Przedmiotem aukcji jest
zestaw do warzenia piwa
COOPERS
+ drugie piwo gartis


Zestaw zawiera:
-Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 l z pokrywą;
- Kran do pojemnika
- Mieszadło plastikowe
- Rurkę fermentacyjną
- Areometr z menzurką (miernik cukru);
- Szczotkę do mycia butelek
- Miarkę do cukru (2, 4, 6 g)
- Kapsle do butelek 100 szt.
- Kapslownicę dwuramienną Gerta
- Termometr ciekłokrystaliczny
- Koncentrat słodu do wyrobu piwa 1,7 kg - Lager Coopers
-drugie piwo gratis (smak wysyłamy losowo)
Tradycyjne australijskie jasne piwo o złocisto-słomkowym odcieniu. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu. Piwo jasne pełne o lekkim, orzeźwiającym smaku.
Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:
ilość cukru moc piwa
1000g 5,2%
500g 4,6%
450g 4%
250g 3,4%
Kran
Kran montuje się w dolnej części pojemnika fermentacyjnego . Służy do zlewania uwarzonego piwa do butelek. Kran po zamontowaniu może być bez problemu obrócony na bok (dwie silikonowe uszczelki zapewniają jego szczelność), co ułatwia przechowywanie pojemników na płaskiej powierzchni.

Mieszadło
Tworzywo, z którego wykonane jest mieszadło jest fizjologicznie nieszkodliwe i dopuszczone do kontaktu z artykułami spożywczymi. Odporne na wysoką temperaturę.
Rurka fermentacyjna
wykonane z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów.
Aerometr z menzurką
Głównymi elementami miernika są:
probówka i pływak z naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt. Zakres: od 0 do 24°Blg
Szczotka
Uniwersalna szczotka do mycia butelek. Wygodna w użyciu. Drut, na którym umieszczone jest włosie szczotek jest sztywny, aczkolwiek wciąż bardzo sprężysty, dzięki czemu nie pęka pod wpływem wyginania go we wszystkich kierunkach, co ułatwia bardzo proces dokładnego czyszczenia butelek.
Miarka do cukru
Trójramienna plastikowa miarka służy do precyzyjnego dodawania cukru do różnej pojemności butelek (0,33; 0,5; 0,75 l) przed drugą fermentacją.
Kapsle
Kapsle dopasowane są do butelek o średnicy zewnętrznej kołnierza 26mm.
Kapslownica
Kapslownica wykonana z wytrzymałych materiałów. Kapsel nakładamy na butelkę a następnie odchylając ramiona kapslownicy do góry nakładamy ją na kapsel. Następnie jej ramiona ściągamy w dół, aż do momentu, gdy poczujemy opór. Po zakapslowaniu butelki ramiona (z wyczuciem) unosimy do góry i zdejmujemy kapslownicę z butelki.
Termometr
Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny wskazuje temperaturę powierzchni, do której jest przylepiony.
Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie.
Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia z gorącą wodą (aby upłynnić koncentrat)
Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (dla lepszego smaku można użyć wody mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.
Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C.
Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować.
Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej.
Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego. Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.
Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat.
Szukasz innych koncentratów lub ekstraktów? Kliknij tutaj!

Na innej mojej aukcji możesz kupić inne akcesoria do domowych wyrobów.
EXPRESOWA WYSYŁKA!
_______________________________________________________________________
Nr konta:
PKO BP 20 1020 [zasłonięte] 3[zasłonięte]4400002 [zasłonięte] 014621
________________________________________________________________________
Kupując na moich aukcjach akceptujesz regulamin sklepu. REGULAMIN (kliknij)
_____________________________________________________________________