SUPER ZESTAW DO PRODUKCJI WINA
BUTLA DO WINA
+
RURKA FERMENTACYJNA
+
KOREK DO BALONU K48
+
DROŻDŻE UNIWERSALNE DO WIN FERMIVIN
BALON DO WINA W WIKLINIE 50L
Balon szklany wąsko otworowy przeznaczony do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek.Balon znajduje się w koszu wiklinowy dzięki czemu wygląd jego jest bardzo efektowny. Polecany szczególnie osobom ceniącym to, co naturalne i klasyczne
KOREK DO BALONU fi48cm
Niezbędnym uzupełnieniem balonu jest prawidłowo dopasowany gumowy korek z rurką fermentacyjną lub korek z korka.
Charakterystyka produktu:
Dostępne w sprzedaży korki posiadają atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korki zaopatrzone są w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową).
Użytkowanie
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć.Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.
RURKA FERMENTACYJNA
Rurki plastikowe - wykonane z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów.
Charakterystyka produktu:
Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, ates tPZH.
Użytkowanie: :
Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.
Dzięki przesuwającemu się słupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu,co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia.
UWAGA:
W przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce,wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą
DROŻDŻE UNIWERSALNE DO WIN BIAŁYCH I CZERWONYCH FERMIVIN
Charakterystyka produktu:
Komórki wysoce aktywnych drożdży winiarskich, suszone są fluidalnie il.7g.Pojedyncza dawka wystarcza na przygotowanie do 35 l wina.
Fermivin – drożdże winiarskie do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Użytkowanie
W przypadku drożdży suszonych fluidalnie, wstępne namnożenie i uaktywnienie nie jest konieczne. Zalecane jest jedynie wykonanie ich wstępnej rehydratacji, polegającej na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawienie na ok. 15 min w temperaturze pokojowej.Drożdże należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
ZAPRASZAMY NA NASZE INNE AUKCJE Z
BALONAMI
KLIKNIJ I SPRAWDŹ INNE BALONY