Błonnik Kakaowy
Duże opakowanie 110g
Błonnik kakaowy jest produktem otrzymywanym z wyselekcjonowanych okryw ziaren kakaowca (cocoavella), przez wielofazowe oczyszczanie, rozdrabnianie i mikronizację i pasteryzację Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancji chemicznych.
Opis preparatu: sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Barwa ciemnobrązowa. Smak lekko kwaśny charakterystyczny dla proszku kakaowego, bez posmaków obcych. Zapach charakterystyczny dla kakao, bez zapachów obcych.
Cechy charakterystyczne: błonnik kakaowy ma smak i zapach zbliżony do proszku kakaowego. Teobromina - główny alkaloid występujący w kakao odpowiedzialny za jego własności biologiczne działa rozszerzająco na oskrzela, słabo moczopędnie oraz lekko pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Ze względu na charakterystyczny brązowy kolor, jest znakomitym barwnikiem naturalnym.
Zastosowanie: Nie zaobserwowano zasadniczych różnic w smaku i barwie preparatu pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, przetworów mleczarskich, produktów w form ie "instant", müsli. Może być używany w produkcji jako zamiennik substancji zagęszczających oraz jako barwnik. Błonnik kakaowy, w odróżnieniu od zwykłego proszku kakaowego zawiera mniej tłuszczów i cukrów, przy porównywalnym (nieco niższym) poziomie teobrominy.
Okres przechowywania: 24 mies.
Błonnik posiada właściwości mające korzystny wpływ na organizm, przyczyniające się m.in. do:
- mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów;
- obniżenia ciśnienia tętniczego krwi;
- spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę;
- regulacji rytmu wypróżnień - przyspieszenie perystaltyki jelit i pasażu treści przez przewód pokarmowy, zwiększenie masy stolca, zapobieganie zaparciu - lignina, celuloza);
rozwoju korzystnych bakterii jelitowych - rola prebiotyczna;
- zmniejszenia uczucia głodu (pęcznieje w żołądku - głównie pektyna i celuloza);
- usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i metali ciężkich;
- prewencji nowotworów przewodu pokarmowego;
TERAZ OFERUJEMY NOWĄ,
NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ OBSŁUGI
Wszystie oferowane przedmioty mamy cały czas w magazynie, dzięki czemu możemy je błyskawicznie dostarczyć.
Oferujemy Państwu najwyższej jakości towar.
Nasze produkty są pierwszej jakości, i zawsze z odpowiednio długim terminem ważności.
Zdjęcia są autentyczne, przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.