Wprowadzenie ... 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki ... 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich ... 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) ... 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz) ... 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) ... 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-Dwórznicka) ... 58
1.4.1. Wiadomości ogólne ... 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką lub porowatą ... 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach ... 61
1.4.4. Fluidyzacja ... 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) ... 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) ... 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) ... 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe (Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) ... 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) ... 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję i promieniowanie ... 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia ... 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) ... 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) ... 252
9. Ustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ... 282
9.1. Molekularny transport masy ... 282
9.2. Konwekcyjny transport masy ... 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami ... 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji ... 289
10. Nieustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ... 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) ... 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) ... 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) ... 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) ... 419
Aneks – tabele i wykresy ... 461