Wydawnictwo: Wydział Ekonomiki i Organizacji Żywnościowej A.R., Szczecin, 1999r., 286 str., wymiar: 24cm. x17cm., okładki miękkie, książka używana, ISBN: brak, stan dobry. na kilku stronach zapiski ołówkowe |
Spis treści (główne punkty): |
WSTĘP 1. CHARAKTERYSTYKA NAUKI O ZARZĄDZANIU....................................9 1.1. POJĘCIE ZARZĄDZANIA......................................................................................9 1.2. KRYTERIA OCENY ZARZĄDZANIA..................................................................... 12 1.3. METODY BADAŃ NAD ZARZĄDZANIEM............................................................. 16 1.4. UŻYTECZNOŚĆ WIEDZY O ZARZĄDZANIU .........................................................20 1.5. KWALIFIKACJE i ZADANIA KIEROWNICZE.........................................................23
1.6.NAUKOWE BADANIA NAD ZARZĄDZANIEM.......................................................26 1.7. PSYCHOSPOŁECZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA...................................................29 1.8. NAUKI POKREWNE NAUCE O ZARZĄDZANIU.....................................................32 2. PRACY KIEROWNICZEJ ...............................................................36 2.1. WYZNACZNIKI OSOBOWOŚCI KIEROWNIKÓW................................................... 36 2.2. PROBLEM CECH KIEROWNICZYCH.................................................................... 39 2.3. ZASADY PRACY WŁASNEJ KIEROWNIKÓW ........................................................42 2.4. CYKL ORGANIZACYJNY PRACY KIEROWNICZEJ ................................................46 2.5. WADY ORGANIZACJI PRACY KIEROWNIKÓW .................................................... 49 2.6. AUTOKRATYCZNY STYL ZARZĄDZANIA ........................................................... 52 2.7. DEMOKRATYCZNY STYL ZARZĄDZANIA........................................................... 55 2.8. UWARUNKOWANIA STYLÓW ZARZĄDZANIA..................................................... 58 3. CHARAKTERYSTYKA WŁADZY GOSPODARCZEJ..............................62 3.1. ISTOTAI ŹRÓDŁA WŁADZY GOSPODARCZEJ......................................................62 3.2. WIELKOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTWA ROLNICZEGO ..................................................65 3.3. ROZPIĘTOŚCI I SYSTEMY KIERÓW ANIA............................................................. 70 3.4. TYPY ORGANÓW WŁADZY GOSPODARCZEJ.......................................................78 3.5. WŁADZE PRZEDSIĘBIORSTW PAŃSTWOWYCH................................................... 81 3.6. WŁADZE GOSPODARSTW SPÓŁDZIELCZYCH i INDYWIDUALNYCH ..................... 86 3.7. WŁADZE SPÓŁEK GOSPODARCZYCH.................................................................92 3.8. FUNKCJE I STANOWISKA KIEROWNICZE............................................................97 4. INFORMACJE I DECYZJE KIEROWNICZE .................... 4.1. POJĘCIE INFORMACJI KIEROWNICZYCH...................................... 4.2. RODZAJE INFORMACJI KIEROWNICZYCH..................................... 4.3. SYSTEMY INFORMACJI KIEROWNICZYCH.................................... 4.4. DECYZJE KIEROWNICZE ............................................................. 4.5. RODZAJE DECYZJI KIEROWNICZYCH........................................... 4.6. METODY OPRACOWYWANIA DECYZJI......................................... 4.7. LOKALIZACJA UPRAWNIEŃ DECYZYJNYCH................................. 4.8. RACJONALNOŚĆ DECYZJI w ZARZĄDZANIU ................................ 4.9. ZWIĘKSZANIE RACJONALNOŚCI ZARZĄDZANIA .......................... 4.10. KOMPUTEROWE WSPOMAGANIE DECYZJI w ROLNICTWIE......... 5. CHARAKTERYSTYKA FUNKCJI KIEROWNICZYCH..... 5.1. FUNKCJE KIEROWNICZE ............................................................. 5.2. WYBÓR I OPRACOWANIE CELÓW ZARZĄDZANIA......................... 5.3. PLANOWANIE JAKO FUNKCJA ZARZĄDZANIA ............................. 5.4. ZASADY OPRACOWANIA BIZNES PLANU...................................... 5.5. POJĘCIE ORGANIZACJI i ORGANIZOWANIA .................................. 5.6. ORGANIZOWANIE JAKO FUNKCJA ZARZĄDZANIA ....................... 5.7. PRZEKAZYWANIE POLECEŃ KIEROWNICZYCH ............................ 5.8. KONTROLA JAKO FUNKCJA ZARZĄDZANIA................................. 5.9. KONTROLE PRZEBIEGÓW I WYNIKÓW PRACY ............................. 5.10. ZARZĄDZANIE ŚRODOWISKIEM NATURALNYM w ROLNICTWIE. 5.11. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ ......................................................... 5.12. ANALIZA JAKO FUNKCJA KIEROWNICZA................................... 6. POLITYKA KADROWA W PRZEDSIĘBIORSTWIE.......... 6.1. TREŚĆ I ZAKRES POLITYKI KADROWEJ ....................................... 6.2. PROCEDURY ZATRUDNIANIA PRACOWNIKÓW............................. 6.3. WYBÓR i PRZYJMOWANIE PRACOWNIKÓW................................. 6.4. OBOWIĄZKI PRACOWNIKA i PRACODAWCY ................................ 6.5. OCENY PRACOWNIKÓW.............................................................. 6.6. AWANSE i PRZENIESIENIA PRACOWNIKÓW................................. 6.7. KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRACOWNIKÓW................................................ 6.8. DYSHARMONIE STOSUNKÓW MiĘDZYLUDZKiCH.............................................221 6.9. ROZWIĄZYWANIE KONFLIKTÓW PRACOWNICZYCH........................................224 7. MOTYWOWANIE PRACOWNIKÓW........................................................228 7.1. POJĘCIA MOTYWU I MOTYWÓW ANIA..............................................................228 7.2. ZASADY MOTYWOWANIA PRACOWNIKÓW .....................................................231 7.3. POTRZEBY PRACOWNIKÓW A ICH MOTYWOWANIE.........................................235 7.4. MOTYWOWANIE PRZEZ KWALIFIKOWANIE PRACY ..........................................239 7.5. ROLA PŁAC w MOTYWOWANIU DO PRACY .....................................................243 7.6. CECHY MOTYWACYJNE PŁACY STAŁEJ...........................................................246 7.7. CECHY MOTYWACYJNE PŁACY RUCHOMEJ.....................................................249 8. ORGANIZACJA PRACY KIEROWNICZEJ..............................................253 8.1. FUNKCJE KOLEGIÓW KIEROWNICZYCH...........................................................253 8.2. ORGANIZACJA POSIEDZEŃ KIEROWNICZYCH ..................................................256 8.3. FORMALIZACJA PRACY KIEROWNICZEJ ..........................................................259 8.4. SKUTKI FORMALIZACJI ZARZĄDZANIA ...........................................................263 8.5. ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI KIEROWNIKÓW...............................................266 8.6. OBSADZANIE STANOWISK KIEROWNICZYCH...................................................269 8.7. KONKURSY NA STANOWISKA KIEROWNICZE ..................................................273 8.8. DOSKONALENIE KADR KIEROWNICZYCH........................................................276 LITERATURA......................................................................................................281 |
Do wylicytowanej kwoty należy doliczyć koszt przesyłki. Wysyłka nastąpi po otrzymaniu zapłaty na konto wskazane w mailu potwierdzającym dokonanie zakupu. | |