Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
Praca zbiorowa
wydawnictwo: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]58342
data wydania: 2013
stron: 352
format: B5, oprawa miękka
SPIS TREŚCI
Przedmowa ... 9
1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników ... 11
1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 11
1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 28
1.3. Elektroforeza białek
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 41
1.4. Immobilizacja drobnoustrojów
(Sylwia Bonin) ... 58
2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych ... 71
2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 71
2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 88
2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 123
3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych ... 137
3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej
(Sylwia Bonin) ... 137
3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu
(Edyta Lipińska) ... 155
3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim
(Edyta Lipińska) ... 167
3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu
(Stanisław Błażejak) ... 177
4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych ... 193
4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 193
4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Stanisław Błażejak) ... 209
4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Iwona Gientka) ... 237
4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 249
5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych ... 267
5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni
(Iwona Gientka) ... 267
5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży
(Sylwia Bonin) ... 282
5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży
(Małgorzata Gniewosz) ... 302
5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży
(Edyta Lipińska) ... 310
6. Doskonalenie szczepów przemysłowych ... 321
6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych
(Małgorzata Gniewosz) ... 321
6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 334
6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 341