ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
ZAPRAWIANIE NA SUCHO
PSZENICA OZIMA
zgorzel siewek
śnieć cuchnąca
śnieć gładka
Zalecana dawka: 200g zaprawy/100 kg nasion.
RZEPAK OZIMY
zgorzel siewek
Zalecana dawka:400g zaprawy/100 kg nasion.
BURAK CUKROWY
zgorzel siewek
Zalecana dawka:500g zaprawy/100 kg nasion.
WARZYWA:
kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidor
zgorzel siewek
zalecana dawka : 4g/1kg nasion
ogórek
zgorzel siewek
zalecana dawka: 2g/1kg nasion
cebula, papryka
zgorzel siewek
zalecana dawka 3g/1kg nasion
marchew, burak ćwikłowy
zgorzel siewek
zalecana dawka : 5g/1kg nasion
ZAPRAWIANIE NA MOKRO
Zastosowanie zaprawy w postaci zawiesiny wodnej jest bezpieczniejsze, umożliwia bezpyłowe wykonanie zabiegu.
PSZENICA OZIMA
zgorzel siewek
śnieć cuchnąca
śnieć gładka
Zalecana dawka:200g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 800 ml wody.
BURAK CUKROWY
zgorzel siewek
Zalecana dawka:500g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 5000 ml wody.
OKRES KARENCJI
okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji - NIE DOTYCZY.
OKRES PREWENCJI DLA PSZCZÓŁ, LUDZI I ZWIERZĄT
okres zapobiegający zatruciu - NIE DOTYCZY.
TECHNIKA ZAPRAWIANIA
A. Zaprawianie na sucho.
Zabieg wykonać w zaprawiarkach porcjowych napędzanych mechanicznie lub ręcznie, względnie w zaprawiarce Granogard. Do zaprawiarki porcjowej wsypać odważoną ilość nasion, następnie odważoną ilość zaprawy. Zaprawiać przez 5-10 minut do uzyskania jednolitego zabarwienia nasion (prędkość obrotów zaprawiarki około 30 obrotów na minutę).
B. Zaprawianie na mokro.
Zawiesinę sporządzić w osobnym naczyniu. Naczynie napełnić najpierw zalecaną ilością wody, następnie dodać odpowiednią ilość Zaprawy Nasiennej T 75 DS/WS nie mieszając, aż do opadnięcia środka na dno. Dopiero wówczas zawiesinę dobrze wymieszać i wlać do zbiornika zaprawiarki włączając automatyczne mieszadło. Zaprawianie przeprowadzić w zaprawiarkach mechanicznych typu: AZET, AZET-SUPER, GRANOGARD, GUSTAFSON, ZAP-4,8, NIKLAS lub porcjowych typu REDŁO AL 50 - zgodnie z instrukcją obsługi danej zaprawiarki.