Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Zagadnienia ekonomiki przedsiębiorstw turystycznyc

03-07-2015, 8:51
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 5477987193
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 1   
Koniec: 03-07-2015 09:11:22

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2009
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.
 
Tytuł Wybrane zagadnienia z ekonomiki przedsiębiorstw turystycznych
Autor Gołębiewska Barbara
Wydawca SGGW
Rok wydania 2009
Liczba stron 116
Wymiary 170 x 240 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-8383-067-5

 

Spis treści

Wstęp ... 5
1. Przedsiębiorstwo turystyczne i cele jego działalności ... 7
1.1. Wprowadzenie ... 7
1.2. Elementy przedsiębiorstwa i cel jego istnienia ... 10
1.3. Podstawowe kryteria podziału i klasyfikacji przedsiębiorstw turystycznych ... 12
1.4. Otoczenie i jego znaczenie dla przedsiębiorstwa turystycznego ... 14
1.5. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw ... 17
2. Zasoby przedsiębiorstwa turystycznego i ich wykorzystanie ... 28
2.1. Zasoby ludzkie ... 28
2.2. Zasoby rzeczowe (majątek trwały i obrotowy) ... 31
2.2.1. Środki trwałe i ich zużycie ... 31
2.2.2. Wycena środków trwałych ... 33
2.2.3. Majątek obrotowy ... 34
2.3. Finansowe zasoby przedsiębiorstwa ... 35
2.4. Zasoby informacyjne w przedsiębiorstwie ... 37
3. Koszty działalności przedsiębiorstwa ... 41
3.1. Wprowadzenie ... 41
3.2. Klasyfikacja kosztów ... 42
3.3. Metody wyodrębniania kosztów stałych i zmiennych ... 46
3.4. Rachunek kosztów ... 48
4. Sprawozdania finansowe przedsiębiorstw ... 51
4.1. Wprowadzenie ... 51
4.2. Bilans majątkowy ... 51
4.3. Źródła przychodów i ustalanie wyniku finansowego ... 55
4.3.1. Źródła przychodów ... 55
4.3.2. Obliczanie wyniku finansowego ... 55
4.4. Rachunek przepływów środków pieniężnych ... 60
5. Badanie rezultatów działalności przedsiębiorstwa turystycznego ... 68
5.1. Analiza bilansu majątkowego ... 68
5.2. Analiza przychodów ... 71
5.3. Analiza kosztów ... 72
5.4. Ocena efektywności finansowej przedsiębiorstw ... 73
5.4.1. Wstępna analiza rachunku wyników ... 74
5.4.2. Analiza wskaźnikowa sprawozdań finansowych ... 75
5.5. Analiza przepływów środków pieniężnych ... 79
5.6. Analiza turystycznych obiektów zbiorowego zakwaterowania ... 81
6. Działalność inwestycyjna przedsiębiorstwa ... 92
6.1. Wprowadzenie ... 92
6.2. Podejmowanie decyzji inwestycyjnych w przedsiębiorstwach turystycznych ... 94
6.3. Cykl rozwojowy projektu inwestycyjnego ... 95
6.4. Zmiany wartości pieniądza w czasie ... 96
6.5. Badanie opłacalności przedsięwzięć rozwojowych ... 99
7. Próg rentowności i punkt największej opłacalności produkcji ... 107
7.1. Wprowadzenie ... 107
7.2. Wyznaczanie progu rentowności przy produkcji jednoasortymentowej ... 108
Literatura ... 113

 

technik_hotelarstwa
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!