ZAKWASZACZ KWASY ORGANICZNE
Zabezpiecza przed zakażeniami Salmonella, Campylobacter, E. Coli oraz innymi bakteriami Gram – ujemnymi.
Połączenie kwasów organicznych na specjalnie przygotowanym nośniku mineralnym zwalcza patogenne bakterie zarówno w paszach, jak i w układzie pokarmowym gołębi.
Zakwaszacz to mieszanka buforowanych płynnych kwasów: mrówkowego i propionowego, połączonych z unikatowym nośnikiem mineralnym dla uzyskania sypkiego granulatu.
Wyjątkowa formuła zakwaszacza umożliwia uzyskanie podwójnego działania:
- chroni paszę przed zakażeniami i zwalcza zanieczyszczenia patogennymi bakteriami
- chroni układ pokarmowy gołębi przed zakażeniem enteopatogenami pochodzącymi z paszy i innych źródeł.
Specjalnie przygotowany nośnik mineralny nadaje produktowi kluczowe właściwości:
•Znaczna powierzchnia cząstek nośnika zakwaszacza umożliwia łatwe uwalnianie lotnego kwasu mrówkowego i długotrwałą ochronę paszy.
•Ochrona kwasów organicznych przed szybkim uwolnieniem w jelicie. •powolne uwalnianie kwasów organicznych w całym układzie pokarmowym.
•Dostarcza obojętnego podłoża dla namnażania kwasolubnych szczepów bakterii (np. Lactobacillus, Propionibacteria i Butyrivibrio), które wytwarzając kwasy organiczne i inne metabolity wtórne utrzymują niskie pH treści jelitowej i zapobiegają rozwojowi patogennych bakterii E. coli i Salmonella. Zachowanie odpowiedniej mikroflory jelitowej obniża ryzyko zakażeń układu pokarmowego i podnosi współczynnik konwersji paszy.
Zakwaszacz korzystnie zmienia pH i wykazuje bezpośrednie działanie przeciwbakteryjne, szczególnie względem bakterii Gram - ujemnych. Ochronne działanie preparatu w paszach i materiale paszowym jest związane z przenikaniem wolnego kwasu mrówkowego w formie niezdysocjowanej przez ścianę komórkową bakterii, któremu towarzyszy niszczenie struktur komórkowych przez kwas propionowy. W efekcie dochodzi do zahamowania syntezy DNA i zaburzenia procesów energetycznych.
Wszystkie kwasy podlegają naturalnemu buforowaniu przez składniki zawarte w paszach, np. związki wapnia. Dodatkowo, kwasy organiczne dodawane do pasz są wchłaniane lub metabolizowane w początkowych odcinkach układu pokarmowego. Specjalny nośnik zastosowany w preparacie zakwaszacz chroni kwasy organiczne przed procesami metabolicznymi zachodzącymi w początkowych odcinkach układu pokarmowego i umożliwia ich powolne uwalnianie w trakcie pasażu jelitowego. Lokalne zwiększenie kwasowości środowiska wspomaga namnażanie na cząsteczkach nośnika pożytecznych bakterii, zwłaszcza pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus. Bakterie te metabolizują polisacharydy zawarte w paszy i w procesie fermentacji przekształcają je w kwas mlekowy, który poprzez obniżenie pH treści jelitowej hamuje wzrost potencjalnie patogennych bakterii i sprzyja dalszemu namnażaniu pożytecznych bakterii.
Stosowanie zakwaszacza pomaga utrzymać pH treści jelitowej na poziomie optymalnym dla rozwoju prawidłowej mikroflory. Zahamowanie wzrostu potencjalnie patogennych mikroorganizmów pozytywnie wpływa na działanie kosmków jelitowych i zwiększa wchłanianie składników pokarmowych z paszy, zwiększając współczynnik konwersji paszy. Dodatkowo, obniżenie pH treści jelitowej poprawia jelitowe przyswajanie wapnia.
SKŁAD: Mrówczan amonu, kwas mrówkowy, propionian amonu, kwas propiowy na modyfikowanym nosniku glinokrzemianowym.
DAWKOWANIE:
Podawać z karmą po uprzednim zwilżeniu jej Frasalem lub olejkiem czosnkowym.
1 łyżka do herbaty na 2 kg karmy.