|
Zdrowe dzieciaki Jak
odżywiać dzieci, by były odporne na choroby Fuhrman Joel
Wydawnictwo: Varsovia ISBN:
978-83-[zasłonięte]-6306-1 Tłumaczenie: Goreń
Michał Format: 15.0x23.0cm Liczba stron:
272 Oprawa: Miękka Wydanie: 2013 r.
W książce Zdrowe dzieciaki dr Joel
Fuhrman pomaga rodzicom zrozumieć, jak poprzez zmianę nawyków
żywieniowych mogą pomóc swym dzieciom odzyskać zdrowie, a
potem utrzymać je w znakomitej kondycji. Jego unikalny program
wysokoodżywczej lecz niskokalorycznej diety powoduje kolosalne
zwiększenie odporności zdrowotnej dziecka, eliminując tak
częste u dzieci dolegliwości typu astma, choroby uszu czy
uczulenia. Dr Fuhrman uczy, jak karmić maluchy, by były zdrowe
i cieszyły się pełnią możliwości intelektualnych i fizycznych,
oraz tłumaczy, w jaki sposób różne produkty żywnościowe
wpływają na inteligencję dziecka i jego wyniki w szkole. Co
więcej, autor wyjaśnia, że szalejąca obecnie epidemia
zachorowań na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne jest
ściśle związana ze złymi nawykami żywieniowymi, do których
byliśmy przyzwyczajani od najmłodszych lat. Tymczasem właściwe
odżywianie w dzieciństwie skutecznie wpływa na witalną
zdolność naszych organizmów do naturalnego pokonywania komórek
rakowych i odbudowy prawidłowych funkcji narządów
wewnętrznych. W oparciu o zalecenia dr. Fuhrmana
tysiące dzieci w wielu krajach zostały wyciągnięte z problemów
cukrzycowych, chorób autoimmunologicznych, nowotworów i
uchronione przed rozwijającymi się po cichu chorobami
wieńcowymi. Wystarczyło, by rodzice zrozumieli, czym jest
całkowita wartość odżywcza pokarmu (określana punktacją wg
skali ANDI) i za pomocą odpowiednio skomponowanych jadłospisów
chronili swe pociechy przed narastającymi we współczesnym
świecie problemami zdrowotnymi. Wszystko, co dr Fuhrman podaje
w swej książce, jest znakomicie i wszechstronnie
udokumentowane twardymi dowodami naukowymi. Książka jest
uzupełniona kompletnymi jadłospisami i ponad pięćdziesięcioma
przepisami na smakowite potrawy. Na co dzień dr
Fuhrman współpracuje z czołowymi amerykańskimi uniwersytetami
medycznymi, których laboratoria na jego zlecenie prowadzą
analityczne badania całych grup pokarmowych, dając tym samym
solidne naukowe podstawy do zestawu tablic żywnościowych dla
stworzonej przez dr. Fuhrmana skali ANDI.
Jedz pysznie razem z
dzieckiem czyli kochanie przez gotowanie. Pomysły kulinarne
na pierwsze lata życia dziecka Makarowska
Magdalena
Wydawnictwo: Feeria Oprawa:
Miękka Format: 16.5x20.5cm Liczba stron: 360 Wydanie:
2 Rok wydania: 2013
Opis: Dzieci naśladują rodziców. Nie
możemy więc wymagać od nich zdrowego odżywiania, jeśli sami
źle jadamy.
Troska o dziecko jest świetnym bodźcem do
zmiany nawyków żywieniowych całej rodziny. Chodzi zarówno o
zdrowy jadłospis, jak i sposób podawania dań oraz jedzenia
posiłku, atmosferę przy stole, rodzinną rozmowę. Kluczem do
sukcesu jest wspólne jedzenie posiłków, radość z ich
przygotowywania i spożywania w miłej, spokojnej atmosferze
oraz swoboda eksperymentowania. Pozwalaj dziecku na
samodzielność w jedzeniu i przygotuj się na spory bałagan w
kuchni…
Odżywianie się matki w ciąży i w trakcie
karmienia piersią Pierwsze gotowane posiłki
dziecka Zalecenia i przepisy na pierwsze lata
życia Wspólnie przygotowywane dania w wieku
przedszkolnym i później Pomysły dla
niejadków Porady w przypadku nadwagi u
dziecka Jak wybrać optymalne produkty żywnościowe w
supermarkecie
Napisałam tę książkę taką, jaką chciałam
znaleźć po urodzeniu swojej córeczki, tak żebym nie musiała
zastanawiać się nad różnymi aspektami żywienia jej, tylko mieć
przed sobą twarde i przejrzyste fakty. Poruszam zarówno
problem niejadków, jak i kwestię otyłości u dzieci. Jako
dietetyk, pedagog, a przede wszystkim mama postaram się Wam
pomóc, Drodzy Rodzice, w dokonywaniu właściwych wyborów.
![okładka](http://images68.fotosik.pl/74/04bd17<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>283f65d.jpg)
|