Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zarys nauki o zarządzaniu przedsiębiorstwem roln

12-03-2012, 1:23
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 14.99 zł     
Użytkownik BookAntik
numer aukcji: 2116522216
Miejscowość Wysyłkowo
Wyświetleń: 7   
Koniec: 13-03-2012 09:56:01
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Zarys nauki o zarządzaniu przedsiębiorstwem rolniczym
Michał Świtłyk
Wydawnictwo: Wydział Ekonomiki i Organizacji Żywnościowej A.R., Szczecin, 1999r., 286 str., wymiar: 24cm. x17cm., okładki miękkie, książka używana, ISBN: brak, stan dobry. na kilku stronach zapiski ołówkowe
Spis treści (główne punkty):

WSTĘP
1. CHARAKTERYSTYKA NAUKI O ZARZĄDZANIU....................................9
1.1. POJĘCIE ZARZĄDZANIA......................................................................................9
1.2. KRYTERIA OCENY ZARZĄDZANIA..................................................................... 12
1.3. METODY BADAŃ NAD ZARZĄDZANIEM............................................................. 16
1.4. UŻYTECZNOŚĆ WIEDZY O ZARZĄDZANIU .........................................................20
1.5. KWALIFIKACJE i ZADANIA KIEROWNICZE.........................................................23

1.6.NAUKOWE BADANIA NAD ZARZĄDZANIEM.......................................................26
1.7. PSYCHOSPOŁECZNE ASPEKTY ZARZĄDZANIA...................................................29
1.8. NAUKI POKREWNE NAUCE O ZARZĄDZANIU.....................................................32
2. PRACY KIEROWNICZEJ ...............................................................36
2.1. WYZNACZNIKI OSOBOWOŚCI KIEROWNIKÓW................................................... 36
2.2. PROBLEM CECH KIEROWNICZYCH.................................................................... 39
2.3. ZASADY PRACY WŁASNEJ KIEROWNIKÓW ........................................................42
2.4. CYKL ORGANIZACYJNY PRACY KIEROWNICZEJ ................................................46
2.5. WADY ORGANIZACJI PRACY KIEROWNIKÓW .................................................... 49
2.6. AUTOKRATYCZNY STYL ZARZĄDZANIA ........................................................... 52
2.7. DEMOKRATYCZNY STYL ZARZĄDZANIA........................................................... 55
2.8. UWARUNKOWANIA STYLÓW ZARZĄDZANIA..................................................... 58
3. CHARAKTERYSTYKA WŁADZY GOSPODARCZEJ..............................62
3.1. ISTOTAI ŹRÓDŁA WŁADZY GOSPODARCZEJ......................................................62
3.2. WIELKOŚĆ PRZEDSIĘBIORSTWA ROLNICZEGO ..................................................65
3.3. ROZPIĘTOŚCI I SYSTEMY KIERÓW ANIA............................................................. 70
3.4. TYPY ORGANÓW WŁADZY GOSPODARCZEJ.......................................................78
3.5. WŁADZE PRZEDSIĘBIORSTW PAŃSTWOWYCH................................................... 81
3.6. WŁADZE GOSPODARSTW SPÓŁDZIELCZYCH i INDYWIDUALNYCH ..................... 86
3.7. WŁADZE SPÓŁEK GOSPODARCZYCH.................................................................92
3.8. FUNKCJE I STANOWISKA KIEROWNICZE............................................................97
4. INFORMACJE I DECYZJE KIEROWNICZE ....................
4.1. POJĘCIE INFORMACJI KIEROWNICZYCH......................................
4.2. RODZAJE INFORMACJI KIEROWNICZYCH.....................................
4.3. SYSTEMY INFORMACJI KIEROWNICZYCH....................................
4.4. DECYZJE KIEROWNICZE .............................................................
4.5. RODZAJE DECYZJI KIEROWNICZYCH...........................................
4.6. METODY OPRACOWYWANIA DECYZJI.........................................
4.7. LOKALIZACJA UPRAWNIEŃ DECYZYJNYCH.................................
4.8. RACJONALNOŚĆ DECYZJI w ZARZĄDZANIU ................................
4.9. ZWIĘKSZANIE RACJONALNOŚCI ZARZĄDZANIA ..........................
4.10. KOMPUTEROWE WSPOMAGANIE DECYZJI w ROLNICTWIE.........
5. CHARAKTERYSTYKA FUNKCJI KIEROWNICZYCH.....
5.1. FUNKCJE KIEROWNICZE .............................................................
5.2. WYBÓR I OPRACOWANIE CELÓW ZARZĄDZANIA.........................
5.3. PLANOWANIE JAKO FUNKCJA ZARZĄDZANIA .............................
5.4. ZASADY OPRACOWANIA BIZNES PLANU......................................
5.5. POJĘCIE ORGANIZACJI i ORGANIZOWANIA ..................................
5.6. ORGANIZOWANIE JAKO FUNKCJA ZARZĄDZANIA .......................
5.7. PRZEKAZYWANIE POLECEŃ KIEROWNICZYCH ............................
5.8. KONTROLA JAKO FUNKCJA ZARZĄDZANIA.................................
5.9. KONTROLE PRZEBIEGÓW I WYNIKÓW PRACY .............................
5.10. ZARZĄDZANIE ŚRODOWISKIEM NATURALNYM w ROLNICTWIE.
5.11. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ .........................................................
5.12. ANALIZA JAKO FUNKCJA KIEROWNICZA...................................
6. POLITYKA KADROWA W PRZEDSIĘBIORSTWIE..........
6.1. TREŚĆ I ZAKRES POLITYKI KADROWEJ .......................................
6.2. PROCEDURY ZATRUDNIANIA PRACOWNIKÓW.............................
6.3. WYBÓR i PRZYJMOWANIE PRACOWNIKÓW.................................
6.4. OBOWIĄZKI PRACOWNIKA i PRACODAWCY ................................
6.5. OCENY PRACOWNIKÓW..............................................................
6.6. AWANSE i PRZENIESIENIA PRACOWNIKÓW.................................
6.7. KSZTAŁCENIE ZAWODOWE PRACOWNIKÓW................................................
6.8. DYSHARMONIE STOSUNKÓW MiĘDZYLUDZKiCH.............................................221
6.9. ROZWIĄZYWANIE KONFLIKTÓW PRACOWNICZYCH........................................224
7. MOTYWOWANIE PRACOWNIKÓW........................................................228
7.1. POJĘCIA MOTYWU I MOTYWÓW ANIA..............................................................228
7.2. ZASADY MOTYWOWANIA PRACOWNIKÓW .....................................................231
7.3. POTRZEBY PRACOWNIKÓW A ICH MOTYWOWANIE.........................................235
7.4. MOTYWOWANIE PRZEZ KWALIFIKOWANIE PRACY ..........................................239
7.5. ROLA PŁAC w MOTYWOWANIU DO PRACY .....................................................243
7.6. CECHY MOTYWACYJNE PŁACY STAŁEJ...........................................................246
7.7. CECHY MOTYWACYJNE PŁACY RUCHOMEJ.....................................................249
8. ORGANIZACJA PRACY KIEROWNICZEJ..............................................253
8.1. FUNKCJE KOLEGIÓW KIEROWNICZYCH...........................................................253
8.2. ORGANIZACJA POSIEDZEŃ KIEROWNICZYCH ..................................................256
8.3. FORMALIZACJA PRACY KIEROWNICZEJ ..........................................................259
8.4. SKUTKI FORMALIZACJI ZARZĄDZANIA ...........................................................263
8.5. ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI KIEROWNIKÓW...............................................266
8.6. OBSADZANIE STANOWISK KIEROWNICZYCH...................................................269
8.7. KONKURSY NA STANOWISKA KIEROWNICZE ..................................................273
8.8. DOSKONALENIE KADR KIEROWNICZYCH........................................................276
LITERATURA......................................................................................................281

Do wylicytowanej kwoty należy doliczyć koszt przesyłki.
Wysyłka nastąpi po otrzymaniu zapłaty na konto wskazane w mailu potwierdzającym dokonanie zakupu.