Zdrowy
maluch
Poradnik żywieniowy dla rodziców
Sikoń Magdalena,
Skowron Monika
Wydawnictwo:
Galaktyka
ISBN:
[zasłonięte]978-8379-277-5
Format: 17.0x24.0cm
Liczba
stron: 184
Oprawa: Miękka ze
skrzydełkami
Wydanie: 1, 2013 r.
Co przygotować swojemu
dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i
warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch,
która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o
żywieniu dzieci. Autorki wskazują kiedy do jadłospisu można
włączyć poszczególne produkty i jak właściwie zbilansować
tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł
wykorzystywać niezwykłe bogactwo natury.
To książka, która pomoże
wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy jadłospis
oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i
zdrowe posiłki.
Autorkami książki są Magdalena
Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor naczelna portalu
„VegeMaluch.pl”, oraz Hanna Stolińska – dietetyk z Instytutu
Żywności i Żywienia. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał
także prof. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i
Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Zdrowe dzieciaki
Jak
odżywiać dzieci, by były odporne na choroby
Fuhrman Joel
Wydawnictwo: Varsovia ISBN:
978-83-[zasłonięte]-6306-1
Tłumaczenie: Goreń
Michał
Format: 15.0x23.0cm
Liczba stron:
272
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2013 r.
W książce Zdrowe dzieciaki dr Joel
Fuhrman pomaga rodzicom zrozumieć, jak poprzez zmianę nawyków
żywieniowych mogą pomóc swym dzieciom odzyskać zdrowie, a
potem utrzymać je w znakomitej kondycji. Jego unikalny program
wysokoodżywczej lecz niskokalorycznej diety powoduje kolosalne
zwiększenie odporności zdrowotnej dziecka, eliminując tak
częste u dzieci dolegliwości typu astma, choroby uszu czy
uczulenia. Dr Fuhrman uczy, jak karmić maluchy, by były zdrowe
i cieszyły się pełnią możliwości intelektualnych i fizycznych,
oraz tłumaczy, w jaki sposób różne produkty żywnościowe
wpływają na inteligencję dziecka i jego wyniki w szkole. Co
więcej, autor wyjaśnia, że szalejąca obecnie epidemia
zachorowań na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne jest
ściśle związana ze złymi nawykami żywieniowymi, do których
byliśmy przyzwyczajani od najmłodszych lat. Tymczasem właściwe
odżywianie w dzieciństwie skutecznie wpływa na witalną
zdolność naszych organizmów do naturalnego pokonywania komórek
rakowych i odbudowy prawidłowych funkcji narządów
wewnętrznych.
W oparciu o zalecenia dr. Fuhrmana
tysiące dzieci w wielu krajach zostały wyciągnięte z problemów
cukrzycowych, chorób autoimmunologicznych, nowotworów i
uchronione przed rozwijającymi się po cichu chorobami
wieńcowymi. Wystarczyło, by rodzice zrozumieli, czym jest
całkowita wartość odżywcza pokarmu (określana punktacją wg
skali ANDI) i za pomocą odpowiednio skomponowanych jadłospisów
chronili swe pociechy przed narastającymi we współczesnym
świecie problemami zdrowotnymi. Wszystko, co dr Fuhrman podaje
w swej książce, jest znakomicie i wszechstronnie
udokumentowane twardymi dowodami naukowymi. Książka jest
uzupełniona kompletnymi jadłospisami i ponad pięćdziesięcioma
przepisami na smakowite potrawy.
Na co dzień dr
Fuhrman współpracuje z czołowymi amerykańskimi uniwersytetami
medycznymi, których laboratoria na jego zlecenie prowadzą
analityczne badania całych grup pokarmowych, dając tym samym
solidne naukowe podstawy do zestawu tablic żywnościowych dla
stworzonej przez dr. Fuhrmana skali ANDI.
100 najlepszych przepisów na dania dla
niemowląt
Łatwe przeciery i pierwsze pokarmy stałe
dla dzieci w 6-12 miesiącu życia
Bailey Christine
Wydawnictwo: G+J Gruner+Jahr
Polska
ISBN:[zasłonięte]978-8378-173-9
Format:
14.0x17.0cm
Liczba stron: 144
Oprawa:
Miękka
Wydanie: 2011 r.
100 pysznych dań, które twoje dziecko z
pewnością pokocha!
Porady ekspertki żywieniowej, które
pomogą zapewnić dziecku jak najlepszy start w
życie.
Przepisy na szybkie i łatwe do zrobienia pokarmy -
idealne dla zajętych rodziców.
Tabele pokarmów do
wprowadzania na kolejnych etapach rozwoju dziecka oraz zestaw
składników odżywczych.
Christine Bailey opracowała 100 wspaniałych i
łatwych do zrobienia przepisów. Dodatkowo umieściła w książce
tabele pokarmów do wprowadzania na kolejnych etapach rozwoju
dziecka. Przy każdym przepisie znajdziesz zestaw składników
odżywczych i symbole graficzne, a także rady dotyczące
przygotowania i przechowywania pokarmów. Znajdziesz tu świetne
przepisy na pyszne potrawy od prostego fenkułu z jabłkiem w
pierwszym etapie, przez łatwego duszonego kurczaka,
wieprzowinę smażoną z sezamem lub morelowe mascarpone dla
dziecka 7-9-miesięcznego, po chowder z łososiem, risotto z
cukinią, groszkiem i miętą lub krem waniliowy z truskawkami w
9-12 miesiącu życia. Twoje dziecko je pokocha, a i tobie
będzie lecieć ślinka!
Christine Bailey jest specjalistką żywienia i
konsultantem zdrowotnym, szefem kuchni i nauczycielką
gotowania. Jest autorką The Top 100 Low-Salt Recipes i The Top
100 Recipes for Brainy Kids, doradza władzom lokalnym, szkołom
oraz organizacjom opiekującym się dziećmi w zakresie ich
żywienia. Uczestniczy również w pracach nad różnymi
publikacjami i witrynami internetowymi w Wielkiej Brytanii, w
tym Natural Health & Beauty, Natural Lifestyle oraz
World Cancer Research Fund UK.