Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zarys oceny żywienia ocena NOWE WYDANE

03-07-2015, 9:04
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 29 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5477986816
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 03-07-2015 09:11:21

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Zarys oceny żywienia
Autor Anna Gronowska-Senger
Wydawca SGGW
Rok wydania 2013, wyd. II uzupełnione
Liczba stron 180
Wymiary 175 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-8383-428-4

SPIS TREŚCI

Przedmowa ... 9

1. Wstęp ... 11

1.1. Problematyka oceny żywienia ... 11

1.2. Podstawowe pojęcia i systemy oceny żywienia ... 14

1.3. Metodyka badań oceny żywienia ... 18

1.3.1. Ogólny podział metod ... 18

1.3.2. Zasady doboru próby badanej ... 23

1.3.3. Biomarker żywieniowy ... 24

1.3.4. Zasady obliczania i interpretacji wyników ... 27

1.4. Literatura uzupełniająca ... 28

2. Metody oceny spożycia żywności ... 29

2.1. Wprowadzenie ... 29

2.2. Podział i charakterystyka metod ... 30

2.2.1. Wiadomości ogólne ... 30

2.2.2. Techniki obliczeniowe ... 31

2.2.3. Techniki rejestracyjne ... 33

2.2.4. Techniki wywiadowcze ... 33

2.2.5. Wybór metody ... 35

2.3. Interpretacja wyników, źródła błędów ... 38

2.4. Literatura uzupełniająca ... 39

3. Metody oceny sposobu żywienia ... 41

3.1. Wprowadzenie ... 41

3.2. Podział i charakterystyka metod ... 45

3.2.1. Wiadomości ogólne ... 45

3.2.2. Metody jakościowe ... 46

3.2.3. Metody ilościowe ... 52

3.2.4. Metody jakościowo-ilościowe ... 53

3.2.5. Wybór metody ... 55

3.3. Literatura uzupełniająca ... 56

4. Metody oceny stanu odżywienia ... 57

4.1. Wprowadzenie ... 57

4.2. Materiał biologiczny w badaniach stanu odżywienia ... 61

4.3. Podział i charakterystyka metod ... 64

4.3.1. Wiadomości ogólne ... 64

4.3.2. Metody antropometryczne ... 65

4.3.3. Metody laboratoryjne ... 72

4.3.4. Metody medyczne ... 77

4.4. Literatura uzupełniająca ... 77

5. Biomarkery spożycia energii i wybranych składników pokarmowych ... 78

5.1. Biomarkery spożycia energii ... 78

5.2. Biomarkery spożycia kwasów tłuszczowych ... 80

5.3. Biomarkery spożycia białka ... 83

5.4. Biomarkery spożycia wybranych składników mineralnych ... 84

5.5. Literatura uzupełniająca ... 84

6. Biomarkery oceny stanu odżywienia białkiem ... 85

6.1. Wprowadzenie ... 85

6.2. Podział i charakterystyka biomarkerów ... 86

6.2.1. Wiadomości ogólne ... 86

6.2.2. Biomarkery biochemiczne białek somatycznych ... 87

6.2.3. Biomarkery biochemiczne białek trzewiowych ... 88

6.2.4. Biomarkery biochemiczne metabolizmu białka ... 90

6.2.5. Biomarkery funkcjonalne ... 92

6.3. Interpretacja danych ... 94

6.4. Literatura uzupełniająca ... 94

7. Biomarkery oceny stanu odżywienia witaminami ... 95

7.1. Wprowadzenie ... 95

7.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ... 97

7.2.1. Witamina A ... 97

7.2.1.1. Biomarkery izotopowe ... 98

7.2.1.2. Biomarkery biochemiczne ... 99

7.2.1.3. Biomarkery funkcjonalne ... 102

7.2.1.4. Biomarkery kliniczne ... 103

7.2.2. Witamina D ... 104

7.2.2.1. Biomarkery biochemiczne ... 105

7.2.2.2. Biomarkery funkcjonalne ... 107

7.2.3. Witamina E ... 107

7.2.3.1. Biomarkery biochemiczne ... 108

7.2.3.2. Biomarkery funkcjonalne ... 109

7.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie ... 110

7.3.1. Witamina C ... 110

7.3.1.1. Biomarkery biochemiczne ... 111

7.3.1.2. Biomarkery izotopowe ... 113

7.3.1.3. Biomarkery funkcjonalne ... 113

7.3.2. Tiamina ... 113

7.3.2.1. Biomarkery biochemiczne ... 114

7.3.2.2. Biomarkery funkcjonalne ... 115

7.3.3. Ryboflawina ... 116

7.3.3.1. Biomarkery biochemiczne ... 117

7.3.3.2. Biomarkery funkcjonalne ... 118

7.3.4. Niacyna ... 118

7.3.4.1. Biomarkery biochemiczne ... 119

7.3.5. Witamina B6 ... 120

7.3.5.1. Biomarkery biochemiczne ... 121

7.3.5.2. Biomarkery funkcjonalne ... 123

7.3.6. Foliany ... 124

7.3.6.1. Biomarkery biochemiczne ... 125

7.3.6.2. Biomarkery funkcjonalne ... 127

7.3.7. Witamina B12 ... 129

7.3.7.1. Biomarkery biochemiczne ... 130

7.3.7.2. Biomarkery funkcjonalne ... 132

7.4. Literatura uzupełniająca ... 133

8. Biomarkery oceny stanu odżywienia składnikami mineralnymi ... 134

8.1. Wprowadzenie ... 134

8.2. Makropierwiastki ... 136

8.2.1. Wapń ... 136

8.2.1.1. Biomarkery zawartości wapnia w organizmie ... 137

8.2.1.2. Biomarkery tkankowe ... 138

8.2.2. Fosfor ... 139

8.2.2.1. Biomarkery oceny stanu odżywienia fosforem ... 140

8.2.3. Magnez ... 141

8.2.3.1. Biomarkery tkankowe ... 142

8.2.3.2. Biomarkery zawartości magnezu w organizmie ... 143

8.3. Mikropierwiastki ... 144

8.3.1. Żelazo ... 144

8.3.1.1. Biomarkery rezerw żelaza w organizmie ... 146

8.3.1.2. Biomarkery adekwatności dostarczania żelaza do szpiku kostnego ... 147

8.3.1.3. Biomarkery anemii ... 148

8.3.2. Cynk ... 150

8.3.2.1. Biomarkery tkankowe ... 151

8.3.2.2. Biomarkery funkcjonalne ... 154

8.3.2.3. Biomarkery homeostatyczne ... 155

8.3.3. Jod ... 155

8.3.3.1. Biomarkery tkankowe ... 156

8.3.3.2. Biomarkery funkcjonalne ... 157

8.3.4. Miedź ... 158

8.3.4.1. Biomarkery tkankowe ... 160

8.3.5. Chrom ... 162

8.3.5.1. Biomarkery tkankowe ... 162

8.3.5.2. Biomarkery spożycia ... 163

8.3.6. Selen ... 164

8.3.6.1. Biomarkery spożycia ... 165

8.3.6.2. Biomarkery tkankowe ... 166

8.3.6.3. Biomarkery funkcjonalne ... 167

8.4. Literatura uzupełniająca ... 167

9. Wartości referencyjne spożycia w ocenie żywienia ... 168

9.1. Wprowadzenie ... 168

9.2. Wartości referencyjne w ocenie spożycia indywidualnego ... 169

9.3. Wartości referencyjne w ocenie spożycia grupowego ... 171

9.4. Literatura uzupełniająca ... 174

Skorowidz ... 175

tem_towaro
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!