żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
- sód, potas, wapń (wzmacniające kości i zęby),
- magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate: 1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia. 2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce. 3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia. 4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o Yerba Mate, jej właściwościach, gatunkach i przyrządzaniu oraz poznać opinie innych osób, które piją mate to najwięcej się dowiesz odwiedzając jakieś forum o yerba mate lub jedną z wielu stron informacyjnych dedykowanych temu produktowi w internecie.
Zobacz koniecznie nasze komentarze
|