Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:
"ZARYS BIOCHEMII" Bronisław Filipowicz, Władysław Więckowski
wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1979
wydanie III stron: 479. stan książki: - dobry / + dostateczny (pieczątka exlibris byłego właściciela na pierwszej stronie, pożółkłe kartki, 3 strony w środku książki podklejone taśmą bezbarwną z uwagi na to że klej na grzbiecie zaczyna puszczać na przełamaniu).
Spis treści:1. Białka i aminokwasy1.1. Aminokwasy1.1.1. Struktura cząsteczkowa aminokwasów1.1.2. Roztwory wodne aminokwasów1.1.3. Podział alfa-aminokwasów1.1.4. Niektóre właściwości chemiczne aminokwasów1.2. Peptydy1.2.1. Wiązania peptydowe1.2.2. Nazwy i wzory peptydów1.2.3. Właściwości peptydów1.2.4. Ważniejsze peptydy naturalne1.3. Struktura białek1.3.1. Skład pierwiastkowy białek1.3.2. Masa cząsteczkowa białek1.3.3. Strukturalna organizacja białek1.3.4. Sekwencja aminokwasowa1.3.5. Struktura białek fibrylarnych1.3.6. Struktura białek globularnych1.3.7. Denaturacja1.4. Właściwości białek1.4.1. Roztwory koloidalne białek1.4.2. Białka jako elektrolity1.4.3. Podział białek
2. Kwasy nukleinowe2.1. Skład kwasów nukleinowych2.1.1. Zasady purynowe2.1.2. Zasady pirymidynowe2.1.3. Pentozy2.1.4. Nukleozydy2.1.5. Nukleotydy2.2. Budowa kwasów nukleinowych2.2.1. Budowa cząsteczki kwasu nukleinowego2.2.2. Odmiany RNA2.3. Właściwości kwasów nukleinowych2.3.1. Izolowanie2.3.2. Właściwości optyczne2.3.3. Wpływ promieniowania nadfioletowego (UV)2.3.4. Denaturacja
3. Metabolizm i enzymy
3.1. Podstawy bioenergetyczne3.1.1. Energia wewnętrzna i entalpia3.1.2. Entropia i stan stacjonarny3.1.3. Energia swobodna i równowaga układu zamkniętego3.1.4. Układy biologiczne jako układy otwarte3.1.5. Metabolizm i asymilacja3.2. Enzymy i kataliza biochemiczna3.2.1. Teoria stanu przejściowego3.2.2. Ogólna charakterystyka enzymów3.2.3. Klasyfikacja i nomenklatura enzymów3.2.4. Mechanizm katalizy enzymatycznej
3.3. Koenzymy i grupy prostetyczne3.3.1. Koenzymy oksydoreduktaz3.3.2. Koenzymy transferaz3.4. Kinetyka reakcji enzymatycznej3.4.1. Stała Michaelisa3.4.2. Wpływ warunków na szybkość reakcji enzymatycznej3.4.3. Hamowanie czynności enzymów3.5. Regulacja aktywności enzymów
4. Utlenianie biologiczne4.1. Biologiczne układy oksydacyjno-redukcyjne4.1.1. Energia swobodna i potencjał oksydacyjno-redukcyjny4.1.2. Enzymatyczne układy oksydacyjno-redukcyjne4.2. Łańcuch oddechowy4.2.1. Dehydrogenazy z koenzymami NAD i NADP4.2.2. Dehydrogenazy związane z flawinami4.2.3. Ubichinon4.2.4. Układ cytochromowy4.2.5. Schemat łańcucha oddechowego4.3. Inne mechanizmy utleniania biologicznego
4.4. Biosynteza związków bogatych w energię4.4.1. Związki bogate w energię4.4.2. Fosforylacja substratowa4.4.3. Fosforylacja oksydacyjna4.5. Katabolizm i bioenergetyka4.5.1. Procesy degradacji i utleniania4.5.2. Bioenergetyczna rola ATP. Transfosforylacja.4.6. Cykl cytrynianowy (Krebsa)4.6.1. Syntezy cytrynianów4.6.2. Tworzenie alfa-ketoglutaranu4.6.3. Tworzenie bursztynianu4.6.4. Regeneracja szczawiooctanu4.6.5. Metabolizm szczawiooctanu. Asymilacja dwutlenku węgla.4.6.6. Energetyczna wydajność cyklu cytrynianowego
5. Metabolizm węglowodanów5.1. Trawienie węglowodanów5.1.1. Trawienie w jamie ustnej i żołądku5.1.2. Trawienie w jelitach5.1.3. Wchłanianie węglowodanów5.2. Glikoliza i glukoneogeneza5.2.1. Fosforylacja heksoz i ich wzajemne przemiany5.2.2. Glikoliza5.2.3. Utlenianie pirogronianu5.2.4. Glukoneogeneza5.2.5. Regulacja glikolizy i glukoneogenezy5.3. Cykl pentozofosforanowy5.4. Synteza wiązań glikozydowych5.5. Gospodarka węglowodanowa5.6. Synteza i metabolizm pochodnych węglowodanów i heteroglikanów5.6.1. Kwas glukuronowy5.6.2. Aminocukry i ich pochodne5.6.3. Heteroglikany
6. Metabolizm lipidów i sterydów6.1. Trawienie lipidów i sterydów6.1.1. Trawienie w żołądku6.1.2. Trawienie tłuszczów w jelitach6.1.3. Rola żółci w trawieniu tłuszczów6.1.4. Trawienie innych lipidów6.1.5. Trawienie steroli6.2. Wchłanianie lipidów i steroli6.2.1. Wchłanianie glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych6.2.2. Wchłanianie innych produktów hydrolizy tłuszczów6.2.3. Rola żółci w procesach wchłaniania6.2.4. Wchłanianie sterydów6.3. Utlenianie kwasów tłuszczowych6.3.1. Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych6.3.2. Wydajność energetyczna spalania kwasu tłuszczowego6.4. Związki ketonowe6.4.1. Mechanizm powstawania związków ketonowych6.5. Biosynteza tłuszczów6.5.1. Biosynteza kwasów tłuszczowych6.5.2. Biosynteza nienasyconych kwasów tłuszczowych6.5.3. Prostaglandyny (PG) 6.5.4. Synteza trójglicerydów6.6. Biosynteza fosfatydów6.6.1. Właściwości i rola fosfatydów6.6.2. Synteza fosfatydów6.6.3. Synteza plazmalogenów6.6.4. Synteza sfingomielin6.7. Biosynteza glikolipidów6.7.1. Synteza cerebrozydów6.7.2. Synteza gangliozydów6.8. Metabolizm sterydów6.8.1. Budowa sterydów6.8.2. Cholesterol6.8.3. Powstawanie kwasów żółciowych6.8.4. Inne produkty przemiany cholesterolu6.8.5. Biosynteza pokrewnych związków6.9. Regulacja przemiany tłuszczowej6.9.1. Regulacja hormonalna
7. Ogólny metabolizm białek i aminokwasów7.1. Wartość białek pożywienia7.1.1. Aminokwasy niezbędne7.1.2. Zapotrzebowanie białkowe człowieka7.1.3. Wartość biologiczna białek7.2. Trawienie białek7.2.1. Enzymy proteolityczne soków trawiennych7.2.2. Przebieg trawienia białek7.2.3. Wytwarzanie kwasu solnego7.2.4. Wchłanianie produktów trawienia białek7.3. Gospodarka białkowa ustroju7.3.1. Rezerwy białkowe7.3.2. Czynniki regulujące metabolizm białkowy7.4. Ogólny metabolizm aminokwasów7.4.1. Reakcje podstawowe7.4.2. Biosynteza mocznika7.4.3. Pochodzenie niezbędnych aminokwasów7.5. Metabolizm niektórych aminokwasów7.5.1. Metabolizm glicyny i seryny7.5.2. Metabolizm aminokwasów zawierających siarkę7.5.3. Metabolizm aminokwasów rozgałęzionych7.5.4. Metabolizm histydyny7.5.5. Metabolizm proliny7.5.6. Metabolizm argininy7.5.7. Metabolizm fenyloalaniny, tyrozyny i ich pochodnych7.5.8. Tryptofan i lizyna7.6. Glukoneogeneza z aminokwasów7.7. Dekarboksylacja aminokwasów7.8. Metabolizm i struktura porfiryn7.8.1. Struktura i biosynteza porfiryn7.8.2. Metabolizm żelaza7.8.3. Porfirynoproteidy enzymatyczne7.8.4. Katabolizm hemu
8. Metabolizm nukleotydów i kwasów nukleinowych8.1. Trawienie kwasów nukleinowych8.1.1. Nukleazy8.1.2. Trawienie oligonukleotydów i nukleotydów8.2. Katabolizm zasad purynowych8.2.1. Kwas moczowy8.2.2. Inne produkty rozpadu zasad purynowych8.3. Katabolizm zasad pirymidynowych8.4. Synteza zasad purynowych i ich pochodnych8.5. Synteza zasad pirymidynowych i ich pochodnych8.5.1. Biosynteza nukleotydów pirymidynowych8.5.2. Efekt allosteryczny8.6. Synteza dezoksyrybonukleotydów 8.7. Biosynteza koenzymów o budowie nukleotydowej8.8. Biosynteza kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA)8.8.1. Rozmieszczenie DNA8.9. Biosynteza kwasu rybonu-kleinowego (RNA)8.9.1. Synteza RNA in vivo8.10. Kwasy nukleinowe bakterii i wirusów8.10.1. Kwasy nukleinowe bakterii8.10.2. Kwasy nukleinowe wirusów8.11. Mitochondrialne kwasy nukleinowe
9. Biochemia genów i biosynteza białka9.1. Geny9.1.1. Chromosomy9.2. Mechanizm podwajania łańcuchów DNA (replikacja)9.3. Mechanizm przekazywania informacji9.4. Informacyjny RNA 9.5. Kod genetyczny9.5.1. Tryplety (kodony)9.5.2. Mutacje9.6. Rola przenoszącego kwasu rybonukleinowego (tRNA)9.6.1. Budowa tRNA9.7. Rybosomy i rybosomalny kwas rybonukleinowy (rRNA)9.7.1. Rybosomy 9.7.2. Białka rybosomów9.7.3. Miejsce biosyntezy rRNA
9.8. Biosynteza białka9.8.1. Miejsce biosyntezy9.8.2. Zapoczątkowanie biosyntezy9.8.3. Przedłużenie łańcucha peptydowego (elongacja)9.8.4. Zakończenie łańcucha (terminacja)9.8.5. Wpływ antybiotyków na biosyntezę białka
10. Płyny ustrojowe10.1. Równowaga wodna i jonowa10.1.1. Utrata i pobór wody10.1.2. Skład płynów ustrojowych10.1.3. Wymiana składników między płynami ustrojowymi10.2. Wymiana i przenoszenie gazów oddechowych10.2.1. Stężenie gazów oddechowych w powietrzu i tkankach10.2.2. Przenoszenie i wymiana tlenu10.2.3. Przenoszenie i wymiana dwutlenku węgla
10.3 Równowaga kwasowo-zasadowa
10.3.1. Buforowanie kwasów i zasad 10.3.2. Równowaga kwasowo-zasadowa i tkanka kostna10.3.3. Kwasice i zasadowice10.4. Krew i mocz10.4.1. Skład krwi10.4.2. Krzepnięcie krwi10.4.3. Katabolizm hemu10.4.4. Wytwarzanie moczu10.4.5. Skład moczu
11. Regulacja i kontrola procesów biochemicznych11.1. Regulacja na poziomie genetycznym i molekularnym11.1.1. Pula metabolitów11.1.2. Regulacja za pomocą struktur i rozmieszczenia reagujących układów11.1.3. Błony biologiczne11.1.4. Kompleksy enzymatyczne11.2. Regulacja hormonalna11.2.1. Gruczoły wewnętrznego wydzielania
11.3. Budowa i podział hormonów
12. Immunochemia12.1. Początki immunochemii12.2. Antygeny12.2.1. Swoistość antygenów12.3. Przeciwciała12.3.1. Biosynteza przeciwciał12.3.2. Immunoglobuliny (globuliny odpornościowe)12.3.3. Inne przeciwciała12.4. Kompleksy antygen-przeciwciało (AP)
12.5. Układy grupowe krwinek czerwonych
13. Tkanki i narządy13.1. Wątroba13.1.1. Wytwarzanie żółci13.1.2. Inne składniki wątroby13.1.3. Odtruwanie13.2. Mięśnie szkieletowe13.2.1. Budowa mięśni szkieletowych13.2.2. Składniki mięśni13.3. Tkanka łączna i skóra13.3.1. Kolagen i elastyna13.3.2. Mukopolisacharydy13.3.3. Płyn międzykomórkowy13.3.4. Tkanka kostna13.3.5. Zęby13.3.6. Skóra13.4. Tkanka nerwowa i jej funkcje13.4.1. Skład tkanki nerwowej13.4.2. Przewodzenie impulsów13.5. Procesy widzenia13.5.1. Biochemia widzenia
14. Żywność i odżywianie14.1. Żywność jako źródło energii
14.1.1. Pomiar energii14.2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe14.2.1. Białka14.2.2. Węglowodany14.2.3. Tłuszcze14.3. Witaminy14.4. Składniki mineralne pożywienia14.4.1. Mikroelementy
Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!!
ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 [zasłonięte] 506.