Tytuł |
Zdrowe strączkowe
|
Autor |
H. Łabuda, dr R.
Papliński |
Wydawca |
Działkowiec
|
Rok wydania
|
2004 |
Liczba stron
|
64 |
Wymiary |
145 x 210 mm
|
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-[zasłonięte]404-9-8
|
Uprawa
roślin strączkowych jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie, jednak w
Polsce są wciąż niedocenianymi produktami w codziennym jadłospisie, a szkoda, są
bowiem bogatym źródłem: witamin, soli mineralnych, witamin z grupy B oraz
błonnika pokarmowego. Związki te pełnią bardzo ważną rolę w profilaktyce, a
także w leczeniu wielu chorób, nawet tych najgroźniejszych, jakimi są miażdżyca,
nowotwory czy cukrzyca.
Dlatego
"zdrowe strączkowe" powinny być spożywane przez cały rok.
Możemy
je wykorzystywać do bezpośredniego spożycia oraz mrożenia i konserwowania.
Stosując zaś odpowiednie odmiany oraz różne terminy wysiewów możemy znacznie
przedłużyć okres ich spożywania z korzyścią dla siebie i swojej rodziny.
W
uprawie rośliny strączkowe (fasola, groch, bób, soczewica i soja) są niezwykle
atrakcyjne - ładne, dorodne, ozdobne, a ponadto niekłopotliwe i cenne w
działkowym zmianowaniu.
Spis treści
WSTĘP
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI WARZYW STRĄCZKOWYCH
UPRAWA
WARZYW STRĄCZKOWYCH
Fasola
Groch
zielony
Bób
Soja
Soczewica
CHOROBY
ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
SZKODNIKI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
PRZEPISY
KULINARNE