Fennell Jan, Zapomniany język psów w praktyce:
Jan Fennell posiada nadzwyczajny dar, który wzbudza podziw i zachwyt wszystkich
miłośników psów. Jest znanym hodowcą, mającym liczne sukcesy na wielu znaczących i
prestiżowych wystawach, z Londyńskim Crufts na czele. Pierwsza książka
Jan Fennel - światowy bestreller "Zapomniany język psów" zmieniła sposób w jaki
dotychczas człowiek patrzył na psa. W kolejnej książce autorka nie tylko jeszcze bardziej
zagłębia się w tajemnice psiego języka ale przede wszystkim doradza jak od teorii przejść
do praktyki i jak jej rewelacyjną metodę należy stosować na co dzień..
Wybrane podobne produkty dostępne w naszej ofercie:
Receptury z klasztornej piwniczki. Nalewki, wina,
piwa, miody, likiery" (Jacek Kowalski)
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa
dziś swój zasłużony renesans. Znajdujemy tu stare receptury na potrawy najbardziej
wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i
desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na
Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Zachowując piękny język, w jakim
owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami ? książka ta pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący
owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury
barw, smaków, aromatów.
Leksykon broni - Walter Lampel, Richard Mahrhold
W książce zamieszczono szczegółowo opracowane hasła dotyczące broni, amunicji i optyki myśliwskiej. Czytelnik
znajdzie tu też ogólnie opracowane hasła z wielu pokrewnych dziedzin. Liczne odnośniki do innych
haseł umożliwiają wyczerpujące prześledzenie wybranej dziedziny. Polskie wydanie poszerzono o informacje
na temat polskich konstruktorów i producentów broni, reguł prawnych, typów broni, reguł prawnych, typów broni
starej i nowej szczególnie u nas popularnych. Ponad 2500 haseł. Ponad 800 fotografii i rysunków.
Fachowe słowniki obcojęzyczne: niemiecki, angielski, francuski.
Łowiectwo - Henryk Okarma, Andrzej Tomek
Pragniemy zwrócić Państwa uwagę na pierwszy od 20 lat na naszym rynku wydawniczym polski, tak obszerny
, podręcznik łowiectwa. Napisany przez Henryka Okarmę i Andrzeja Tomka, znanych i cenionych naukowców
zajmujących się problematyką łowiectwa i ochrony przyrody, przy współudziale najlepszych polskich specjalistów od
spraw łowiectwa.
Na ponad 500 stronach autorzy przedstawiają współczesny stan wiedzy o 43 gatunkach łownych i chronionych
ssaków i ptaków, dyskutują często kontrowersyjny styk łowiectwa i ochrony przyrody, dokonują przeglądu
najważniejszych zagadnień praktycznego łowiectwa (m.in. zarządzanie populacjami zwierząt, techniki gospodarowania
w łowiskach, planowanie łowieckie, wykonywanie polowań, szkody, ochrona zdrowia zwierząt). Książka zawiera
także rozdziały o broni myśliwskiej, kynologii myśliwskiej, sokolnictwie, kulturze łowieckiej oraz współczesnych
badaniach naukowych z zakresu łowiectwa. Wszystko to w oparciu o prawie 1500 pozycji cytowanej literatury
naukowej.
Oprócz najnowszej wiedzy, także świetny poziom graficzny tego wydawnictwa. Ponad 780 kolorowych
zdjęć (autorstwa m.in. znakomitych polskich fotografików przyrody), ilustracji i rycin w niekonwencjonalnej
kompozycji plastycznej. Duży format (A4), twarda oprawa, doskonały papier kredowy.
Obowiązkowy podręcznik w biblioteczce każdego myśliwego i miłośnika przyrody!
KLUCZ DO OZNACZANIA WIEKU
JELENI, DANIELI, SAREN, MUFLONÓW I DZIKÓW
Umiejętność określania wieku ubitej zwierzyny jest dla każdego myśliwego ważnym zagadnieniem.
Dotyczy to nie tylko selekcjonerów posiadających uprawnienia do odstrzału samców zwierzyny płowej,
lecz także pozostałych myśliwych.
Wychodząc na przeciw temu zapotrzebowaniu oraz potrzebom szkoleniowym na kursach dla
selekcjonerów a także początkujących myśliwych, opracowano „Klucz do oznaczania wieku jeleni,
danieli, saren, dzików i muflonów”. Książka w przystępny sposób przedstawia:
- rozwój uzębienia w oparciu o kolorowe zdjęcia zębów żuchw jeleniowatych z opisem charakterystycznych
cech umożliwiających dokładną ocenę wieku,
- kilka metod określania wieku dzików na podstawie stopnia rozwoju oręża odyńców i uzębienia
warchlaków, przelatków i loch,
- określanie wieku muflonów na podstawie ilości wrębów na ślimach tryków.
Gospodarowanie populacjami zwierząt łownych wymaga od myśliwych ciągłego doskonalenia swoich umiejętności
łowieckich. Spośród nich znajomość określania wieku ubitej zwierzyny jest dla każdego myśliwego ważnym
zagadnieniem. Dotyczy to nie tylko selekcjonerów posiadających uprawnienia do odstrzału samców zwierzyny
płowej, lecz także pozostałych myśliwych, dla których ocena wieku pozyskanych dzików czy samic
jeleniowatych nabiera coraz większego znaczenia w kontekście realizacji zasad odstrzału strukturalnego.
Zwierzęta łowne, Ekkehard Ophoven
Idealna pomoc przygotowująca do właściwego egzaminu łowieckiego.! Bogato ilustrowany
zdjęciami opis wszystkich gatunków zwierząt objętych prawem łowieckim i nie tylko.
Kompendium wiedzy obejmujące wszelkie aspekty przydatne każdemu myśliwemu: znaki
rozpoznawcze, odchody, ślady oraz inne znaki w łowisku, znaczenie łowieckie, rodzaje i
miejsca polowań, liczby odstrzału.
W książce:
> ponad 120 rodzimych gatunków zwierząt;
> biologia: systematyka, cechy gatunku, rozmnażanie, głosy
> odchody, tropy i ślady, znakowanie terenu, znaki rozpoznawcze
> polowanie: ochrona, znaczenie łowieckie oraz praktyka łowiecka
Ile ma lat? Podręcznik oznaczania wieku zwierzyny
Krzysztof Morow
W książce przedstawiono zasady oceny wieku zwierzyny płowej (łosi, jeleni, danieli i saren),
jak również dzików, muflonów, kozic i wilków, zarówno przed pozyskaniem, jak i po ubiciu.
Ponadto omówiono sposoby określania wieku zwierzyny drobnej. Książka jest bogato
ilustrowana barwnymi zdjęciami i rysunkami. Książka przeznaczona jest dla myśliwych, w
szczególności może służyć do celów szkoleniowych na kursach organizowanych przez PZŁ.
PRAKTYCZNA KUCHNIA MYŚLIWSKA WG RUSSAKA
Książka przeznaczona jest nie tylko dla myśliwych, ale także dla wszystkich, którzy chcą
jeść smaczne i zdrowe dania z dziczyzny, przyrządzone we własnym domu.
Grzegorz Russak, znakomity kucharz i gawędziarz, prezentuje w niej niezwykle
ważny dział kuchni związany ze staropolską, żywą do dziś tradycją - myślistwem.
Podaje nie tylko praktyczne przepisy, ale także zdradza tajniki starych
receptur, które gwarantują niepowtarzalny smak potraw.