ZAPRAWA NASIENNA T75 DS/WS 10g
firmy: AGRECOL
ZAPRAWA NASIENNA T 75 DS/WS - jest środkiem
grzybobójczym o działaniu kontaktowym w formie proszku do
zaprawiania nasion na sucho, przeznaczonym do zwalczania
grzybów przenoszonych przez materiał siewny oraz zasiedlających glebę (sprawców powodujących zgorzele siewek).
ZWALCZA CHOROBY GRZYBOWE
ZGORZEL SIEWEK
ŚNIEĆ GŁADKĄ
ŚNIEĆ CUCHNĄCĄ
Środek przeznaczony do zaprawiania nasion przeciwko zgorzeli siewek warzyw - kapusty pekińskiej, kapusty białej, pietruszki, szpinaku, pomidora, ogórka, cebuli, papryki, marchwi oraz buraka ćwikłowego, cykorii liściowej, szalotki, cukinii, melona, kawonu, rzodkiewki, pora, sałaty, kalarepy, kapusty czerwonej głowiastej, kapusty włoskiej głowiastej, kapusty brukselskiej, brokułu kalafiora, jarmużu, selera.
Zawartość substancji aktywnej: tiuram - (związek z grupy ditiokarbaminianów) - 75% (750 g/kg).
ZAPRAWIANIE NA SUCHO
1. Pszenica ozima
zgorzel siewek, śnieć cuchnąca, śnieć gładka
Maksymalna dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion.
Zalecana dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion.
2.Rzepak ozimy
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 400 g zaprawy/100 kg nasion.
Zalecana dawka: 400 g zaprawy/100 kg nasion.
3. Burak cukrowy
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion.
Zalecana dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion.
4. Kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidor
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 4g/1 kg nasion
Zalecana dawka : 4g/1 kg nasion
5. Ogórek, cykoria liściowa, szalotka, cukinia, melon, kawon, rzodkiewka, por, sałata, kalarepa, kapusta czerwona głowiasta, kapusta włoska głowiasta, kapusta brukselska, brokuł, kalafior, jarmuż, seler
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 2g/1 kg nasion
Zalecana dawka: 2g/1kg nasion
6. Cebula, papryka
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 3g/1kg nasion
Zalecana dawka: 3g/1kg nasion
7. Marchew, burak ćwikłowy
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 5g/1kg nasion
Zalecana dawka : 5g/1kg nasion
ZAPRAWIANIE NA MOKRO.
Zastosowanie zaprawy w postaci zawiesiny wodnej jest bezpieczniejsze, umożliwia bezpyłowe wykonanie zabiegu.
1. Pszenica ozima
zgorzel siewek, śnieć cuchnąca, śnieć gładka
Maksymalna dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 800 ml wody
Zalecana dawka: 200 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 800 ml wody
2. Burak cukrowy
zgorzel siewek
Maksymalna dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 5000 ml wody.
Zalecana dawka: 500 g zaprawy/100 kg nasion z dodatkiem 5000 ml wody.
TECHNIKA ZAPRAWIANIA
Zaprawianie na sucho.
Zabieg wykonać w zaprawiarkach porcjowych napędzanych mechanicznie lub ręcznie, względnie w zaprawiarce Granogard. Do zaprawiarki porcjowej wsypać odważoną ilość nasion, następnie odważoną ilość zaprawy. Zaprawiać przez 5-10 minut do uzyskania jednolitego zabarwienia nasion (prędkość obrotów zaprawiarki około 30 obrotów na minutę).
Zaprawianie na mokro.
Zawiesinę sporządzić w osobnym naczyniu.
Naczynie napełnić najpierw zalecaną ilością wody, następnie dodać odpowiednią ilość Zaprawy Nasiennej T 75 DS/WS nie mieszając, aż do opadnięcia środka na dno. Dopiero wówczas zawiesinę dobrze wymieszać i wlać do zbiornika zaprawiarki włączając automatyczne mieszadło.
Zaprawianie przeprowadzić w zaprawiarkach mechanicznych typu: AZET, AZET-SUPER, GRANOGARD, GUSTAFSON, ZAP-4,8, NIKLAS lub porcjowych typu REDŁO AL 50 - zgodnie z instrukcją obsługi danej zaprawiarki.
więcej_informacji_o_produkcie_bsns
Uprawa:
|
Zwalczana choroba
|
Zalecana dawka
|
Kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidor
|
ZGORZEL SIEWEK
|
4g/1kg nasion
(0,4g/100g nasion)
|
Ogórek
|
ZGORZEL SIEWEK
|
2g/1kg nasion
(0,2g/100g nasion)
|
Cebula, papryka
|
ZGORZEL SIEWEK
|
3g/1kg nasion
(0,3g/100g nasion)
|
Marchew, burak ćwikłowy
|
ZGORZEL SIEWEK
|
5g/1kg nasion
(0,5g/100g nasion)
|