Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zakwas chlebowy żytni razowy (domowy) aktywny

23-05-2012, 12:27
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4 zł     
Użytkownik basik_m1
numer aukcji: 2336280258
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 43   
Koniec: 20-05-2012 09:30:23
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

PIECZENIE NA NATURALNYM ZAKWASIE

samo zdrowie, wielka przyjemność i satysfakcja

PRZESYŁKI

  • SZYBKO: Przesyłki realizuję we wszystkie robocze dni tygodnia
  • TANIO: Koszt przesyłek jest niski, a ponadto łączę zamówienia - płacisz tę samą kwotę, niezależnie od ilości zamówionych sztuk

INNE AUKCJE

U mnie otrzymasz nie tylko najlepszy zakwas naturalny, ale również wyczerpującą informację na temat, jak go używać.

Na moich aukcjach znajdziesz:

  • ZAKWAS naturalny domowy - roczny w postaci aktywnej i suszonej
  • ZAKWAS naturalny piekarniczy- wielopokoleniowy naturalny
  • PORADNIK dotyczący pieczenia na zakwasie w automacie do pieczenia chleba i wypieków sporządzonych wyłącznie na zakwasie

Warto wspomnieć, że dom jest wolny od papierosów i czworonogów, a przy przyrządzaniu wypieków i zakwasu oraz przy suszeniu zakwasu stosuję absolutną higienę, włącznie z wyparzaniem naczyń w zmywarce.

POMOC

Pieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie? Nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nie krępuj się mnie zapytać, chętnie pomogę!

ZDJĘCIA

Wszystkie fotografie wypieków użyte w aukcjach są to zdjęcia moich wyrobów, które zostały przygotowane bez użycia drożdży, ani jakichkolwiek innych spulchniaczy czy też "polepszaczy".

Jest to wyłącznie pieczywo z naturalnych składników na zakwasie.

Naturalny ZAKWAS żytni razowy (domowy) do pieczenia chleba

Zakwas chlebowy żytni razowy (domowy) aktywny

Licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:

  • naturalny ZAKWAS żytni razowy (domowy) w postaci aktywnego startera.
  • instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem.


UWAGA - To jest zakwas: naturalny, silny i AKTYWNY!

Jest on natychmiast po wyjęciu z opakowania w pełni zdolny do pieczenia pysznego, wyrośniętego chleba bez chemii i drożdży oraz do wytworzenia w ciągu 4-8 godzin dowolnej ilości w pełni sprawnego zakwasu!

To nie jest zakwas suszony, który potrzebuje aż 3 dni od otrzymania przesyłki na obudzenie się i dodatkowo około tygodnia do uzyskania swojej pełnej sprawności w spulchnianiu chleba.

Zakwas aktywny jest regularnie dokarmiany, gdyż piekę z niego codziennie domowy chleb i prowadzę jego ciągłą sprzedaż na allegro. Dzięki temu jest on wciąż w swojej najlepszej formie i wyślę Ci go NATYCHMIAST po zakupie! Nie musisz czekać, aż przygotuję go do sprzedaży!

Ponadto gwarantuję, że dotrze on do Ciebie żywy i w pełni sprawny, dzięki samodzielnie opracowanej przeze mnie i doświadczalnie sprawdzonej technice zabezpieczenia go na czas transportu. Bądź spokojny - zakwas ma naturalnie kwaśny odczyn, co bardzo skutecznie zabezpiecza go przed dostępem pleśni i grzybów. Jeśli więc po dotarciu rośnie - oznacza to, że żyje, jest zdrowy i zniósł transport doskonale!

Tak więc ta aukcja jest NAJBARDZIEJ EKONOMICZNYM i NAJSZYBSZYM z możliwych sposobów zdobycia najlepszego aktywnego zakwasu.


Żywy zakwas, to najzdrowszy i najsmaczniejszy ze spulchniaczy do wypieków.
Jest tani (kupuje się go raz na całe życie), niezawodny i bardzo prosty w hodowli. Psuje się tylko wtedy, gdy nie wiemy, co może mu zaszkodzić.

Mit, że pieczenie na zakwasie jest trudne, bierze się stąd, że aby wypieki się udawały, zakwas musi być dojrzały. Zakwas kilkutygodniowy, czy nawet kilkumiesięczny jest niestabilny - wypieki z niego rzadko się udają. Natomiast stary, stabilny zakwas - to gwarancja chleba o niezmiennej jakości. To jest tajemnica każdej piekarni.

Starter żywego, dojrzałego i stabilnego zakwasu oraz wiedzę, jak z niego korzystać w nieskończoność, dostaniesz właśnie na tej aukcji.

Po co używać akurat ZAKWASU?

Lista przyczyn jest bardzo długa, wymienię więc tylko najważniejsze.

  1. Wypieki pieczone na zakwasie są dużo zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczone na jakimkolwiek innym spulchniaczu, nawet naturalnym - takim jak drożdże.
  2. Wypieki pieczone na zakwasie są spójne, nie kruszą się przy krojeniu.
  3. Chleb bierze swój charakterystyczny, chlebowy smak właśnie z zakwasu. Wszelkie "mieszanki" chlebowe zawierają zakwas suszony lub preparaty sztuczne, mające przypominać smak zakwasu.
  4. Wypieki upieczone na zakwasie można jeść na gorąco (nie spowodują dolegliwości żołądkowych tak, jak te drożdżowe).
  5. Wypieki upieczone na zakwasie nie mają substancji konserwujących, a jednak długo pozostają świeże.
  6. Przy antybiotykoterapii i drożdżycy chleb na zakwasie jest wskazany, w przeciwieństwie do chleba na drożdżach.
  7. Zakwas jest najtańszym ze spulchniaczy - rozmnaża się go w domu i bardzo łatwo, a można na nim piec nie tylko chleb, ale i ciasta.
  8. Pieczenie na zakwasie jest łatwe - wystarczy wiedzieć, jak to robić.
  9. Zakwas jedzony na surowo leczy zgagę i inne dolegliwości żołądkowe oraz uzupełnia dobroczynne szczepy flory bakteryjnej jelit, jeśli została ona zniszczona przez antybiotyki. Zastępuje więc drogie jogurty i probiotyki.

Co to jest ZAKWAS?

Żywy ZAKWAS, to odpowiednia odmiana bardzo korzystnych dla człowieka bakterii, między innymi kwasu mlekowego, które spulchniają chleb.
Bakterie zakwasu nie tylko spulchniają chleb. Czynią one też mąkę razową znacznie lepiej strawną dla organizmu, a zjedzone na surowo - uzupełniają florę bakteryjną układu pokarmowego człowieka, zapobiegając zgadze i wzmacniając odporność człowieka. To dlatego wypieki zrobione na zakwasie można, w przeciwieństwie do tych zrobionych na drożdżach, spokojnie jeść natychmiast po upieczeniu - na ciepło, nie obawiając się problemów z żołądkiem.
Oczywiście samych bakterii nie da się hodować w domu bez odpowiedniego podłoża. Podłożem dla bakterii zakwasu jest mąka. Ja dokarmiam zakwas mąką żytnią - ale Ty możesz bardzo łatwo zmienić ją na swoją ulubioną.
Zakwas dokarmia się mąką tylko wtedy, gdy jest nam potrzebny do upieczenia chleba. Pozostały czas może sobie spokojnie spędzić w lodówce, nie wołając "jeść" ;) .

Co to jest STARTER?

STARTER, inaczej matka zakwasu, to taka porcja zakwasu, która po wymieszaniu z mąką i wodą zamieni tę mąkę w ciągu kilku godzin na zakwas.
Wysyłam następujące ilości starterów:
  • starter zakwasu aktywnego - 2 pełne łyżki, czyli ok. 50g
  • starter zakwasu suszonego - 1 mała łyżeczka, czyli 5g
Już mała łyżeczka zakwasu aktywnego jest całkowicie wystarczającym starterem - po dodaniu do niego na przykład 200g mąki i 200g wody i odczekaniu ok. 8 godzin uzyskujemy 400g nowego zakwasu, gotowego do pieczenia chleba.
Te 8 godzin jest przykładowe - ponieważ możemy ten czas przyspieszyć odpowiednią temperaturą.
To, że wysyłam więcej, niż potrzeba na starter - wynika z tego, że jest to optymalna ilość, aby zakwas aktywny przeżył transport w najlepszej kondycji.

Czy lepiej wybrać starter SUSZONY, czy AKTYWNY?

Moje zdanie jest takie, że najlepiej kupić jedną porcję startera AKTYWNEGO i jedną SUSZONEGO - wtedy aktywny można użyć natychmiast, a suszony można zostawić sobie na "czarną godzinę", gdybyśmy kiedyś przez przypadek przegrzali zakwas albo zostawili go długo bez karmienia. Ale zaraz sam wybierzesz:
Starter AKTYWNY, jest to po prostu łyżka zakwasu, odpowiednio zabezpieczona przed zniszczeniem na czas transportu.
Plusem kupienia zakwasu aktywnego jest to, że natychmiast po otrzymaniu paczki możesz ją wymieszać z mąką i już po 4-8 godzinach będziesz miał gotowy zakwas na swój pierwszy chleb.
Dobrze przygotowany na czas transportu zakwas aktywny przeżyje bez szkody - w zależności od temperatury - transport trwający od 4 dni nawet do 2 tygodni. Ale oczywiście, im krócej - tym lepiej, dlatego zakwas aktywny zawsze wysyłam priorytetem.
Zakwas w postaci aktywnej ma kwaśny odczyn, co całkowicie zabezpiecza go przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów. Jeśli więc po dokarmieniu rośnie - znaczy to, przeżył podróż bez żadnego szwanku.
Starter SUSZONY, to porcja zakwasu wysuszonego. Bakterie kwasu mlekowego są w takiej porcji w postaci przetrwalników, wytrzymujących bez dokarmiania minimum rok. Aby go wybudzić, po prostu dodajesz do niego wodę oraz mąkę, regularnie mieszasz i po kilku dniach masz zakwas gotowy do rozmnażania i do pieczenia chleba. Minusem zakupu startera suszonego jest to, że bakterie wybudzają się stopniowo, są na początku nieco jakby "ospałe" i tak naprawdę dopiero po tygodniu wracają do swojej zwykłej formy i naprawdę dobrze działają.

Na moich aukcjach znajdziesz startery zakwasu w obu formach: suszonej i aktywnej.

Czy lepiej wybrać zakwas DOMOWY czy PIEKARNICZY?

Sprzedaję 5 rodzajów naturalnego, żywego zakwasu: żytni razowy (domowy), żytni jasny, pszenny jasny (piekarniczy), pszenny razowy i pszenny orkiszowy.

Zakwas żytni razowy (DOMOWY) został wyhodowany przeze mnie półtora roku temu z czystej wody i mąki żytniej razowej typ 2000, bez żadnych innych dodatków. Jest stabilny i daje zawsze udane wypieki.

Chleb ciemny żytni upieczony na zakwasie żytnim razowym (domowym):

Chleb jasny pszenny upieczony na zakwasie żytnim razowym (domowym):

Zakwas pszenny jasny (PIEKARNICZY) pochodzi z piekarni w okolicach Krakowa, gdzie zakwas ten był utrzymywany w aktywności od kilku pokoleń. Był dokarmiany bardzo często (nawet co 4 godziny), dlatego rośnie szybciej, niż zakwas domowy w tych samych warunkach. Zakwas piekarniczy zwykle szybciej się też wybudza z postaci suszonej, daje większe wypieki, niż domowy, ale znacznie łatwiej go zepsuć nieumiejętnym postępowaniem, niż domowy. Dokarmiam go mąką pszenną chlebową typ 750.

Zakwas pszenny razowy, żytni jasny, orkiszowy został wyhodowany przeze mnie na bazie zakwasu domowego i piekarniczego i ustabilizowany 2-miesięczną hodowlą. Zakwas żytni jasny dokarmiam mąką żytnią typ 720, pszenny razowy - mąką pszenną pełnoziarnistą, a orkiszowy mąką orkiszową ekologiczną typ 750 (chlebową).

Chleb ciemny żytni upieczony na zakwasie pszennym jasnym (piekarniczym):

Chleb jasny pszenny upieczony na zakwasie pszennym jasnym (piekarniczym):

Chleby pieczone na obu zakwasach są równie dobre. Zakwas piekarniczy szybciej rośnie, a więc przygotowanie chleba może trwać krócej, niż przy domowym. Często wypieki na zakwasie piekarniczym są lepiej spulchnione, niż na domowym. Z drugiej strony mówi się, że długi czas fermentacji sprzyja lepszemu rozłożeniu związków fitynowych zawartych w mące razowej, co przemawiałoby za zakwasem domowym dla razowców. Moim zdaniem zakwas piekarniczy na mące pszennej 750 lepiej nadaje się do wypieków jasnych - jasnego chleba, bułek i ciast, natomiast zakwas domowy na mące żytniej 2000 lepiej nadaje się do ciężkich, ciemnych chlebów razowych.

Ja dla celów aukcji utrzymuję w aktywności wszystkie zakwasy i używam ich w pieczeniu na zmianę. Wszystkie kultury utrzymuję w czystości, nigdy ich nie mieszając.

INSTRUKCJA a PORADNIK

Wraz z zakupionym zakwasem otrzymasz INSTRUKCJĘ, jak go wybudzić i jak z nim dalej postępować (wybudzać i rozmnażać). W instrukcji nie ma nic na temat samego pieczenia chleba, ponieważ zwykłe przepisy są dostępne w internecie, ale same przepisy to za mało, aby szybko opanować tę sztukę.

Szybko i łatwo nauczysz się pieczenia na zakwasie z PORADNIKA.

Na innych moich aukcjach jest dostępny PORADNIK , który naprawdę warto go kupić, ponieważ zawiera nie tylko przepisy, ale i zebrane lata doświadczeń w pieczeniu chleba w automacie i roku doświadczeń z pieczenia chleba i ciast na zakwasie.

Dlaczego warto kupić zakwas u mnie:
  1. Najlepsza jakość. Starter zakwasu kupuje się tylko raz, a potem wciąż się z niego korzysta - więc warto zadbać o to, żeby jego jakość była najlepsza;
  2. Tania i szybka wysyłka. Ustalam najtańsze z możliwych formy wysyłki, zawsze towary łączę w jedną paczkę, zabezpieczając ją tak, aby towar nie uległ uszkodzeniu ani wymieszaniu. Wysyłam ją nie przekraczając 24 godzin od zamówienia w dni robocze;
  3. Czystość. Bardzo dbam o czystość zakwasów i są one suszone w sterylnych warunkach. Do zakwasu używam oddzielnych naczyń i sztućców wyparzanych w zmywarce. W całym moim mieszkaniu nie pali się papierosów, nie mamy też żadnych zwierząt.
  4. Gwarancja. Gdyby nie udało Ci się obudzić zakwasu, obiecuję Ci za cenę wysyłki wysłać następny starter;
  5. Wybór. Oferuję Ci różne rodzaje zakwasu do pieczenia chleba pokazując, czym się one różnią. Możesz więc kupić taki, jaki Tobie będzie najbardziej odpowiadał albo kupić kilka rodzajów równocześnie i sprawdzić, który wolisz;
  6. Wiedza. U mnie możesz kupić bez dodatkowych kosztów wysyłki poradnik, który szybko i przystępnie nauczy Cię, jak piec na zakwasie. Zapewniam Cię, że to wiedza wynikająca z doświadczenia i wiele z jej tajników nie jest dostępnych w internecie; Wszystko sprzedaję ze szczegółową instrukcją;

Przypominam, że licytując na tej aukcji jedną sztukę otrzymasz:

  • naturalny ZAKWAS DOMOWY żytni w postaci aktywnego startera.
  • instrukcję dotyczącą dalszego postępowania z zakwasem (uwaga - przy zakupie kilku zakwasów wysyłam jedną instrukcję, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że chcesz ich więcej).


ZOBACZ INNE MOJE AUKCJE!

Na innych aukcjach dostaniesz naturalny zakwas żytni jasny, pszenny jasny (piekarniczy), pszenny razowy, pszenny orkiszowy w obu postaciach: aktywnej (którą warto kupić "na teraz") i suszonej (którą warto kupić "na zapas"), oraz poradnik , który nauczy Cię pieczenia na zakwasie w automatach do pieczenia chleba.