Tytuł
|
Zalecenia żywieniowe i
wartość pokarmowa pasz – Zwierzęta futerkowe |
Autor
|
praca zbiorowa |
Wydawca
|
IFiŻZ
|
Rok wydania
|
2011 |
Liczba stron
|
110 |
Wymiary
|
165 x 240 mm |
Okładka
|
miękka |
ISBN
|
978-83-[zasłonięte]604-0-6 |
W nowych zaleceniach
żywieniowych rozgraniczono zapotrzebowanie pokarmowe poszczególnych gatunków
zwierząt futerkowych mięsożernych. Uaktualniono także listę stosowanych pasz
oraz ich wartość pokarmową. Podano odrębnie zalecenia żywieniowe dla królików
mięsnych i futerkowych - reksów, wynikające z odmiennej produkcyjności oraz
różnej długości cyklu produkcyjnego. W porównaniu z poprzednim wydaniem
obszerniej opisano żywienie szynszyli, które stały się gatunkiem ważnym
gospodarczo. Informacje dotyczące żywienia tchórzy hodowlanych, które obecnie
należy zaliczyć do zwierząt amatorskich, oraz nutrii utrzymywanych w hodowlach
zachowawczych, przedstawiono bardziej syntetycznie niż pozostałych gatunków.
Dodano natomiast podstawowe informacje dotyczące anatomii i fizjologii
poszczególnych gatunków zwierząt, co ułatwi zrozumienie procesów pobierania,
trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Autorzy mają nadzieję, że
oddane do rąk czytelnika nowe zalecenia będą pomocne w prawidłowym żywieniu
zwierząt i osiąganiu zadawalających wyników produkcyjnych. Jednocześnie
podkreślają, że podane zalecenia nie są obowiązującą normą prawną. Zostały
zredagowane na podstawie literatury fachowej oraz wiedzy i doświadczenia
autorów. Należy przypomnieć, że żywienie jest głównym, lecz nie jedynym
czynnikiem środowiskowym wpływającym na produkcyjność zwierząt, dlatego nawet
ścisłe stosowanie się do zaleceń żywieniowych nie zawsze gwarantuje sukces
hodowlany.
Zalecenia żywieniowe dotyczą
zwierząt hodowanych w celach futrzarskich lub rzeźnych, a nie królików
miniaturowych, szynszyli czy tchórzy hodowlanych (tchórzofretek, fretek)
utrzymywanych w domach w hodowlach amatorskich, których potrzeby żywieniowe są
odmienne chociażby z uwagi na warunki utrzymania. Dlatego podane informacje nie
mogą być w pełni wykorzystywane w ich żywieniu.
Spis treści
Wstęp 7
1. Podstawowe
składniki pokarmowe i energia 11
1.1. Białko i aminokwasy 11
1.2. Tłuszcz 18
1.3. Węglowodany 19
1.3.1. Włókno 20
1.4. Energia 21
2. Witaminy i
składniki mineralne 23
2.1. Witaminy 23
2.2. Składniki mineralne 29
3. Woda 35
4. Żywienie zwierząt
futerkowych mięsożernych 37
4.1. Materiały paszowe 38
4.1.1. Materiały paszowe
pochodzenia zwierzęcego 38
4.1.2. Materiały paszowe
pochodzenia roślinnego 42
4.1.3. Dodatki paszowe 50
4.1.4. Mieszanki paszowe
pełnoporcjowe 51
4.2. Zasady żywienia w
poszczególnych okresach hodowlano-żywieniowych 53
4.2.1. Żywienie w okresie
przygotowania do rozrodu i rozrodu 59
4.2.2. Żywienie w okresie
odchowu szczeniąt przy matkach – laktacja 61
4.2.3. Żywienie szczeniąt po
odsądzeniu od matek 62
4.2.4. Żywienie w okresie
kształtowania się zimowej okrywy włosowej 63
4.3. Układanie dawek
pokarmowych 64
4.4. Stan higieniczny,
konserwacja pasz i choroby powodowane nieprawidłowym żywieniem 68
5. Żywienie królików
71
5.1. Zasady normowania pasz
i układania dawek pokarmowych 74
5.2. Żywienie tradycyjne 79
5.2.1. Pasze treściwe 79
5.2.2.Pasze objętościowe
soczyste 80
5.2.3. Pasze objętościowe
suche 81
5.2.4. Przykładowe
tradycyjne dawki pokarmowe 81
5.3. Żywienie
pełnoporcjowymi mieszankami granulowanymi 82
5.4. Dodatki paszowe
stosowane w żywieniu królików 84
5.5. Zagrożenia zdrowotne,
higiena utrzymania i żywienia 85
6. Żywienie
szynszyli 89
6.1. Zapotrzebowanie
szynszyli na składniki pokarmowe 90
6.2. Materiały paszowe
stosowane w żywieniu szynszyli 91
6.3. Zalecane dodatki
paszowe 93
7. Żywienie nutrii
97
8. Skład chemiczny i
wartość energetyczna pasz dla zwierząt futerkowych roślinożernych 99
9.Piśmiennictwo 105