|
Zdrowe
kości Jak samodzielnie zapobiec osteoporozie i cofnąć jej
skutki Gąsowska Anna Wydawnictwo:
Vital
ISBN:
978-83-[zasłonięte]-7808-2 Format: 14.5x20.5cm Liczba
stron: 400 Oprawa: Miękka Wydanie: 1, 2014
r.
Co czwarta kobieta po
pięćdziesiątym roku życia ma objawy osteoporozy. Choroba ta
dotyka również mężczyzn. Jest przyczyną uporczywego bólu i
wielu trudnych złamań, do których zalicza się niebezpieczne
złamanie kości biodrowej. Autorka, dyplomowana
masażystka, sama usłyszała diagnozę – osteoporoza. Teraz
cieszy się wspaniałym zdrowiem i dzieli się z Tobą swoim
doświadczeniem. Książka ta jest wynikiem jej wieloletnich
badań nad przyczynami powstawania oraz sposobami leczenia tej
choroby. Wyjaśnia czym jest osteoporoza i podpowiada jak
samemu sprawdzić czy jest się w grupie podwyższonego ryzyka.
Analizuje metody leczenia jakie proponuje
medycynakonwencjonalna. Opierając się na najnowszych badaniach
naukowych, szczegółowo opisujedziałanieleków oraz ich skutki
uboczne, o których możesz jeszcze nie
wiedzieć. Podstawową przyczyną powstawania
osteoporozy jest niedobór witamin, minerałów i niewłaściwa
dieta. Na utratę masy kostnej duży wpływ mają również hormony.
Lektura ta udzieli Ci odpowiedzi na pytanie cęąTści, ały. Nie
ma jednej recepty dla wszystkich, dlatego program jest ułożony
tak, aby każdy indywidualnie mógł skomponować odpowiednią
dietę dla siebie. Poznasz zasady bępczejodbudowującej ści oraz
szczegółowy program ćwiczeń, który będzie miał wpływ na ich
wzmocnienie. Wygraj z osteoporozą!
Żywienie w chorobach
kostno stawowych Wieczorek-Chełmińska Zofia
Wydawnictwo: PZWL
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4119-4 Format:
20.5x14.5cm Liczba stron: 184 Oprawa:
Miękka Wydanie: 1, 2011 r.
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu
różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba
Czytelników przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby
stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz
również smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo
propozycje posiłków godnych polecenia w przypadku dolegliwości
kości i stawów. W książce omówiono zapotrzebowanie
organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono
charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności
modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu
kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodnikóww ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca zagadnieniom zasad
żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz
profilaktyce tych stanów.
|