ZASTOSOWANIE WYBRANYCH METOD RACHUNKU EKONOMICZNEGO W OPTYMALIZACJI PRODUKCJI ROLNICZEJ
Roman Kisiel
Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 2001
Oprawa: miękka
Stron: 200
Stan: NOWA
SPIS TREŚCI:
WSTĘP 5
1. EKONOMIKA PRODUKCJI NA TLE NAUK EKONOMICZNO-ROLNICZYCH 9
1.1. Rola i znaczenie nauk ekonomiczno-rolniczych 9
1.2. Przedmiot ekonomiki produkcji rolniczej 11
1.3. Metody naukowo-badawcze ekonomiki produkcji 12
2. CZYNNIKI PRODUKCJI ORAZ TECHNOLOGIE PRODUKCJI I TECHNIKI WYTWARZANIA W ROLNICTWIE 17
2.1. Sposoby opisywania technik wytwórczych 18
2.1.1. Współczynniki wydajności czynników produkcji (WWCP) 19
2.1.2. Współczynniki techniczne produkcji (WTP) 20
2.1.3. Współczynniki struktury czynników produkcji 22
2.2. Wybór technik wytwórczych 22
2.3. Rodzaje technik wytwarzania 24
2.4. Skala produkcji 26
3. KOSZTY JEDNOSTKOWE PRODUKCJI ROLNICZEJ 36
3.1. Kalkulacje kosztów jednostkowych wybranych produktów roślinnych 38
3.11. Metodyka badań 38
3.12. Koszty produkcji żyta 42
3.13. Koszty produkcji pszenicy 49
3.3. Kalkulacje kosztów jednostkowych wybranych produktów zwierzęcych 52
3.31. Koszty produkcji żywca wieprzowego 52
3.32. Koszty produkcji bydła opasowego 59
3.33. Koszty produkcji mleka 69
4. FUNKCJA PRODUKCJI ROLNICZEJ (RELACJA NAKŁAD-PRODUKT) 75
4.1. Efektywność produkcyjna i ekonomiczna nawożenia azotem 82
4.2. Opłacalność intensyfikacji produkcji żywca wieprzowego 101
4.3. Opłacalność intensyfikacji produkcji mleka 105
5. SUBSTYTUCJA CZYNNIKÓW PRODUKCJI (RELACJA NAKŁAD-NAKŁAD) 114
5.1. Teoria substytucji 114
5.2. Substytucja pasz w żywieniu trzody chlewnej 120
6. ZWIĄZKI MIĘDZY PRODUKTAMI (RELACJA PRODUKT-PRODUKT) 129
7. POZAKOSZTOWE CZYNNIKI PRODUKCJI 136
7.1. System cen w gospodarce żywnościowej 137
7.1.1. Dynamika cen wybranych płodów rolnych 140
7.1.2. Dynamika cen wybranych środków do produkcji rolniczej 140
7.1.3. Relacje cen płodów rolnych do cen wybranych środków do produkcji rolniczej .. 146
7.1.4. Wskaźniki cen produktów sprzedawanych do cen towarów i usług zakupywanych 151
7.2. Inne uwarunkowania (struktura agrarna, siła nabywcza rolnictwa) 153
7.3. Jakość a opłacalność produkcji żywca wieprzowego 160
7.4. Informacje i ryzyko rynkowe 166
7.5. Interwencjonizm w rolnictwie 175
7.61. Interwencja na rynku mleka w Polsce i w Unii Europejskiej 188
7.62. Działania interwencyjne ARR na poziomie regionalnym 192
Literatura