Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zarządzanie firmą - Maliszewski

20-01-2012, 0:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 32 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 2037528746
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 6   
Koniec: 14-01-2012 18:53:47
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Paczki wysyłane są w ekspresowym tempie.

Książki są dobrze zabezpieczane.

Wystawiamy faktury VAT oraz paragony fiskalne.

 

Zapraszamy do odwiedzenia naszych innych aukcji:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tytuł  Zarządzanie firmą
Autor  E. Maliszewski
Wydawca  Format AB
Rok wydania  2009
Liczba stron  456
Wymiary  B5
Okładka  miękka

 

 

 


Zarządzanie firmą przeznaczony do zawodów technik agrobiznesu, technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik weterynarii.

 

Spis treści

I. DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA

1.1. Podstawy prawne podejmowania działalności gospodarczej

1.2. Formy prawne działalności gospodarczej

1.3. Tworzenie firmy

1.4. Legalizacja działalności gospodarczej

1.5. Klasyfikacje gospodarcze

1.6. Biznes i etyka w biznesie

1.7. Prowadzenie działalności gospodarczej (własnego biznesu)

1.8. Wykorzystanie informatyki i Internetu w działalności gospodarczej

II. ISTOTA, FUNKCJE I STRUKTURA ORGANIZACYJNA PRZEDSIĘBIORSTWA

2.1. Organizacja, przedsiębiorczość i przedsiębiorstwo

2.2. Cele i funkcje przedsiębiorstwa

2.3. Czynniki wpływające na funkcjonowanie przedsiębiorstwa

2.4. Istota i rodzaje struktur organizacyjnych przedsiębiorstw

2.5. Charakterystyka struktur organizacyjnych przedsiębiorstw

2.6. Dokumentacja przedsiębiorstwa

III. DZIAŁALNOŚĆ ZAOPATRZENIOWA PRZEDSIĘBIORSTWA

3.1. Gospodarka materiałowa

3.2. Zaopatrzenie i gospodarka magazynowa

3.3. Zarządzanie zapasami

IV. DZIAŁALNOŚĆ PRODUKCYJNA PRZEDSIĘBIORSTWA

4.1. Istota, rodzaje i typy produkcji

4.2. Proces produkcji i jego organizacja

4.3. Filozofia jakości produkcji

4.4. Systemy gwarantujące jakość produkcji żywności oraz standardy dobrostanu zwierząt

4.5. Grupy producentów rolnych

V. DZIAŁALNOŚĆ HANDLOWA PRZEDSIĘBIORSTWA

5.1. Charakterystyka rynku i działalności handlowej

5.2. Handel hurtowy

5.3. Rynki hurtowe i giełdy towarowe w agrobiznesie

5.4. Handel detaliczny

5.5. Dystrybucja w działalności handlowej

5.6. Negocjacje handlowe

VI. ZASADY I METODY ZARZĄDZANIA

6.1. Pojęcie, funkcje i obszary zarządzania

6.2. Zasady i cechy charakteryzujące zarządzanie

6.3. Metody zarządzania

6.4. Zarządzanie przez jakość i systemy jakości

6.5. Decyzje i ich podejmowanie

VII. ZARZĄDZANIE ZASOBAMI LUDZKIMI

7.1. Istota i modele zarządzania zasobami ludzkimi

7.2. Style kierowania

7.3. Kultura organizacyjna

7.4. Planowanie potrzeb personalnych i pozyskiwanie pracowników

7.5. Ocena potencjału ludzkiego

7.6. Wynagradzanie pracowników

7.7. Rozwój pracowników i planowanie karier

7.8. Komunikowanie się oraz konflikty

7.9. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracowników

VIII. PODSTAWY RACHUNKOWOŚCI

8.1. Pojęcie rachunkowości, jej funkcje i zasady

8.2. Majątek jednostek gospodarczych

8.3. Bilans majątkowy i charakterystyka składników majątkowych

8.4. Dowody i dokumentacja księgowa

IX. UPROSZCZONE FORMY RACHUNKOWOŚCI

9.1. Podatki w działalności gospodarczej

9.2. Formy opodatkowania oraz zryczałtowany podatek dochodowy

9.3. Podatkowa księga przychodów i rozchodów

9.4. Podatek od towarów i usług (VAT)

9.5. System zbierania danych rachunkowych z gospodarstw rolnych (POLSKI FADN)

9.6. Dokumentacja gromadzenia danych rachunkowych w Polskim FADN

X. RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA

10.1. Istota i znacznie rachunkowości zarządczej

10.2. Pojęcie, klasyfikacja i charakterystyka kosztów

10.3. Rachunek i kontrola kosztów

10.4. Kalkulacje, ich rodzaje i stosowanie

10.5. Próg rentowności

10.6. Sprawozdania finansowe

10.7. Analiza wskaźnikowa

XI. FINANSOWANIE DZIAŁALNOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE

11.1. Istota i organizacja finansów w przedsiębiorczości

11.2. Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa

11.3. Kapitał własny i obcy w przedsiębiorstwie

11.4. Pozabankowe źródła i sposoby finansowania oraz wspierania działalności przedsiębiorstw

11.5. Inwestowanie i ocena przedsięwzięć inwestycyjnych

11.6. Możliwości korzystania z funduszy Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2[zasłonięte]007-20

XII. CHARAKTERYSTYKA MAŁYCH PRZEDSIĘBIORSTW

XIII. PLANOWANIE, KONTROLA, CONTROLLING

13.1. Planowanie jako funkcja zarządzania

13.2. Plany i ich rodzaje

13.3. Kontrola w przedsiębiorstwie

13.4. Controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem

XIV. STRATEGIA PRZEDSIĘBIORSTWA

14.1. Analiza strategiczna przedsiębiorstwa

14.2. Istota i rodzaje strategii przedsiębiorstwa

14.3. Zarządzanie strategiczne i formułowanie strategii

XV. BIZNESPLAN

15.1. Pojęcie, cele i zasady sporządzania biznesplanu

15.2. Charakterystyka układu treści biznesplanu

SŁOWNIK

BIBLIOGRAFIA

PODSTAWOWE AKTY PRAWNE

Zarządzanie firmą - Maliszewski