Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zdrowa kuchnia dla dzieci

28-02-2012, 21:19
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 16 zł      Aktualna cena: 16 zł     
Użytkownik Aba-Warszawa
numer aukcji: 2074466759
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 16   
Koniec: 31-01-2012 08:30:10

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2004
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Normal 0 21


 

SZEROKA OFERTA KSIĄŻEK
Z DZIEDZIN:

  • medycyna niekonwencjonalna
  • psychologia
  • rozwój i wychowywanie dzieci
  • zdrowy i aktywny tryb życia
  • zdrowe odżywianie
ZAPRASZAMY NA INNE NASZE AUKCJE!
 
02-952 Warszawa, ul. Wiertnicza 162, tel. (022)[zasłonięte]885 26,[zasłonięte]885 26,
fax (022)[zasłonięte]651 75, e-mail: [zasłonięte]@oficynaaba.pl, GG 12[zasłonięte]454
skype: aba-interspar 
 
--------------------------------------------------------------------------------
 

Przedmiotem tej aukcji jest książka:

Zdrowa kuchnia dla dzieci. Wskazówki, rady, przepisy

Autor: Anna Kłosińska

 

Dodatkowe informacje: 144 strony; format A5; oprawa miękka

Wydawca: "Oficyna Wydawnicza INTERSPAR"


Opis: Sposób żywienia w najwcześniejszych latach życia jest sprawą niezwykle ważną, ponieważ w tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe, a popełnione błędy dają o sobie znać w późniejszym wieku. Poradnik ten prezentuje zdrowe produkty i dania w diecie dziecka, będące źródłem niezbędnych składników pokarmowych.

 

Fragment:

Późna jesień, zima, to pory, kiedy dzieci częściej chorują niż zazwyczaj zapadają na wszelkiego rodzaju infekcje, przeziębienia, choroby górnych dróg oddechowych.

Gdy dziecko zaczyna chorować, rodzice dbają, aby otrzymywało ono właściwe lekarstwa. Rzadko zastanawiamy się nad tym, czy sposób żywienia naszego dziecka jest dobry. Właściwa dieta zawsze powinna wspomagać proces leczenia środkami farmakologicznymi, a niejednokrotnie nawet jest w stanie go zastąpić.

Istnieje ścisły związek między sposobem żywienia a zdrowiem. Niestety to co większość z nas preferuje, nie zawsze należy do najzdrowszych pokarmów.

Co zatem szczególnie nie służy zdrowiu:

- słodycze

- biała mąka, białe bułki i chleb, biały ryż

- wszelkiego rodzaju fast-foody, frytki, gotowe dania mrożone, typu instant, konserwowe

- żywność wysoce przetworzona, wzbogacona środkami konserwującymi, utrzymującymi bardzo długo świeżość

- wędliny, wędzonki

- twarożki homogenizowane, słodkie jogurty, desery mleczne o długim terminie ważności

- dania smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, cukru.

Trudno jednak oprzeć się refleksji, że nie odżywiamy się najlepiej. Dzieci przejęły nasze zwyczaje, stały się konsumentami wielu „pyszności”, do których zachęcają reklamy. Nieczęsto pewnie miały okazję, aby zasmakować w tym, co jest naprawdę zdrowe. Czy dobre? To sprawa dyskusyjna. Nie należy się spodziewać, aby łatwo dały się przekonać do zmiany diety, wyeliminowania z niej tego, co jadły od dzieciństwa i polubienia żywności określanej mianem zdrowej. Zmiana nawyków żywieniowych u naszych pociech to sprawa żmudna wymagająca od nas inwencji.

Przesłanie warte jednakże podjęcia wszelkich wysiłków. Mamy pomóc naszym dzieciom w zachowaniu zdrowia oraz zabezpieczyć je przed chorobami.

 

ZAPRASZAM DO ZAKUPU