Zdrowy
maluch
Poradnik żywieniowy dla rodziców
Sikoń Magdalena,
Skowron Monika
Wydawnictwo:
Galaktyka
ISBN:
[zasłonięte]978-8379-277-5
Format: 17.0x24.0cm
Liczba
stron: 184
Oprawa: Miękka ze
skrzydełkami
Wydanie: 1, 2013 r.
Co przygotować swojemu
dziecku? Czy można już bezpiecznie podawać surowe owoce i
warzywa? Na te i inne pytania odpowiada książka Zdrowy maluch,
która powstała z połączenia pasji do gotowania z wiedzą o
żywieniu dzieci. Autorki wskazują kiedy do jadłospisu można
włączyć poszczególne produkty i jak właściwie zbilansować
tygodniową dietę, by rozwijający się organizm mógł
wykorzystywać niezwykłe bogactwo natury.
To książka, która pomoże
wszystkim rodzicom odpowiednio skomponować dziecięcy jadłospis
oparty na roślinach i nabiale oraz przygotowywać smaczne i
zdrowe posiłki.
Autorkami książki są Magdalena
Sikoń, wegetarianka od 10 lat i redaktor naczelna portalu
„VegeMaluch.pl”, oraz Hanna Stolińska – dietetyk z Instytutu
Żywności i Żywienia. Nad powstawaniem Zdrowego malucha czuwał
także prof. Janusz Książyk – kierownik Kliniki Pediatrii i
Żywienia Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
100 najlepszych przepisów na dania dla
niemowląt
Łatwe przeciery i pierwsze pokarmy stałe
dla dzieci w 6-12 miesiącu życia
Bailey Christine
Wydawnictwo: G+J Gruner+Jahr
Polska
ISBN:[zasłonięte]978-8378-173-9
Format:
14.0x17.0cm
Liczba stron: 144
Oprawa:
Miękka
Wydanie: 2011 r.
100 pysznych dań, które twoje dziecko z
pewnością pokocha!
Porady ekspertki żywieniowej, które
pomogą zapewnić dziecku jak najlepszy start w
życie.
Przepisy na szybkie i łatwe do zrobienia pokarmy -
idealne dla zajętych rodziców.
Tabele pokarmów do
wprowadzania na kolejnych etapach rozwoju dziecka oraz zestaw
składników odżywczych.
Christine Bailey opracowała 100 wspaniałych i
łatwych do zrobienia przepisów. Dodatkowo umieściła w książce
tabele pokarmów do wprowadzania na kolejnych etapach rozwoju
dziecka. Przy każdym przepisie znajdziesz zestaw składników
odżywczych i symbole graficzne, a także rady dotyczące
przygotowania i przechowywania pokarmów. Znajdziesz tu świetne
przepisy na pyszne potrawy od prostego fenkułu z jabłkiem w
pierwszym etapie, przez łatwego duszonego kurczaka,
wieprzowinę smażoną z sezamem lub morelowe mascarpone dla
dziecka 7-9-miesięcznego, po chowder z łososiem, risotto z
cukinią, groszkiem i miętą lub krem waniliowy z truskawkami w
9-12 miesiącu życia. Twoje dziecko je pokocha, a i tobie
będzie lecieć ślinka!
Christine Bailey jest specjalistką żywienia i
konsultantem zdrowotnym, szefem kuchni i nauczycielką
gotowania. Jest autorką The Top 100 Low-Salt Recipes i The Top
100 Recipes for Brainy Kids, doradza władzom lokalnym, szkołom
oraz organizacjom opiekującym się dziećmi w zakresie ich
żywienia. Uczestniczy również w pracach nad różnymi
publikacjami i witrynami internetowymi w Wielkiej Brytanii, w
tym Natural Health & Beauty, Natural Lifestyle oraz
World Cancer Research Fund UK.