Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu mezostemicznym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie chmielu, jabłoni, gruszy, truskawki oraz roślin warzywnych przed chorobami grzybowymi.
Zawartość substancji aktywnej:
trifloksystrobina – (E)-metoksyimino{(E)-.- [1-α, α, α.- trifluoro-m-toilo) etylidenoaminooksy]-o- tolilo}octan metylu (związek z grupy strobiluryn) - 500 g w 1 litrze środka.
OPIS DZIAŁANIA Działanie mezostemiczne polega na rozprzestrzenianiu się substancji aktywnej poprzez dyfuzję w fazie gazowej na powierzchni liści, wiązaniu się z powierzchniową warstwą wosków oraz częściowym działaniu wgłębnym połączonym z przemieszczaniem się w przestworach międzykomórkowych.
CHMIEL
- mączniak prawdziwy chmielu
Zalecane stężenie: 0,025% (25 g środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:
- bezpośrednio po naprowadzeniu chmielu na przewodniki:[zasłonięte]600-10 l /ha,
- po osiągnięciu przez chmiel siatki: 1[zasłonięte]500-20 l/ha,
- w fazie kwitnienia i później: 2[zasłonięte]500-30 l/ha.
Środek stosować z chwilą wystąpienia pierwszych objawów chorobowych, nie częściej niż 3 razy w sezonie wegetacyjnym, co 3-4 tygodnie, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Środek można stosować w ciągu całego sezonu wegetacyjnego.
JABŁOŃ, GRUSZA
- parch jabłoni, parch gruszy
Zalecana dawka: 0,15 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Środek stosować zapobiegawczo lub interwencyjnie do 72 godzin po infekcji, 2 -3 razy w sezonie, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
W celu zapobiegania powstawaniu form odpornych parcha jabłoni i gruszy na środki strobilurynowe poleca się stosowanie środka w mieszaninie ze środkiem Antracol 70 WG.
Zato 50 WG 0,15 kg/ha + 1,5 kg/ha Antracol 70 WG.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Stosować zapobiegawczo lub interwencyjnie do 72 godzin po infekcji.
JABŁOŃ
- mączniak prawdziwy
Zalecana dawka: 0,15 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Wykonać 2 - 3 zabiegi, w sezonie z czego maksymalnie 3 zabiegi następujące po sobie.
JABŁOŃ (CHOROBY PRZECHOWALNICZE)
- gorzka zgnilizna
Zalecana dawka: 0,2 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.
Środek stosować dwukrotnie:
-4 tygodnie przed zbiorem owoców.
-2 tygodnie przed zbiorem owoców.
TRUSKAWKA
- biała plamistość liści, mączniak prawdziwy
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody:
-plantacje owocujące: 600 l/ha.
-plantacje mateczne: 1200 l/ha.
Środek stosować w okresie największego zagrożenia chorobami, na plantacjach owocujących po zbiorze owoców, a na plantacjach matecznych z chwilą wyrastania rozłogów, nie częściej niż 2 razy w sezonie wegetacyjnym co 10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych. Na plantacjach owocujących przed wykonaniem zbiegów należy skosić liście i usunąć je z plantacji.
3. ROŚLINY WARZYWNE
MARCHEW
- alternarioza, mączniak prawdziwy
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
KAPUSTA GŁOWIASTA
- czerń krzyżowych, szara pleśń
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
KAPUSTA PEKIŃSKA
- czerń krzyżowych
Zalecana dawka: 0,25 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 700 l/ha.
Środek stosować z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, 2-3 razy w sezonie wegetacyjnym co 7-10 dni, przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
UWAGI
1. Środek o bardzo dobrej przyczepności. Mało wrażliwy na zmywanie przez deszcz. Można go stosować na mokre liście, podczas mgły i mżawki. Stosując na wilgotne liście używać mniejszej ilości wody, aby nie dopuścić do spływania cieczy użytkowej z liści.
2. Środek działa w szerokim zakresie temperatur.
III OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji):
CHMIEL –14 DNI,
JABŁKA, GRUSZKI -14 DNI,
TRUSKAWKA –3 DNI,
MARCHEW – 14 DNI,
KAPUSTA GŁOWIASTA I PEKIŃSKA – 14 DNI.
IV OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ, LUDZI I ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): NIE DOTYCZY