Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zakwas chlebowy żytni pięcioletni bez drożdży

28-03-2015, 18:42
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 5 zł     
Użytkownik ja_victoria
numer aukcji: 5177480241
Miejscowość Małkinia Górna
Wyświetleń: 104   
Koniec: 28-03-2015 18:32:07
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest:


Aktywny starter domowego, pięcioletniego zakwasu żytniego jasnego

 

 

1 komplet  =  4 łyżki naturalnego zakwasu do pieczenia chleba ( 100 ml )

 

 

 

WYSYŁKA wykonywana jest w następny dzień po zaksięgowaniu wpłaty - od poniedziałku do środy .

Zakwas wysyłam zapakowany w torebki strunowe i w kopertę bąbelkową

W cenę wysyłki wliczone są torebki strunowe i koperta bąbelkowa.

 

 

 

Sprzedaję zakwas naturalny, silny i AKTYWNY!

Jest on natychmiast po wyjęciu z opakowania w pełni zdolny do pieczenia pysznego, wyrośniętego chleba bez chemii i drożdży oraz do wytworzenia w ciągu 4-8 godzin dowolnej ilości w pełni sprawnego zakwasu!

To nie jest zakwas suszony, który potrzebuje aż 3 dni od otrzymania przesyłki na obudzenie się i dodatkowo około tygodnia do uzyskania swojej pełnej sprawności w spulchnianiu chleba.

Zakwas aktywny jest regularnie dokarmiany, gdyż mama piecze z niego raz w tygodniu domowy chleb. Dzięki temu jest on wciąż w swojej najlepszej formie!

 

 

 

Po co używać akurat ZAKWASU?

Wypieki pieczone na zakwasie są dużo zdrowsze i smaczniejsze, niż pieczone na jakimkolwiek innym spulchniaczu, nawet naturalnym - takim jak drożdże.
Wypieki pieczone na zakwasie są spójne, nie kruszą się przy krojeniu.
Chleb bierze swój charakterystyczny, chlebowy smak właśnie z zakwasu. Wszelkie "mieszanki" chlebowe zawierają zakwas suszony lub preparaty sztuczne, mające przypominać smak zakwasu.
Wypieki upieczone na zakwasie można jeść na gorąco (nie spowodują dolegliwości żołądkowych tak, jak te drożdżowe).
Wypieki upieczone na zakwasie nie mają substancji konserwujących, a jednak długo pozostają świeże.
Przy antybiotykoterapii i drożdżycy chleb na zakwasie jest wskazany, w przeciwieństwie do chleba na drożdżach.
Zakwas jest najtańszym ze spulchniaczy - rozmnaża się go w domu i bardzo łatwo, a można na nim piec nie tylko chleb, ale i ciasta.
Pieczenie na zakwasie jest łatwe - wystarczy wiedzieć, jak to robić.
Zakwas jedzony na surowo leczy zgagę i inne dolegliwości żołądkowe oraz uzupełnia dobroczynne szczepy flory bakteryjnej jelit, jeśli została ona zniszczona przez antybiotyki. Zastępuje więc drogie jogurty i probiotyki.

 

 

 

Co to jest ZAKWAS?
Żywy ZAKWAS, to odpowiednia odmiana bardzo korzystnych dla człowieka bakterii, między innymi kwasu mlekowego, które spulchniają chleb. Zakwas to cudowny stwór, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość. (W przeciwieństwie do chleba kupowanego obecnie w piekarni, który po dwóch dniach już jest nieświeży, suchy czy traci smak). Najpiękniejsze jest w tym, że do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii, emulgatorów, lecytyny czy innych ulepszaczy. Przede wszystkim nie używamy drożdży piekarskich, które poddawane są skomplikowanej obróbce chemicznej i wcale nie są zdrowe, jak mogłoby się wydawać.

Zakwas jest niezbędny do upieczenia chleba z przewagą mąki żytniej. Inaczej chleb nie wyjdzie. Chleby na mące pszennej mogą być pieczone zarówno na drożdżach spożywczych, jak i na zakwasie.

Co to jest STARTER?
STARTER, inaczej matka zakwasu, to taka porcja zakwasu, która po wymieszaniu z mąką i wodą zamieni tę mąkę w ciągu kilku godzin na zakwas.
Na aukcji oferuję Państwu starter zakwasu aktywnego - 4 pełne łyżki, czyli ok. 100 ml

Już mała łyżeczka zakwasu aktywnego jest całkowicie wystarczającym starterem - po dodaniu do niego na przykład 200g mąki i 200g wody i odczekaniu ok. 8 godzin uzyskujemy 400g nowego zakwasu, gotowego do pieczenia chleba.
Te 8 godzin jest przykładowe - ponieważ możemy ten czas przyspieszyć odpowiednią temperaturą.
To, że wysyłam więcej, niż potrzeba na starter - wynika z tego, że jest to optymalna ilość, aby zakwas aktywny przeżył transport w najlepszej kondycji.

 

 

Jak przechowywać zakwas?

Jeśli nie zamierzamy piec chleba codziennie, zakwas należy przechowywać w lodówce np. w litrowym słoiku. Z góry najlepiej nałożyć pokrywkę, aby nie wysychał, ale nie zakręcać, ponieważ zakwas będzie jeszcze przez jakiś czas aktywny. Następnie pod wpływem zimna zakwas zostaje uśpiony. Jeśli planujemy piec chleb codziennie, najlepiej pozostawić go gdzieś w kuchni i dokarmiać co 24 godz.


Co to jest dokarmianie i jak często należy zakwas dokarmiać?

Zakwas musi być dokarmiany, aby przeżył. Dokarmianie polega na dodawaniu do zakwasu mąki i wody w proporcji 100g mąki i 100g wody. Ilość mąki i wody można zmniejszyć. Jednak nie zaleca się mniejszej ilości niż 50g mąki i 50ml wody. Bez dokarmiania zakwas przeżyje ok. 7 – 10dni w lodówce. Zakwas dokarmiamy zawsze przed pieczeniem. Jeśli nie zamierzamy piec chleba przez dłuższy czas, to pamiętajmy, aby zakwas dokarmić mniej więcej raz na tydzień.


Jak przebiega dokarmianie?

Zakwas należy wyciągnąć z lodówki, wymieszać go i pozostawić w kuchni na ok. 2 godz., aby się ocieplił. Następnie dokarmić (dodając np. 100g mąki i 100ml wody) i pozostawić, na ok.10- 12godz, aby stał się znowu aktywny. Jeśli będziemy piec chleb, odważamy tyle zakwasu, ile potrzebujemy według przepisu i przygotowujemy zaczyn. Z pozostałego zakwasu odmierzamy ok. 50- 100g i wstawiamy do lodówki. Więcej zakwasu nie jest potrzebna do przechowywania, więc resztę wyrzucamy. Jeśli nie planujemy pieczenia to po 10- 12godz. od dokarmienia, odmierzamy ok. 50- 100g i wstawiamy do lodówki.

 

Zapach zakwasu:

Zapach zakwasu może być różny, czasem przyjemny, a czasem nie. Zapach może zależeć od rodzaju mąki. Może przypominać zapach cytrusów, świeżo przekrojonego jabłka, delikatnie pachnieć octem balsamicznym. Tak długo, jak nie pojawi się na nim pleśń, nie będzie strasznie śmierdzieć lub nie zmieni barwy na czerwoną, czarną, niebieską czy zieloną, wszystko jest w porządku. Zakwas może się również rozwarstwiać. Na górze może oddzielić się warstwa płynna i to jest całkiem normalne zjawisko.

 

 

 

 

Zapraszam do kupna :)