WITAM NA MOJEJ AUKCJI
ORIENTALNA PRZYPRAWA
ZATAR
kraj pochodzenia :Liban
waga : 100 g
skład :sezam,tymianek,sumak, migdały ,sól .
Proponowany przez nas zatar to mieszanka przypraw popularnych w krajach Bliskiego Wschodu : tymianek , sezam , sumak ,migdały sól .
...........................
Sumak to mielone jagody sumaka garbarskiego ,nadaje potrawom kwaskowego smaku .
..........................
TYMIANEK (MACIERZANKA):
Posiada silny aromat i wyrazisty smak dzięki olejkowi zawartemu w tej roślinie a dokładnie fenolom takim jak : tymol i karwol . To właśnie wzajemny stosunek tych dwóch fenoli odpowiada za walory smakowe tymianku .
Tymianek działa wykrztuśnie , poprawia apetyt i trawienie .
..................................
SEZAM :
często uważany za afrodyzjak o właściwościach prozdrowotnych posiadający dużo drogocennych składników odżywczych .
Nasiona sezamu maja dziesięć razy więcej wapnia co mleko .
...................................................
Pierwszy raz z ta przyprawą spotkaliśmy się przebywając w Jordanii .
Każdy kraj ma swoje upodobania co do mieszanki przypraw .
Ta mieszanka jak i mieszanka proponowana na innej aukcji z mielonymi migdałami pochodzi z Libanu .
Jest to tradycyjna i bardzo zdrowa przyprawa wykorzystywana na wiele sposobów .
Podstawowa ,często przygotowywana to za'tar zalany oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia .
W tak przygotowanym sosie maczamy chleb i spożywamy .
Z powodzeniem może być spożywany przez wegetarian .
Przyprawa świetnie sprawdza się jako marynata do mięs ,ryb, posypka do warzyw oraz potraw mącznych , nadzienie placków drożdżowych itp.
Przyprawa coraz bardziej popularna w krajach europy ze względu na swoje właściwości zdrowotne .
Przepis na mini bułki " ślimaki z za'atrem "
na cieście francuskim.
składniki : rolka ciasta francuskiego , 2 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki Za'atar .
Sposób przyrządzenia :
Piekarnik podgrzać do temp 200 c/400f.
Rozwinąć rolkę ciasta francuskiego ,
posmarować oliwą z oliwek ,
posypać równo za'atrem ( jeśli w domu jest jakiś ser można tez nim posypać ),
zwinąć wysmarowaną w rolkę ,
pokroić na 12-13 części w zależności od wielkości rolady .
Układać na blasze tak by była wolna przestrzeń pomiędzy pokrojonymi kawałkami ciasta .
Piec w piekarniku 12-16 min ( do uzyskania złotego koloru). Na sam koniec ostudzić ( ok 2 min) .
Smacznego !
..................................................................................................................
Przyprawa z powodzeniem może być wykorzystana do wypieku chleba ,bułek ,produktów na bazie ciasta drożdżowego , jako dodatek do pieczywa ,dodatek do potraw z warzyw .
WSZELKIE PROMOCJE , INFORMACJE O GRATISACH ZNAJDZIECIE PAŃSTWO NA TRONIE "o mnie "
..............
|