Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWLISBN 83-200- 3286-5Warszawa 2005, wyd. 1, format 145 x 205, objętość 164 str., 2 ilustracje, 12 tabel, oprawa miękkaWiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym, nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, aby pozbyć się zaparć. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia.
Od AutorówCo rozumiemy przez zaparcia stolca?Definicja "lekarska” zaparć stolcaOdczucia (definicje) pacjentaJak funkcjonuje jelito grube?Co się dzieje w jelicie grubym w czasie wypróżnienia?Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień?Przyczyny zaparć stolcaPatofizjologia zaparć stolcaPrzyczynyCo rozumiemy przez przewlekłe zaparcie?Konsekwencje zdrowotne zaparć stolcaPodstawowe zasady diagnostykiZasady niefarmakologicznego leczenia zaparć stolcaPodstawowe zalecenia ogólneZrozumienie istoty zaburzeń i wyjaśnienie ich przyczynUsunięcie przyczyn psychonerwicowychZwiększenie ilości włókien roślinnych (błonnika) w diecie oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów prostychZwiększenie ilości wypijanych płynówZwiększenie aktywności fizycznejWzmocnienie tłoczni brzusznej poprzez gimnastykęPowrót do odruchu regularnego oddawania stolcaZaprzestanie lub ograniczenie palenia tytoniuZabiegi fizykoterapeutyczneLeczenie żywieniowePodstawowe zalecenia dietetyczneModyfikacja zaleceń dietetycznych w zależności od rodzaju zaparćZalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymiZalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami spastycznymi (skurczowymi)Niekonwencjonalne sposoby żywieniowe stosowane w zaparciach stolcaProbiotyki a zaparcia stolcaDieta bogatoresztkowaProdukty z dużą i małą zawartością błonnikaDieta z ograniczeniem tłuszczuProdukty z dużą i małą zawartością tłuszczuJadłospisy dla osób cierpiących na zaparciaJadłospisy dla osób z zaparciami atonicznymiJadłospisy dla osób z zaparciami skurczowymi (spastycznymi)Zwalczanie nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciałaFarmakologiczne leczenie zaparć stolcaLeki o działaniu osmotycznymAntrachinony (np. senes, aloes, rzewień)Polifenole (np. bisakodyl)Oleje (olej rycynowy, parafina)Enemy (woda, sól fizjologiczna, fosforany)Leki zmiękczające stolec (oleje, glicerol, sorbitol)Piśmiennictwo.