Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
w zakładzie przemysłowym
autor: Teresa Lis, Krzysztof Nowacki wydawca: Politechnika Śląska rok wydania: 2005 stron: 272 format: B5 oprawa: miękka ISBN: 83-7335-283-X
W podręczniku omówiono w kolejnych rozdziałach:
* współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem pracy, w szczególności zagadnienia bezpieczeństwa pracy w ujęciu tradycyjnym oraz nowoczesnym, zarówno w Polsce, jak i w krajach Unii Europejskiej. Przedstawiono również koncepcje zintegrowanego systemu zarządzania przedsiębiorstwem, ujmującego zarządzanie jakością, zarządzania środowiskowego i bezpieczeństwem pracy,
* obowiązki pracodawcy i pracownika w zakładzie przemysłowym w zakresie bezpieczeństwa pracy zgodnie z polskim prawem pracy,
* analizę ryzyka zawodowego ze szczególnym podkreśleniem roli oceny ryzyka zawodowego we współczesnym systemie zarządzania bezpieczeństwem pracy,
* model systemu zarządzania bezpieczeństwem pracy, jego elementy, takie jak: polityka, planowanie, realizacja, nadzór i ocena.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kierunków zarządzania, szczególnie profilu technicznego, gdyż inżynier jest głównym twórcą układu człowiek-maszyna. Zawarte w podręczniku informacje mogą być przydatne pełnomocników systemu zarządzania bezpieczeństwem pracy, pracowników zakładowych służb bhp, a ponadto dla dyrektorów, prezesów, właścicieli zakładów przemysłowych, chcących wdrażać system zarządzania bezpieczeństwem pracy oraz zapobiegać ryzyku zawodowemu.
SPIS TREŚCI:
Wprowadzenie 5
1. Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 8 1.1. Tradycyjne i systemowe podejście do bezpieczeństwa i higieny pracy 9 1.2. Zarządzanie bezpieczeństwem pracy za granicą oraz w Unii Europejskiej 11 1.3. Normalizacja systemów zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy w Polsce 14 1.4. Koncepcje systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy wg norm PN-N-18001 oraz PN-N-18002 16 1.5. Integracja systemów zarządzania 21
2. Obowiązujące w Polsce regulacje prawne w dziedzinie bhp 26 2.1. Podstawowe obowiązki pracodawcy 32 2.2. Prawa i obowiązki pracownika 36 2.3. Obiekty budowlane i pomieszczenia pracy 40 2.4. Maszyny i inne urządzenia techniczne 41 2.5. Substancje chemiczne oraz procesy szczególnie szkodliwe lub niebezpieczne dla zdrowia 44 2.6. Profilaktyczna ochrona zdrowia 46 2.7. Edukacja w zakresie bezpieczeństwa pracy 50 2.8. Środki ochrony indywidualnej 57
3. Analiza ryzyka zawodowego w systemie zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 60 3.1. Ryzyko zawodowe - definicje i cele oceny 61 3.2. Procesy oceny ryzyka zawodowego 63 3.2.1. Informacje potrzebne do oceny ryzyka zawodowego 66 3.2.2. Identyfikacja zagrożeń i ich skutków 67 3.2.3. Oszacowanie ryzyka zawodowego 68 3.2.4. Wyznaczanie dopuszczalności ryzyka zawodowego 71 3.3. Metody analizy ryzyka zawodowego 73 3.3.1. Metoda "What-if Analysis" 76 3.3.2. Hazard and Operability Studies - HAZOP 77 3.3.3. Failure Modę and Effects Analysis - FMEA 79 3.3.4. Preliminaty Hazard Analysis - PHA 80 3.3.5. Fault Tree Analysis - FTA 81 3.3.6. Event Tree Analysis - ETA 84 3.3.7. Process Safety Analysis - PSA 84 3.3.8. Check List - CHA 86 3.4. Metody oceny ryzyka i akceptowalność ryzyka 87 3.4.1. Standardowa ocena ryzyka zawodowego 87 3.4.2. Ocena ryzyka zawodowego przy pomocy grafu ryzyka 88 3.4.3. Ocena ryzyka zawodowego za pomocą metody Score Risk 91 3.5. Ocena ryzyka zawodowego na stanowisku pracy 93 3.5.1. Pyły 93 3.5.2. Hałas słyszalny 96 3.5.3. Hałas infra-i ultradźwiękowy 102 3.5.4. Drgania mechaniczne 107 3.5.5. Pola elektromagnetyczne 115 3.5.6. Promieniowanie optyczne 121 3.5.7. Szkodliwe substancje chemiczne 139 3.5.8. Czynniki mechaniczne 150 3.5.9. Obciążenia fizyczne 160 3.5.10. Obciążenia termiczne 168 3.6. Rola oceny ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem pracy 172 3.7. Kultura bezpieczeństwa pracy a wypadki 178 3.7.1. Wypadki i zdarzenia potencjalnie wypadkowe 181 3.7.2. Wypadkowość 187
4. Model systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 189 4.1. Zaangażowanie i przywództwo kierownictwa 190 4.2. Polityka systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 192 4.3. Planowanie w ramach systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 197 4.4. Wdrażanie i funkcjonowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 204 4.4.1. Struktura współdziałania i odpowiedzialności w systemie zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy 204 4.4.2. Zapewnienie środków 206 4.4.3. Szkolenie, świadomość, kompetencje i motywacja 207 4.4.4. Komunikowanie się 209 4.4.5. Dokumentacja systemu 212 4.5. Działania związane ze znaczącymi zagrożeniami, wypadkami przy pracy i awariami 213 4.5.1. Działania związane ze znaczącymi zagrożeniami 213 4.5.2. Gotowość i reagowanie na wypadki przy pracy i awarie 215 4.5.3. Akcje bezpieczeństwa 220 4.6. Sprawdzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem pracy (monitoring, audity) 222 4.6.1. Monitoring 222 4.6.2. Audity 226 4.6.3. Działania korygujące i zapobiegawcze 232 4.6.4. Przegląd i doskonalenie systemu 233 4.7. Ekonomiczne aspekty zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 235
Załącznik 1 Dyrektywa Rady 89/391/EWG 243
Załącznik 2 Lista kontrolna do identyfikacji zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy 247
Załącznik 3 Lista kontrolna do oceny systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy 258
Załącznik 4 Definicje 262
Bibliografia 267
|