Opis książki: Najczęstszą przyczyną zaparć są: stres, nieprawidłowe odżywianie i nieregularny tryb życia. Nadużywanie środków przeczyszczających może spowodować poważne powikłania zdrowotne, natomiast odpowiednia dieta i zmiana trybu życia, o czym piszą autorzy, przyniosą oczekiwane efekty. Przykładowe jadłospisy oraz wskazówki dietetyczne pomogą w zwalczaniu tej dolegliwości. Książka zawiera również informacje o środkach farmakologicznych stosowanych w leczeniu zaparć, które mogą być zażywane wyłącznie po konsultacji z lekarzem i tylko wówczas, gdy zawiodły inne metody.
Co rozumiemy przez zaparcia stolca Definicja lekarska zaparć stolca Odczucia (definicje) pacjenta Jak funkcjonuje jelito grube Co się dzieje w jelicie grubym w czasie wypróżnienia Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień Przyczyny zaparc stolca Patofizjologia zaparć stolca Przyczyny Co rozumiemy przez przewlekle zaparcie Konsekwencje zdrowotne zaparć stolca Podstawowe zasady diagnostyki Zasady niefarmakologicznego leczenia zaparć stolca Podstawowe zalecenia ogólne Zrozumienie istoty zaburzeń i wyjaśnienie ich przyczyn Usunięcie przyczyn psychonerwicowych Zwiększenie ilości włókien roślinnych (błonnika) w diecie oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów i węglowodanów prostych Zwiększenie ilości wypijanych płynów Zwiększenie aktywności fizycznej Wzmocnienie tłoczni brzusznej poprzez gimnastykę Powrót do odruchu regularnego oddawania stolca Zaprzestanie lub ograniczenie palenia tytoniu Zabiegi fizykoterapeutyczne Leczenie żywieniowe Podstawowe zalecenia dietetyczne Produkty spożywcze, potrawy i napoje zalecane i nie zalecane osobom z zaparciami stolca Modyfikacja zaleceń dietetycznych w zależności od rodzaju zaparć 1 Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami atonicznymi Zalecenia żywieniowe dla osób z zaparciami spastycznymi Niekonwencjonalne sposoby żywieniowe stosowane w zawarciach stolca Probiotyki a zaparcia stolca Dieta bogatoresztkowa Produkty z dużą i małą zawartością błonnika Dieta z ograniczeniem tłuszczu Produkty z dużą i małą zawartością tłuszczu Jadłospisy dla osób cierpiących na zaparcia Jadłospisy dla osób z zaparciami atonicznymi Jadłospisy dla osób z zaparciami skurczowymi (spastycznymi) Zwalczanie nadwagi i otyłości oraz kontrola masy ciała Farmakologiczne leczenie zaparć stolca Leki o działaniu osmotycznym Antrachinony (np. senes, aloes, rzewień) Polifenole (np. bisakodyl) Oleje (olej rycynowy, parafina) Enemy (woda, sól fizjologiczna, fosforany) Leki zmiękczające stolec (oleje, glicerol, sorbitol) Piśmiennictwo
|