pH metr glebowy
pH METR glebowy:
Urządzenie przydatne przy uprawie wielu odmian roślin i warzyw. Odczyt pH gleby informuje nas o właściwości podłoża pod uprawy co pozwala należycie go przygotować.
Instrukcja obsługi:
Wykonanie pomiaru:
1. Przygotować próbkę ziemi 300 - 400 g.
2. Próbkę wsypać do półlitrowego słoika, dodać niewielką ilość wody aby ziemia była wilgotna.
3. Przetrzeć końcówkę miernika szorstkim papierem lub szczoteczką i umieścić w próbce.
4. Po 1 minucie odczytać wartość pH na skali urządzenia.
Zmiana odczynu pH gleby:
Aby obniżyć pH gleby należy stosować dodatek siarki, by podwyższyć pH dodaje się wapno.
pH metr można również wykorzystać do pomiaru kwasowości kompostu.
Wartościowy kompost posiada obojętny odczyn pH 6,5 – 7,0.
Przedstawiamy poniżej optymalne pH dla prawidłowego wzrostu i rozwoju wybranych roślin:
1. ROŚLINY OZDOBNE
Amarylis 5,5 - 6,5
Anturium 5,5 - 6,5
Araukaria 4,0 - 5,0
Asparagus 6,0 - 7,5
Aster 6,0 - 7,0
Begonia 4,5 - 5,5
Bluszcz 6,0 - 8,0
Chryzantema 6,0 - 7,5
Cyklamen (fiolek alpejski) 5,5 - 6,5
Cytryna 6,0 - 8,0
Dzwonek 6,0 - 8,0
Figowiec sprężysty 5,5 - 7,5
Forsycja 6,0 - 7,0
Frezja 6,5 - 7,0
Fuksja 5,5 - 6,5
Gardenia 5,0 - 6,0
Gerbera 6,5 - 7,5
Gladiola (mieczyk) 6,0 - 7,0
Groszek pachnący 6,0 - 7,5
Grubosz 6,5 - 7,5
Gwiazda betlejemska 5,0 - 7,0
Hiacynt wschodni 6,5 - 7,5
Hipeastrum, zwartnica 5,5 - 7,5
Hortensja czerwona 5,5 - 6,5
Hortensja niebieska 4,0 - 4,5
Kalanchoe 5,5 - 7,5
Kamelia japońska 6,0 - 7,0
Koleus blumego 6,0 - 7,0
Krokus 6,0 - 8,0
Konwalia majowa 4,5 - 6,0
Lilia 6,5 - 7,5
Magnolia 5,0 - 6,0
Narcyz 5,5 - 6,5
Nasturcja 5,5 - 7,5
Oleander 6,0 - 7,5
Palma 5,0 - 6,5
Pelargonia 5,0 - 7,0
Peonia 6,0 - 7,5
Petunia 6,0 - 7,5
Prymula 5,0 - 6,5
Rezeda wonna 5,0 - 8,0
Róża 6,0 - 7,0
Różanecznik, azalia, rododendron 4,5 5,5
Trzykrotka 5,0 - 7,5
Tulipan 6,0 - 7,5
Zawilec koronkowy 5,5 - 6,5
2. WARZYWA
Cebula 6,0 - 7,0
Chrzan 6,0 - 7,0
Cykoria 5,0 - 6,5
Czosnek pospolity 5,5 - 9,0
Dynia zwyczajna 5,5 - 7,0
Fasola 6,5 - 7,5
Groch 6,0 - 7,5
Kalafior 6,0 - 7,5
Kapusta biała 6,5 - 7,5
Kapusta brukselka 6,0 - 7,5
Kapusta czerwona 6,5 - 7,5
Koper włoski 5,0 - 6,0
Marchew 6,0 - 7,0
Majeranek 6,0 - 8,0
Ogórek 5,5 - 7,0
Pietruszka 6,0 - 7,0
Pomidor 5,5 - 7,5
Por 7,0 - 8,0
Rabarbar 5,5 - 7,0
Rzodkiew 5,0 - 7,0
Sałata 6,0 - 7,0
Seler 6,0 - 7,0
Szczaw ogrodowy 4,0 - 7,0
Szpinak 6,5 - 7,5
Szczypiorek 6,0 - 7,0
Szparag 6,5 - 8,0
3. KRZEWY OWOCOWE i KRZEWINKI
Agrest 6,0 - 7,5
Malina 5,0 - 6,0
Porzeczka czarna 6,0 - 7,5
Porzeczka czerwona 6,0 - 7,5
Truskawka 7,0 - 8,0
Borówka 3,5 - 4,5
4. DRZEWA OWOCOWE
Brzoskwinia 6,0 - 7,5
Grusza 6,0 - 7,5
Jabłoń 6,0 - 7,5
Morela 6,0 - 7,5
Orzech laskowy 6,0 - 7,0
Orzech włoski 6,0 - 8,0
Śliwa 6,0 - 7,5
Wiśnia 6,0 - 7,0
Czereśnia 6,0 - 7,0
5. UPRAWY POLOWE
Burak cukrowy 6,5 - 7,5
Burak zwyczajny 6,0 - 7,5
Fasola 6,0 - 7,0
Gorczyca biała 6,0 - 7,5
Gorczyca czarna 6,0 - 7,5
Gryka zwyczajna 5,5 - 7,0
Zboża 5,5 - 7,0
Koniczyna biała 5,5 - 7,0
Koniczyna czerwona 6,0 - 7,5
Kukurydza 6,0 - 7,0
Len zwyczajny 6,0 - 7,0
Lucerna siewna 6,0 - 7,5
Lubin żółty 5,0 - 6,0
Peluszka 6,0 - 7,0
6. DRZEWA I KRZEWY OZDOBNE
Bukszpan 6,0 - 8,0
Cis 5,5 - 6,5
Jałowiec 5,0 - 6,0
Jodła 5,0 - 6,0
Kasztanowiec 6,0 - 8,0
Klon 6,0 - 8,0
Lipa 6,0 -7,5
Modrzew 6,0 - 7,0
Jarzębina 6,0 - 7,5
Świerk 5,5 - 6,5
Tuja 6,0 - 7,5