Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:
"ZARYS FIZJOLOGII LEKARSKIEJ"
prof. dr med. Eugeniusz Miętkiewski
wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1984
wydanie: III. stron: 652. stan książki: - dobry (podręcznik używany, lekkie przybrudzenia okładki).
SPIS TREŚCI:Od WydawnictwaOd autora1. WstępPojęcie, podział, rola i miejsce fizjologii w innych naukach i praktyceZasady badań fizjologicznychZasady fizjologii ogólnej
Organizm, środowisko, reakcje i funkcjeHomeostaza, zasady kontroli i regulacji funkcji
2. MięśnieZadania i rodzaje elementów kurczliwych
Mięśnie szkieletowe
Mięsień sercowy
Mięśnie gładkie
Ruch migawkowy
3. Ogólne właściwości układu nerwowegoBioniczny schemat układu nerwowego
Tkanka nerwowa
Pobudliwość i przewodnictwo w neuronach
Czynnościowe właściwości nerwów
Zasady odruchowego działania układu nerwowego
Autonomiczny układ nerwowy
4. Płyny układu krążeniaZadania krwi, płynu międzykomórkowego i chłonki
Skład i właściwości fizyczne krwi
Osocze i surowica krwi
Hemostaza, krzepnięcie krwi, fibrynolizaUpostaciowane składniki krwi
Tworzenie komórkowych składników krwi — hemopoezaOdpornościowe właściwości krwi
HemoglobinaTransport gazów oddechowych we krwiIlość, rozmieszczenie, utrata i odnowa krwi w organizmie
Płyn międzykomórkowy i chłonka
5. Układ krążeniaZarys budowy i zadań układu krążeniaBiologiczne właściwości mięśnia sercowego
Hemodynamiczne właściwości serca
Sposoby badania czynności serca
Regulacja czynności serca
Krążenie krwi w naczyniach
Regulacja krążenia krwi w naczyniach
6. Układ oddechowyOrganizacja oddychania w rozwoju gatunkówOgólne warunki wymiany gazów oddechowych
Mechanizm wentylacji płuc
Mechanizmy wdechu i wydechu — mięśnie oddechowe
Sposoby oceny sprawności układu oddechowego
Regulacja oddychania
Ważniejsze objawy niewydolności oddychaniaOddychanie w zmienionych warunkachZmodyfikowane ruchy oddechowe
Wydawanie dźwięków i akustyczna część mowy
7. Układ pokarmowy — trawienie i wchłanianieOrganizacja układu pokarmowego w rozwoju gatunków
Jama ustna i przełyk
Żołądek
Jelita z trzustką i wątrobą
Wchłanianie w przewodzie pokarmowym
8. Układ pokarmowy — metabolizm, odżywianie, termoregulacja
Pojęcie i zasady badania metabolizmu
Ogólna przemiana materii i energii
Biologiczne i ekonomiczne zasady odżywiania
Utrzymywanie stałej temperatury ciała
9. Układ zewnątrzwydzielniczy — czynność nerek i skóryWydalanie, wydzielanie, woda i elektrolityCzynność nerek
Czynności skóry
10. Układ wewnątrzwydzielniczyKorelacja humoralnaKontrola wydzielania dokrewnegoRodzaje i sposoby działania hormonówWewnątrzwydzielnicza czynność podwzgórza
Przysadka
SzyszynkaTarczycaPrzytarczyceGrasicaNadnercza
Wewnątrzwydzielnicza czynność trzustki
Wewnątrzwydzielnicza czynność gonad
11. Ośrodkowy układ nerwowyPodział rozwojowy i klinicznyRdzeń kręgowy
Rdzeń przedłużony, most i śródmózgowie
Międzymózgowie i zwoje podstawne
MóżdżekTwór siatkowaty pnia mózguUkład pozapiramidowyUkład limbicznyKora mózgu i wyższa czynność nerwowa
Sen, czuwanie, świadomość
12. Układ narządów czuciaOgólne właściwości narządów czucia
Zmysł wzroku
Zmysł słuchu
Zmysł powonieniaZmysł smaku.Zmysł dotyku i czucie eksteroceptywneCzucie proprioceptywneCzucie interoceptywne
Skorowidz rzeczowy
Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!!
ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 502 506.