Zdrowy
maluch
Poradnik żywieniowy dla rodziców
Sikoń Magdalena,
Skowron Monika
Wydawnictwo:
Galaktyka
ISBN:
[zasłonięte]978-8379-277-5
Format: 17.0x24.0cm
Liczba
stron: 184
Oprawa: Miękka ze
skrzydełkami
Wydanie: 1, 2013 r.
Co przygotować swojemu
dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i
warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch,
która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o
żywieniu dzieci. Autorki wskazują kiedy do jadłospisu można
włączyć poszczególne produkty i jak właściwie zbilansować
tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł
wykorzystywać niezwykłe bogactwo natury.
To książka, która pomoże
wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy jadłospis
oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i
zdrowe posiłki.
Autorkami książki są Magdalena
Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor naczelna portalu
„VegeMaluch.pl”, oraz Hanna Stolińska – dietetyk z Instytutu
Żywności i Żywienia. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał
także prof. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i
Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Zdrowe dzieciaki
Jak
odżywiać dzieci, by były odporne na choroby
Fuhrman Joel
Wydawnictwo: Varsovia ISBN:
978-83-[zasłonięte]-6306-1
Tłumaczenie: Goreń
Michał
Format: 15.0x23.0cm
Liczba stron:
272
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.
W książce Zdrowe dzieciaki dr Joel
Fuhrman pomaga rodzicom zrozumieć, jak poprzez zmianę nawyków
żywieniowych mogą pomóc swym dzieciom odzyskać zdrowie, a
potem utrzymać je w znakomitej kondycji. Jego unikalny program
wysokoodżywczej lecz niskokalorycznej diety powoduje kolosalne
zwiększenie odporności zdrowotnej dziecka, eliminując tak
częste u dzieci dolegliwości typu astma, choroby uszu czy
uczulenia. Dr Fuhrman uczy, jak karmić maluchy, by były zdrowe
i cieszyły się pełnią możliwości intelektualnych i fizycznych,
oraz tłumaczy, w jaki sposób różne produkty żywnościowe
wpływają na inteligencję dziecka i jego wyniki w szkole. Co
więcej, autor wyjaśnia, że szalejąca obecnie epidemia
zachorowań na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne jest
ściśle związana ze złymi nawykami żywieniowymi, do których
byliśmy przyzwyczajani od najmłodszych lat. Tymczasem właściwe
odżywianie w dzieciństwie skutecznie wpływa na witalną
zdolność naszych organizmów do naturalnego pokonywania komórek
rakowych i odbudowy prawidłowych funkcji narządów
wewnętrznych.
W oparciu o zalecenia dr. Fuhrmana
tysiące dzieci w wielu krajach zostały wyciągnięte z problemów
cukrzycowych, chorób autoimmunologicznych, nowotworów i
uchronione przed rozwijającymi się po cichu chorobami
wieńcowymi. Wystarczyło, by rodzice zrozumieli, czym jest
całkowita wartość odżywcza pokarmu (określana punktacją wg
skali ANDI) i za pomocą odpowiednio skomponowanych jadłospisów
chronili swe pociechy przed narastającymi we współczesnym
świecie problemami zdrowotnymi. Wszystko, co dr Fuhrman podaje
w swej książce, jest znakomicie i wszechstronnie
udokumentowane twardymi dowodami naukowymi. Książka jest
uzupełniona kompletnymi jadłospisami i ponad pięćdziesięcioma
przepisami na smakowite potrawy.
Na co dzień dr
Fuhrman współpracuje z czołowymi amerykańskimi uniwersytetami
medycznymi, których laboratoria na jego zlecenie prowadzą
analityczne badania całych grup pokarmowych, dając tym samym
solidne naukowe podstawy do zestawu tablic żywnościowych dla
stworzonej przez dr. Fuhrmana skali ANDI.