Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zalecenia normy żywieniowe Zwierzęta futerkowe

05-02-2014, 0:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3919356418
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 5   
Koniec: 05-02-2014 00:49:24

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
Tytuł Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz – Zwierzęta futerkowe
Autor praca zbiorowa
Wydawca IFiŻZ
Rok wydania 2011
Liczba stron 110
Wymiary 165 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN 978-83-[zasłonięte]604-0-6

W nowych zaleceniach żywieniowych rozgraniczono zapotrzebowanie pokarmowe poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych mięso­żernych. Uaktualniono także listę stosowanych pasz oraz ich wartość pokarmową. Podano odrębnie zalecenia żywieniowe dla królików mięsnych i futerkowych - reksów, wynikające z odmiennej produkcyjności oraz różnej długości cyklu produkcyjnego. W porównaniu z poprzednim wydaniem obszerniej opisano żywienie szynszyli, które stały się gatunkiem ważnym gospodarczo. Informacje dotyczące żywienia tchórzy hodowlanych, które obecnie należy zaliczyć do zwierząt amatorskich, oraz nutrii utrzymywanych w hodowlach zachowawczych, przedstawiono bardziej syntetycznie niż pozostałych gatunków. Dodano natomiast podstawowe informacje dotyczące anatomii i fizjologii poszczególnych gatunków zwierząt, co ułatwi zrozumienie procesów pobierania, trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.

Autorzy mają nadzieję, że oddane do rąk czytelnika nowe zalecenia będą pomocne w prawidłowym żywieniu zwierząt i osiąganiu zadawalających wyników produkcyjnych. Jednocześnie podkreślają, że podane zalecenia nie są obowiązującą normą prawną. Zostały zredagowane na podstawie literatury fachowej oraz wiedzy i doświadczenia autorów. Należy przypomnieć, że żywienie jest głównym, lecz nie jedynym czynnikiem środowiskowym wpływającym na produkcyjność zwierząt, dlatego nawet ścisłe stosowanie się do zaleceń żywieniowych nie zawsze gwarantuje sukces hodowlany.

Zalecenia żywieniowe dotyczą zwierząt hodowanych w celach futrzarskich lub rzeźnych, a nie królików miniaturowych, szynszyli czy tchórzy hodowlanych (tchórzofretek, fretek) utrzymywanych w domach w hodowlach amatorskich, których potrzeby żywieniowe są odmienne chociażby z uwagi na warunki utrzymania. Dlatego podane informacje nie mogą być w pełni wykorzystywane w ich żywieniu.

Spis treści

Wstęp 7

1. Podstawowe składniki pokarmowe i energia 11

1.1. Białko i aminokwasy 11

1.2. Tłuszcz 18

1.3. Węglowodany 19

1.3.1. Włókno 20

1.4. Energia 21

2. Witaminy i składniki mineralne 23

2.1. Witaminy 23

2.2. Składniki mineralne 29

3. Woda 35

4. Żywienie zwierząt futerkowych mięsożernych 37

4.1. Materiały paszowe 38

4.1.1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego 38

4.1.2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego 42

4.1.3. Dodatki paszowe 50

4.1.4. Mieszanki paszowe pełnoporcjowe 51

4.2. Zasady żywienia w poszczególnych okresach hodowlano-żywieniowych 53

4.2.1. Żywienie w okresie przygotowania do rozrodu i rozrodu 59

4.2.2. Żywienie w okresie odchowu szczeniąt przy matkach – laktacja 61

4.2.3. Żywienie szczeniąt po odsądzeniu od matek 62

4.2.4. Żywienie w okresie kształtowania się zimowej okrywy włosowej 63

4.3. Układanie dawek pokarmowych 64

4.4. Stan higieniczny, konserwacja pasz i choroby powodowane nieprawidłowym żywieniem 68

5. Żywienie królików 71

5.1. Zasady normowania pasz i układania dawek pokarmowych 74

5.2. Żywienie tradycyjne 79

5.2.1. Pasze treściwe 79

5.2.2.Pasze objętościowe soczyste 80

5.2.3. Pasze objętościowe suche 81

5.2.4. Przykładowe tradycyjne dawki pokarmowe 81

5.3. Żywienie pełnoporcjowymi mieszankami granulowanymi 82

5.4. Dodatki paszowe stosowane w żywieniu królików 84

5.5. Zagrożenia zdrowotne, higiena utrzymania i żywienia 85

6. Żywienie szynszyli 89

6.1. Zapotrzebowanie szynszyli na składniki pokarmowe 90

6.2. Materiały paszowe stosowane w żywieniu szynszyli 91

6.3. Zalecane dodatki paszowe 93

7. Żywienie nutrii 97

8. Skład chemiczny i wartość energetyczna pasz dla zwierząt futerkowych roślinożernych 99

9.Piśmiennictwo 105

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!