Tytuł |
Zalecenia ochrony roślin na lata 2014/15 Część 3 warzywa, sady
|
Autor |
praca zbiorowa |
Wydawca |
Instytut Ochrony Roślin PIB Poznań |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
221 |
Wymiary |
240 x 165 mm |
Okładka |
miękka |
ISSN |
1[zasłonięte]732-18 |
Nowym wyzwaniem dla użytkowników profesjonalnych jest obowiązek (od 1 stycznia
2014 roku) stosowania środków ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej
ochrony roślin, pod rygorem kary grzywny.
Potwierdzeniem przestrzegania zasad integrowanej ochrony roślin będzie adnotacja
w ewidencji zabiegów o realizacji choćby kilku elementów integrowanej ochrony
roślin np. umotywowanie decyzji o użyciu pestycydu.
Ewidencję zabiegów należy przechowywać 3 lata.
Zgodnie z założeniami integrowanej ochrony roślin, każde działanie w całym cyklu
produkcyjnym powinno uwzględniać wszelkie dostępne środki i zabiegi
ograniczające ryzyko wystąpienia szkód spowodowanych przez choroby, szkodniki i
chwasty, a decyzja o zabiegu chemicznym powinna być poprzedzona dokładną analizą
sytuacji z uwzględnieniem kondycji uprawy, warunków klimatycznych, potencjału
wrogów naturalnych, dynamiki rozwoju agrofaga i szacunkowej wartości progu
ekonomicznej szkodliwości).
W razie konieczności przeprowadzenia zabiegu chemicznego należy przestrzegać
strategii przemiennego stosowania środków ochrony zawierających różne substancje
czynne oraz wybierać środki ograniczające ryzyko wyselekcjonowania się populacji
odpornej sprawcy choroby, szkodnika lub chwastu.
W sytuacji, gdy możliwości ochrony chemicznej niektórych gatunków roślin
rolniczych, sadowniczych i warzyw (tzw. małoobszarowych) są ograniczone z powodu
braku odpowiednich preparatów, a korzyść ekonomiczna związana z ubieganiem się
przez przemysł o zezwolenie jest ograniczona, przewiduje się możliwość
występowania o przyspieszoną i uproszczoną rejestrację środków ochrony
dopuszczonych do stosowania w Państwie sąsiednim strefy przez np. organizacje
producenckie.
Spis treści
I. WARZYWA UPRAWIANE W POLU
Uwagi 6
Rośliny różne 7
Bób 13
Burak ćwikłowy 16
Cebula 21
Chrzan 35
Cykoria sałatowa 38
Czosnek 39
Fasola 43
Groch 48
10. Kapustne 54
II. Koper 65
Marchew 66
Ogórek 74
Papryka 79
Pasternak 79
Pietruszka 80
Pomidor 84
Por 91
Rabarbar 96
Rzodkiewka 97
Sałata 98
Seler 100
Skorzonera 104
Szczaw 105
Szczypiorek 105
Szparagi 106
Szpinak 107
II. WARZYWA NASIENNE
Uwagi 110
Bób 111
Burak ćwikłowy 112
Cebula 113
Fasola 116
Groch 117
Kapustne 119
Koper 121
Marchew i pietruszka 122
Ogórek 123
Por 124
Sałata 125
Szczaw 126
Szpinak 126
III. WARZYWA UPRAWIANE POD OSŁONAMI
Uwagi 128
Wszystkie gatunki roślin 129
Oberżyna 145
Ogórek 147
Papryka 152
Pieczarka 157
Pomidor 158
Sałata 165
Zalecenia Ogólne 167
IV. SADY
Uwagi 170
Różne gatunki drzew i krzewów owocowych 171
Agrest 179
Brzoskwinia 182
Czereśnia i wiśnia 184
Grusza 187
Jabłoń 191
Leszczyna 199
Malina 200
Morela 203
Orzech włoski 204
Porzeczka 205
Śliwa 210
Truskawka i poziomka 213
Winorośl 219
Program stosowania bioregulatorów i innych środków chemicznych w uprawach
sadowniczych 220
|