Przedmiotem aukcji jest:
GRZYBEK TYBETAŃSKI
1 łyżeczka (5ml)
- naturalny probiotyk
zrób sam zdrowotny mleczny napój
WYSYŁKA
wykonywana jest od poniedziałku do środy- priorytety
ekonomiczne tylko poniedziałki i wtorki(oczywiście dlatego, żeby grzybek nie leżał przez weekend na poczcie).
Grzybek znajduje się zabezpieczony, w kopercie bąbelkowej.
Do grzybka dołączam przepis na jego hodowlę w formie ulotki. (uwaga - przy zakupie kilku sztuk grzybka wysyłam w jednym opakowaniu i jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).
Właściwości lecznicze napoju:1. Reguluje w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie.2. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych.4. Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie.5. Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych. 7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi.8. Leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki.9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe.10. Leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym. 11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.12. Eliminuje wszelkie stany zmęczenia, wyczerpania.13. Łagodzi skutki stresu.14. Zwiększa libido.15. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie. 16. Stosowany jako okłady na bolące miejsca przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych.17. Pomaga walczyć z bezsennością.18. Wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.19. Pomaga w chorobach kobiecych, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego.20. Pozytywnie wpływa na mięśnie, stawy i kości.
HODOWLA GRZYBKA
Możesz stworzyć własną, domową fabrykę mlecznego, zdrowotnego napoju. Wystarczy do tego łyżeczka prezentowanego tutaj grzybka, którą należy umieścić w słoiku i zalać pół szklanką mleka (nie gotowanego). Po 24 godzinach przemieszać go i przecedzić przez sitko. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka). Mleko przetworzone przez grzybka należy wypić, a samego grzybka dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą (do momentu, aż nie będzie pokryty mlekiem- woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta). Grzybek zalać w słoiku świeżym mlekiem na kolejne 24 godziny. Słoik nakryć najlepiej gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej.
KURACJA
Powinna trwać 20 dni bez przerwy. Mleczny napój najlepiej pić tuż przed snem. Następnie zrobić 10 dni przerwy i znów pić przez 20 dni. Kurację można powtarzać kilkakrotnie. W czasie przerwy między kuracjami, gdy nie pijemy mleka przetworzonego przez grzybka, należy zalewać go taką ilością mleka, aby był przykryty i lekko pływał. Oczywiście w tym czasie należy mleko również zmieniać co 24 godziny.
Napój mleczny produkowany przez drogocennego grzybka przypomina w smaku kefir. Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka.
Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się zarówno mleko ze sklepu, jak i mleko „prosto od krowy”. Przy stosowaniu mleka sklepowego należy pamiętać, aby nie było ono odtłuszczone najlepiej 3,2% i pasteryzowne w niskich temperaturach,
Grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie. Mleko powinno być zmieniane co 24 godziny.
Z mlecznego napoju można również zrobić pyszny domowy twarożek. Potrzebujemy do tego 0,5 l mleka i tyle samo napoju z grzybka, tyle że mocnego.
zagrzać mleko do 90*C Dodać napój z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu i zdjąć z ognia. Odcedzić twaróg od serwatki za pomocą płótna (tetry). I twaróg gotowy do spożycia.
JĘZYK NAUKOWY
Proces fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych mikroorganizmów, koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki kefirowe) o wymiarach od 0,3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora .
Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży, Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan).
Zobacz moje pozostałe aukcje:
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje
Panelealle