Dzięki zakwasowi do pieczenia firmy BIOVEGAN masz możliwość upieczenia chleba bez drożdży i bezglutenowego. To prawdziwa ulga dla żołądką i jednocześnie cudowny aromat!
Masa netto: 20 g
Skład: skrobia kukurydziana*, kultury starterowe
*produkt rolnictwa ekologicznego
Przepis (wg receptury BIOVEGAN):
Składniki:
1 opakowanie zakwasu do pieczenia BIOVEGAN
550 g mąki pełnoziarnistej
(jeżeli chcesz upiec chleb bezglutenowy przygotuj mąkę z fermentowanego prosa lub
mąkę gryczaną, jeżeli chcesz zaś upiec chleb glutenowy użyj
mąki pszennej lub
orkiszowej, ale nie żytniej)
1 łyżeczka
soli morskiej500 ml wody w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Do wysokiego naczynia wlej 350 ml wody, wsyp zawartość opakowania i powoli rozmieszaj trzepaczką. Dodaj 300 g mąki i wymieszaj dobrze, równomiernie drewnianą łyżką (nie metalową) na końcu oprószając mąką.
Przykryj naczynie ściereczką, całość owiń torebką foliową i zostaw w ciepłym miejscu o temperaturze 30-35 stopni C. na ok. 12 godzin.
2. Następnie dodaj do całości 150 ml wody w temperaturze pokojowej i wymieszaj. Nastepnie dodaj 150 g mąki pełnoziarnistej i całość oprósz mąką. Przykryj ściereczką i owiń torebką foliową i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 5-8 godzin. Ciasto powinno się zrobić wyższe o połowę.
3. Następnie dodaj do miesznaki 100 g mąki pełnoziarnistej i 1 łyżeczkę soli morskiej i wymieszaj. Przełóż całość do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Przykryj ściereczką, owiń torebką foliową i i pozostaw w ciepłym miejscu w temperaturze 30-35 stopni C na ok. 2 godziny.
4. Po 2 godzinach włóż foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. Po wyciągnięciu z pieca wysuń chleb na deskę do ostygnięcia.
GOTOWE!!!