Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu mezostemicznym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie chmielu, jabłoni, gruszy, truskawki oraz roślin warzywnych przed chorobami grzybowymi.
Działanie mezostemiczne polega na rozprzestrzenianiu się substancji aktywnej poprzez dyfuzję w fazie gazowej na powierzchni liści, wiązaniu się z powierzchniową warstwą wosków oraz częściowym działaniu wgłębnym połączonym z przemieszczaniem się w przestworach międzykomórkowych.
Zawartość substancji aktywnej:
trifloksystrobina – (związek z grupy strobiluryn) - 500 g w 1 litrze środka.
ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
Rośliny rolnicze.
chmiel.
- mączniak prawdziwy chmielu.
Zalecane stężenie: 0,025% (25 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:
bezpośrednio po naprowadzeniu chmielu na przewodniki:[zasłonięte]600-10 l /ha,
po osiągnięciu przez chmiel siatki: 1[zasłonięte]500-20 l/ha,
w fazie kwitnienia i później: 2[zasłonięte]500-30 l/ha.
Środek stosować z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorobowych, nie częściej niż
3 razy w sezonie wegetacyjnym, co 3-4 tygodnie, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Rośliny sadownicze.
Środek można stosować w ciągu całego sezonu wegetacyjnego.
jabłoń, grusza.
- parch jabłoni, parch gruszy.
Zalecana dawka: 0,15 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Środek stosować zapobiegawczo lub interwencyjnie do 72 godzin po infekcji, 2 - 3 razy w
sezonie, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
W celu zapobiegania powstawaniu form odpornych parcha jabłoni i gruszy na środki
strobilurynowe poleca się stosowanie środka w mieszaninie ze środkiem Antracol 70 WG.
Zato 50 WG 0,15 kg/ha + 1,5 kg/ha Antracol 70 WG.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Stosować zapobiegawczo lub interwencyjnie do 72 godzin po infekcji.
jabłoń.
- mączniak prawdziwy.
Zalecana dawka: 0,15 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Wykonać 2 - 3 zabiegi, w sezonie z czego maksymalnie 3 zabiegi następujące po sobie.
jabłoń (choroby przechowalnicze).
- gorzka zgnilizna.
Zalecana dawka: 0,2 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Środek stosować dwukrotnie:
4 tygodnie przed zbiorem owoców.
2 tygodnie przed zbiorem owoców.
truskawka.
- biała plamistość liści, mączniak prawdziwy.
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody:
plantacje owocujące: 600 l/ha.
plantacje mateczne: 1200 l/ha.
Środek stosować w okresie największego zagrożenia chorobami, na plantacjach
owocujących po zbiorze owoców, a na plantacjach matecznych z chwilą wyrastania
rozłogów, nie częściej niż 2 razy w sezonie wegetacyjnym co 10 dni, przemiennie z
fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Na plantacjach owocujących przed
wykonaniem zbiegów należy skosić liście i usunąć je z plantacji.
Rośliny warzywne.
marchew
- alternarioza, mączniak prawdziwy.
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, 2-3 razy w sezonie
wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup
chemicznych.
kapusta głowiasta.
- czerń krzyżowych, szara pleśń.
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, 2-3 razy w sezonie
wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup
chemicznych.
kapusta pekińska.
- czerń krzyżowych.
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, 2-3 razy w sezonie
wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup
chemicznych.
UWAGI
1. Środek o bardzo dobrej przyczepności. Mało wrażliwy na zmywanie przez deszcz.
Można go stosować na mokre liście, podczas mgły i mżawki. Stosując na wilgotne
liście używać mniejszej ilości wody, aby nie dopuścić do spływania cieczy użytkowej z
liści.
2. Środek działa w szerokim zakresie temperatur.
OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do
konsumpcji): chmiel – 14 dni,
jabłka, gruszki - 14 dni,
truskawka – 3 dni,
marchew – 14 dni,
kapusta głowiasta i pekińska – 14 dni.
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ, LUDZI I ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY.