SUPER ZESTAW + 3 GRATISY!!!
BUTELKI DO WINA 8szt.
+
KORKI DO BUTELEK 8szt.
+
ETYKIETKI DO BUTELEK 8szt.
+
KAPTURKI TERMOKURCZLIWE 8szt.
Nasza oferta dotyczy całego 4-częściowego zestawu. Idealnie pasującego do domowego wyrobu wina. Samemu robiąc wino masz pewność co pijesz i jak to jest zrobione.
BUTELKI DO WINA BUW075 8 SZT.
Butelki zielone, pakowane w zgrzewkach po 8 szt. Charakteryzują się znaczną wklęsłością dna butelki,co ma zastosowanie przy dekantacji (zlewaniu z nad osadu).Osad w wyniku zawirowań wina w butelce pozostaje przy dnie.
Charakterystyka produktu:
Szkło,których wykonane są butelki posiada wszelkie atesty zezwalające na kontakt z produktami spożywczymi zawierającymi alkohol.
Użytkowanie:
Wyjaśnienie kilku szczegółów procesu butelkowania, pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych błędów, stąd warto pamiętać, że:
- wino gotowe do butelkowania powinno być klarowne (przezroczyste);
- nie zaleca się nalewania wina do butelek z białego szkła, gdyż istnieje możliwość, że światło spowoduje z brązowienie ich zawartości;
- butelki, w które zamierzamy zlać wino,powinny być wydezynfekowane (najlepiej użyć w tym celu70%spirytusu lub 2-3% roztworu pirosiarczynu potasu- 20-30 g pirosiarczanu na 1l wody);
- przed zakorkowaniem butelek korki należy wrzucić na minutę do wrzącej wody - to spowoduje, że staną się one bardziej plastyczne;
- napełnianie butelek prowadzimy, ściągając wino z baniaka przy użyciu wężyka,przepłukanego wcześniej środkiem dezynfekującym. Należy zminimalizować czas, w którym wino będzie stykać się z powietrzem;
Butelki przeznaczone do dłuższego przechowywania napełniamy niemal do pełna, zostawiając przestrzeń zaledwie 1-2 cm. W przypadku wina, które ma być spasteryzowane przestrzeń ta powinna być większa ok. 4cm.
Butelki zakorkowane należy trzymać w pozycji leżącej, tak by wino ciągle zwilżało korek, przez co będzie zachowana prawidłowa wymiana gazowa i zostanie zapewniona odpowiednia szczelność.
W zestawie do wyboru kolor butelek: zielone, białe lub oliwkowe
KORKI DO BUTELEK 8 SZT.
Opis produktu:
Są to tzw. korki naturalne, aglomerowane (naturalny korek, pokruszony, a następnie uformowany w kształt walca), o 24x38mm
Przy użyciu korkownicy, można nimi zakorkować każdą butelkę.
Użytkowanie:
Wszystkie rodzaje korków z korka należy odpowiednio przygotować do korkowania. Zaniechanie tej czynności może prowadzić do uszkodzenia korków lub korkownicy. W warunkach domowych korki wystarczy zanurzyć na ok.3 minut w gorącej wodzie lub umieścić pod przykryciem nad wrzątkiem. Dzięki temu będą one bardziej plastyczne, co ułatwi korkowanie butelek.
UWAGA:
Należy pamiętać, aby nie„nawilżać” korków zbyt długo, gdyż może to spowodować ich uszkodzenie.
Po zakorkowaniu, butelki powinny jedną dobę pozostać w pozycji pionowej. Pozwoli to na dopasowanie się korka do wewnętrznej ściany szyjki butelki.Następnie umieszczamy butelki w pozycji poziomej, co z kolei zapobiega wysuszaniu korka (wino„obmywa” korek) i zapewnia właściwą wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem.Po dwóch, trzech dniach należy sprawdzić czy korki nie przeciekają. Jeśli zauważymy wyciek,konieczne będzie wymienienie korka na nowy.
ETYKIETY DO BUTELEK 8 SZT.
W czasie dojrzewania i leżakowania butelki wina powinny być łatwo identyfikowalne. Czynność tą ułatwi znakowanie butelek etykietami.
Opis produktu:
Etykiety samoprzylepne pakowane po 8 szt.Proponowane w szerokiej gamie kolorystycznej i rozmaitych wzorach.Można na nich umieścić informacje dotyczące: nazwy, rocznika wina, surowca, z którego zostało zrobione a także, kto je przygotował.
KAPTURKI TERMOKURCZLIWE 8 SZT.
Charakterystyka produktu:
Ozdobne kapturki zakładane na szyjkę butelki spełniają wieloraką funkcję. Nie tylko „poprawiają”jej wygląd, ale również chronią korek. Ograniczają wymianę gazową między wnętrzem butelki, a otoczeniem. W efekcie wino może dłużej i efektywniej leżakować.
Użytkowanie:
Do obkurczania kapturków na szyjce służy specjalne urządzenie zwane„obtapiarką do kapturków”.
W warunkach domowych możemy wykorzystać kilka prostych sposobów obkurczania:
- do garnka z gorącą wodą wkładamy na chwilę odwróconą szyjką w dół, zakorkowaną butelkę;
-zakorkowaną butelkę stawiamy w zlewie,nakładamy kapturek (przytrzymując go z góry np.:widelcem) i polewamy gorącą wodą z czajnika;
- można użyć również suszarki (dla wytrwałych)
Przy odpowiedniej temperaturze kapturek powinien obkurczyć się w ciągu sekundy.