Środek grzybobjczy w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu
układowym do zaprawiania w zaprawiarkach przystosowanych do zapraw ciekłych
i zawiesinowych ziarna siewnego zbż ozimych i jarych przed chorobami grzybowymi.
II. ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
1. ROSLINY ROLNICZE
A) PSZENICA OZIMA, PSZENICA JARA.
-śnieć cuchnąca, śnieć gładka, głownia pyląca, zgorzel siewek.
B) PSZENŻYTO OZIME, PSZENŻYTO JARE.
-zgorzel siewek.
C) JĘCZMIEŃ OZIMY, JĘCZMIEŃ JARY.
-głownia pyląca, głownia zwarta, zgorzel siewek.
D) ŻYTO.
-głownia źdźbłowa, zgorzel siewek.
E) OWIES.
-głownia pylista, głownia zwarta.
Zalecana dawka: 150 g środka/100 kg ziarna siewnego.
UWAGI:
1. Zaprawiać tylko dobrze oczyszczony materiał siewny.
2. Zaprawiać najlepiej bezpośrednio przed siewem.
3. Zaprawiony materiał powinien być dokładnie i rwnomiernie pokryty środkiem.
4. Zaprawione ziarno może być użyte wyłącznie do siewu. Nie wolno go przeznaczać do celw
konsumpcyjnych ani na paszę.
5. Nie zaprawiać ziarna o wilgotności powyżej 16 % ani uprzednio traktowanych inną zaprawą.
6. Zaprawione ziarno przechowywać w chłodnym, suchym i dobrze wietrzonym magazynie.
7. Jeśli zachodzi konieczność dłuższego składowania, zbadać zdolność kiełkowania pozostałego
zapasu ziarna.
III. OKRES KARENCJI
okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji:
NIE DOTYCZY.
IV. OKRES PREWENCJI DLA LUDZI, ZWIERZĄT I PSZCZÓŁ
okres zapobiegający zatruciu:
NIE DOTYCZY.
Etykieta Zaprawa Zbożowa Orius 02 WS, załącznik do decyzji MRiRW 2
V. SPORZĄDZANIE ZAWIESINY I TECHNIKA ZAPRAWIANIA
Na 100 kg materiału siewnego stosować zawiesinę wodną sporządzoną ze 150 g Zaprawy
Nasiennej Orius 02 WS i 0,9 l wody na 100 kg ziarna.
Zawiesinę sporządzić wosobnymnaczyniu. Naczynie wypełnić najpierw zalecaną
ilością wody, następnie dodać odpowiednią ilość Zaprawy Nasiennej Orius 02 WS n i e
mieszając, aż do opadnięcia środka na dno. Dopiero wwczas zawiesinę dokładnie
wymieszać i wlać do zbiornika zaprawiarki włączając automatyczne mieszadło. Zaprawiać
ziarno
w zaprawiarkach mechanicznych o ruchu ciągłym lub porcjowych, zgodnie z instrukcją obsługi
danej zaprawiarki.