Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ZARYS BIOCHEMII B. Filipowicz, W. Więckowski PZWL

08-05-2015, 7:33
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik rybik_cukrowy
numer aukcji: 5307143011
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 3   
Koniec: 08-05-2015 07:35:19

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1979
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:

 



"ZARYS BIOCHEMII"
 
Bronisław Filipowicz, Władysław Więckowski
   

 
wydawnictwo: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1979

 wydanie III
stron: 479
.
stan książki: - dobry / + dostateczny (pieczątka exlibris byłego właściciela na pierwszej stronie, pożółkłe kartki, 3 strony w środku książki podklejone taśmą bezbarwną z uwagi na to że klej na grzbiecie zaczyna puszczać na przełamaniu).

 

 

 



 

Spis treści:

1.    Białka i aminokwasy

1.1.    Aminokwasy
1.1.1.    Struktura cząsteczkowa aminokwasów
1.1.2.    Roztwory wodne aminokwasów
1.1.3.    Podział alfa-aminokwasów
1.1.4.    Niektóre właściwości chemiczne aminokwasów

1.2.    Peptydy
1.2.1.    Wiązania peptydowe
1.2.2.    Nazwy i wzory peptydów
1.2.3.    Właściwości peptydów
1.2.4.    Ważniejsze peptydy naturalne

1.3.    Struktura białek
1.3.1.    Skład pierwiastkowy białek
1.3.2.    Masa cząsteczkowa białek
1.3.3.    Strukturalna organizacja białek
1.3.4.    Sekwencja aminokwasowa
1.3.5.    Struktura białek fibrylarnych
1.3.6.    Struktura białek globularnych
1.3.7.    Denaturacja

1.4.    Właściwości białek
1.4.1.    Roztwory koloidalne białek
1.4.2.    Białka jako elektrolity
1.4.3.    Podział białek

 

2.    Kwasy nukleinowe

2.1.    Skład kwasów nukleinowych
2.1.1.    Zasady purynowe
2.1.2.    Zasady pirymidynowe
2.1.3.    Pentozy
2.1.4.    Nukleozydy
2.1.5.    Nukleotydy

2.2.    Budowa kwasów nukleinowych
2.2.1.    Budowa cząsteczki kwasu nukleinowego
2.2.2.    Odmiany RNA

2.3.    Właściwości kwasów nukleinowych
2.3.1.    Izolowanie
2.3.2.    Właściwości optyczne
2.3.3.    Wpływ promieniowania nadfioletowego (UV)
2.3.4.    Denaturacja

 

3.    Metabolizm i enzymy


3.1.    Podstawy bioenergetyczne
3.1.1.    Energia wewnętrzna i entalpia
3.1.2.    Entropia i stan stacjonarny
3.1.3.    Energia swobodna i równowaga układu zamkniętego
3.1.4.    Układy biologiczne jako układy otwarte
3.1.5.    Metabolizm i asymilacja

3.2.    Enzymy i kataliza biochemiczna
3.2.1.    Teoria stanu przejściowego
3.2.2.    Ogólna charakterystyka enzymów
3.2.3.    Klasyfikacja i nomenklatura enzymów
3.2.4.    Mechanizm katalizy enzymatycznej

 

3.3.    Koenzymy i grupy prostetyczne
3.3.1.    Koenzymy oksydoreduktaz
3.3.2.    Koenzymy transferaz

3.4.    Kinetyka reakcji enzymatycznej
3.4.1.    Stała Michaelisa
3.4.2.    Wpływ warunków na szybkość reakcji enzymatycznej
3.4.3.    Hamowanie czynności enzymów

3.5.    Regulacja aktywności enzymów

 

4.    Utlenianie biologiczne

4.1.    Biologiczne układy oksydacyjno-redukcyjne
4.1.1.    Energia swobodna i potencjał oksydacyjno-redukcyjny
4.1.2.    Enzymatyczne układy oksydacyjno-redukcyjne

4.2.    Łańcuch oddechowy
4.2.1.    Dehydrogenazy z koenzymami NAD i NADP
4.2.2.    Dehydrogenazy związane z flawinami
4.2.3.    Ubichinon
4.2.4.    Układ cytochromowy
4.2.5.    Schemat łańcucha oddechowego

4.3.    Inne mechanizmy utleniania biologicznego


4.4.    Biosynteza związków bogatych w energię
4.4.1.    Związki bogate w energię
4.4.2.    Fosforylacja substratowa
4.4.3.    Fosforylacja oksydacyjna

4.5.    Katabolizm i bioenergetyka
4.5.1.    Procesy degradacji i utleniania
4.5.2.    Bioenergetyczna rola ATP. Transfosforylacja.

4.6.    Cykl cytrynianowy (Krebsa)
4.6.1.    Syntezy cytrynianów
4.6.2.    Tworzenie alfa-ketoglutaranu
4.6.3.    Tworzenie bursztynianu
4.6.4.    Regeneracja szczawiooctanu
4.6.5.    Metabolizm szczawiooctanu. Asymilacja dwutlenku węgla.
4.6.6.    Energetyczna wydajność cyklu cytrynianowego

 

5. Metabolizm węglowodanów

5.1.    Trawienie węglowodanów
5.1.1.    Trawienie w jamie ustnej i żołądku
5.1.2.    Trawienie w jelitach
5.1.3.    Wchłanianie węglowodanów

5.2.    Glikoliza i glukoneogeneza
5.2.1.    Fosforylacja heksoz i ich wzajemne przemiany
5.2.2.    Glikoliza
5.2.3.    Utlenianie pirogronianu
5.2.4.    Glukoneogeneza
5.2.5.    Regulacja glikolizy i glukoneogenezy

5.3.    Cykl pentozofosforanowy

5.4.    Synteza wiązań glikozydowych

5.5.    Gospodarka węglowodanowa

5.6.    Synteza i metabolizm pochodnych węglowodanów i heteroglikanów
5.6.1.    Kwas glukuronowy
5.6.2.    Aminocukry i ich pochodne
5.6.3.    Heteroglikany

 

 

 

6. Metabolizm lipidów i sterydów

6.1.    Trawienie lipidów i sterydów
6.1.1.    Trawienie w żołądku
6.1.2.    Trawienie tłuszczów w jelitach
6.1.3.    Rola żółci w trawieniu tłuszczów
6.1.4.    Trawienie innych lipidów
6.1.5.    Trawienie steroli

6.2.    Wchłanianie lipidów i steroli
6.2.1.    Wchłanianie glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych
6.2.2.    Wchłanianie innych produktów hydrolizy tłuszczów
6.2.3.    Rola żółci w procesach wchłaniania
6.2.4.    Wchłanianie sterydów

6.3.    Utlenianie kwasów tłuszczowych
6.3.1.    Beta-oksydacja kwasów tłuszczowych
6.3.2.    Wydajność energetyczna spalania kwasu tłuszczowego

6.4.    Związki ketonowe
6.4.1. Mechanizm powstawania związków ketonowych

6.5.    Biosynteza tłuszczów
6.5.1.    Biosynteza kwasów tłuszczowych
6.5.2.    Biosynteza nienasyconych kwasów tłuszczowych
6.5.3.    Prostaglandyny (PG)
6.5.4.    Synteza trójglicerydów

6.6.    Biosynteza fosfatydów
6.6.1.    Właściwości i rola fosfatydów
6.6.2.    Synteza fosfatydów
6.6.3.    Synteza plazmalogenów
6.6.4.    Synteza sfingomielin

6.7.    Biosynteza glikolipidów
6.7.1.    Synteza cerebrozydów
6.7.2.    Synteza gangliozydów

6.8.    Metabolizm sterydów
6.8.1.    Budowa sterydów
6.8.2.    Cholesterol
6.8.3.    Powstawanie kwasów żółciowych
6.8.4.    Inne produkty przemiany cholesterolu
6.8.5.    Biosynteza pokrewnych związków

6.9.    Regulacja przemiany tłuszczowej
6.9.1. Regulacja hormonalna

 

 

7.    Ogólny metabolizm białek i aminokwasów

7.1.    Wartość białek pożywienia
7.1.1.    Aminokwasy niezbędne
7.1.2.    Zapotrzebowanie białkowe człowieka
7.1.3.    Wartość biologiczna białek

7.2.    Trawienie białek
7.2.1.    Enzymy proteolityczne soków trawiennych
7.2.2.    Przebieg trawienia białek
7.2.3.    Wytwarzanie kwasu solnego
7.2.4.    Wchłanianie produktów trawienia białek

7.3.    Gospodarka białkowa ustroju
7.3.1.    Rezerwy białkowe
7.3.2.    Czynniki regulujące metabolizm białkowy

7.4.    Ogólny metabolizm aminokwasów
7.4.1.    Reakcje podstawowe
7.4.2.    Biosynteza mocznika
7.4.3.    Pochodzenie niezbędnych aminokwasów

7.5.    Metabolizm niektórych aminokwasów
7.5.1.    Metabolizm glicyny i seryny
7.5.2.    Metabolizm aminokwasów zawierających siarkę
7.5.3.    Metabolizm aminokwasów rozgałęzionych
7.5.4.    Metabolizm histydyny
7.5.5.    Metabolizm proliny
7.5.6.    Metabolizm argininy
7.5.7.    Metabolizm fenyloalaniny, tyrozyny i ich pochodnych
7.5.8.    Tryptofan i lizyna

7.6.    Glukoneogeneza z aminokwasów

7.7.    Dekarboksylacja aminokwasów

7.8.    Metabolizm i struktura porfiryn
7.8.1.    Struktura i biosynteza porfiryn
7.8.2.    Metabolizm żelaza
7.8.3.    Porfirynoproteidy enzymatyczne
7.8.4.    Katabolizm hemu

 

8.    Metabolizm nukleotydów i kwasów nukleinowych

8.1. Trawienie kwasów nukleinowych
8.1.1.    Nukleazy
8.1.2.    Trawienie oligonukleotydów  i nukleotydów

8.2.   Katabolizm zasad purynowych
8.2.1.    Kwas moczowy
8.2.2.    Inne produkty rozpadu zasad purynowych

8.3.    Katabolizm zasad pirymidynowych

8.4.    Synteza zasad purynowych i ich pochodnych

8.5.    Synteza zasad pirymidynowych i ich pochodnych
8.5.1.    Biosynteza nukleotydów pirymidynowych
8.5.2.    Efekt allosteryczny

8.6.    Synteza dezoksyrybonukleotydów

8.7.    Biosynteza koenzymów o budowie nukleotydowej

8.8.    Biosynteza kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA)
8.8.1. Rozmieszczenie DNA

8.9.    Biosynteza kwasu rybonu-kleinowego (RNA)
8.9.1. Synteza RNA in vivo

8.10.    Kwasy nukleinowe bakterii i wirusów
8.10.1.    Kwasy nukleinowe bakterii
8.10.2.    Kwasy nukleinowe wirusów

8.11.    Mitochondrialne kwasy nukleinowe

 

 

9. Biochemia genów i biosynteza białka

9.1.    Geny
9.1.1. Chromosomy

9.2.    Mechanizm podwajania łańcuchów DNA (replikacja)

9.3.    Mechanizm przekazywania informacji

9.4.    Informacyjny RNA

9.5.    Kod genetyczny
9.5.1.    Tryplety (kodony)
9.5.2.    Mutacje

9.6.    Rola przenoszącego kwasu rybonukleinowego (tRNA)
9.6.1. Budowa tRNA

9.7.    Rybosomy i rybosomalny kwas rybonukleinowy (rRNA)
9.7.1. Rybosomy
9.7.2.    Białka rybosomów
9.7.3.    Miejsce biosyntezy rRNA

 

9.8. Biosynteza białka
9.8.1.    Miejsce biosyntezy
9.8.2.    Zapoczątkowanie biosyntezy
9.8.3.    Przedłużenie łańcucha peptydowego (elongacja)
9.8.4.    Zakończenie łańcucha (terminacja)
9.8.5.    Wpływ antybiotyków na biosyntezę białka

 

 

10.    Płyny ustrojowe

10.1.    Równowaga wodna i jonowa
10.1.1.    Utrata i pobór wody
10.1.2.    Skład płynów ustrojowych
10.1.3.    Wymiana składników między płynami ustrojowymi

10.2.    Wymiana i przenoszenie gazów oddechowych
10.2.1.    Stężenie gazów oddechowych w powietrzu i tkankach
10.2.2.    Przenoszenie i wymiana tlenu
10.2.3.    Przenoszenie i wymiana dwutlenku węgla

 

10.3   Równowaga kwasowo-zasadowa

10.3.1.   Buforowanie kwasów i zasad
10.3.2.    Równowaga kwasowo-zasadowa i tkanka kostna
10.3.3.    Kwasice i zasadowice

10.4.    Krew i mocz
10.4.1.    Skład krwi
10.4.2.    Krzepnięcie krwi
10.4.3.    Katabolizm hemu
10.4.4.    Wytwarzanie moczu
10.4.5.    Skład moczu

 

 

11.    Regulacja i kontrola procesów biochemicznych

11.1.    Regulacja na poziomie genetycznym i molekularnym
11.1.1.    Pula metabolitów
11.1.2.    Regulacja za pomocą struktur i rozmieszczenia reagujących układów
11.1.3.    Błony biologiczne
11.1.4.    Kompleksy enzymatyczne

11.2.    Regulacja hormonalna
11.2.1. Gruczoły wewnętrznego wydzielania


11.3. Budowa i podział hormonów

 

 

12.    Immunochemia

12.1.    Początki immunochemii

12.2.    Antygeny
12.2.1.    Swoistość antygenów

12.3.    Przeciwciała
12.3.1.    Biosynteza przeciwciał
12.3.2.    Immunoglobuliny (globuliny odpornościowe)
12.3.3.    Inne przeciwciała

12.4.    Kompleksy antygen-przeciwciało (AP)


12.5.    Układy grupowe krwinek czerwonych

 

 

13.    Tkanki i narządy

13.1.    Wątroba
13.1.1.    Wytwarzanie żółci
13.1.2.    Inne składniki wątroby
13.1.3.    Odtruwanie

13.2.    Mięśnie szkieletowe
13.2.1.    Budowa mięśni szkieletowych
13.2.2.    Składniki mięśni

13.3.    Tkanka łączna i skóra
13.3.1.    Kolagen i elastyna
13.3.2.    Mukopolisacharydy
13.3.3.    Płyn międzykomórkowy
13.3.4.    Tkanka kostna
13.3.5.    Zęby
13.3.6.    Skóra

13.4.    Tkanka nerwowa i jej funkcje
13.4.1.    Skład tkanki nerwowej
13.4.2.    Przewodzenie impulsów

13.5.    Procesy widzenia
13.5.1. Biochemia widzenia

 

 

 

14.    Żywność i odżywianie

14.1.    Żywność jako źródło energii

14.1.1. Pomiar energii

14.2.    Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe
14.2.1.    Białka
14.2.2.    Węglowodany
14.2.3.    Tłuszcze

14.3.    Witaminy

14.4.    Składniki mineralne pożywienia
14.4.1. Mikroelementy



 

 

 

 

 


 

Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!! 

ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 [zasłonięte] 506.