Dodatkowe informacje
ISBN:[zasłonięte]978-8383-340-9liczba stron: 168Okładka: miękkaWydawnictwo: Wydawnictwo SGGWWymiary: 176 x 250 mmRok wydania: 2012 Opis
Spis treści:
Wstęp
1. Usługa gastronomiczna - ujęcie marketingowe
1.1. Istota marketingowej koncepcji działania rynkowego
1.2. Marketingowa koncepcja organizacji i zarządzania w placówce gastronomicznej
1.3. Segmentacja rynku usług gastronomicznych
1.3.1. Kryteria segmentacji
1.3.2. Zasady segmentacji
1.3.3. Przykłady segmentacji
1.4. Produkt w marketingowej koncepcji usług gastronomicznych
1.4.1. Definicja, zakres i specyficzne cechy usługi gastronomicznej
1.4.2. Koncepcja trzech poziomów usługi gastronomicznej
1.4.3. Marka w gastronomii
1.4.4. Kierunki rozwoju produktu/marki
1.5. Cena w marketingowej koncepcji usług gastronomicznych
1.5.1. Wyznaczanie poziomu ceny
1.5.2. Różnicowanie poziomu ceny
1.6. Dystrybucja w marketingowej koncepcji usług gastronomicznych
1.6.1. Lokalizacja placówki gastronomicznej
1.6.2. Nowe formy dystrybucji usług gastronomicznych
1.7. Promocja w marketingowej koncepcji usług gastronomicznych
1.7.1. Reklama
1.7.2. Promocja sprzedaży
1.7.3. Public relations
1.7.4. Marketing bezpośredni
1.7.5. Sprzedaż ososbista
1.8. Personel w marketingowej koncepcji usług gastronomicznych
1.8.1. Zarządzanie personelem
1.8.2. Standaryzacja procesu obsługi
2. Zachowania konsumentów na rynku żywności - aspekt teoretyczny
2.1. Zachowanie konsumentów - definicja i istota
2.2. Proces decyzyjny konsumenta
2.3. Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności
2.4. Uwarunkowania zmian w popycie na usługi gastronomiczne
2.4.1. Charakterystyka i konsekwencja zmian demograficznych
2.4.2. Charakterystyka i konsekwencje zmian ekonomicznych
2.4.3. Charakterystyka i konsekwencje zmian społeczno-zawodowych
2.4.4. Charakterystyka i konsekwencje zmian kulturowych
3. Charakterystyka polskiego rynku usług gastronomicznych
3.1. Zmiany w podaży usług gastronomicznych
3.1.1. Prywatyzacja sektora
3.1.2. Zmiany w liczbie placówek gastronomicznych
3.1.3. Zmiany w przychodach z działalności gastronomicznej
3.2. Zmiany w popycie na usługi gastronomiczne
3.3. Analiza SWOT rynku usług gastronomicznych
4. Zachowania konsumentów na rynku usług gastronomicznych - wyniki badań
4.1. Materiał i metodyka badań
4.2. Charakterystyka badanej populacji
4.3. Częstotliwość korzystania z usług gastronomicznych
4.4. Częstotliwość korzystania z usług cateringowych
4.5. Okoliczności korzystania z usług gastronomicznych
4.6. Odwiedzane przez respondentów lokale gastronomiczne
4.7. Kwoty wydawane jednorazowo w lokalach gastronomicznych
4.8. Powody zachęcające lub zniechęcające do korzystania z usług gastronomicznych
4.8.1. Powody korzystania z usług gastronomicznych
4.8.2. Powody niekorzystania z usług gastronomicznych
4.9. Preferencje respondentów w zakresie menu lokali gastronomicznych
4.10. Preferencje respondentów w zakresie cen oferty gastronomicznej
4.11. Znajomość marek lokali gastronomicznych przez respondentów
4.12. Preferencje respondentów w zakresie formy organizacyjnej lokali gastronomicznych
4.13. Preferencje respondentów w zakresie położenia lokali gastronomicznych
4.14. Preferencje respondentów w zakresie form promocji lokali gastronomicznych
4.14.1. Źródła informacji o ofercie gastronomicznej
4.14.2. Preferowane formy promocji sprzedaży w lokalach gastronomicznych
4.15. Wpływ wybranych elementów oferty gastronomicznej na percepję jej jakości przez respondentów
4.15.1. Ogólna ocena elementów oferty gastronomicznej
4.15.2. Wpływ elementów otoczenia i marki lokalu
4.15.3. Wpływ elementów wnętrza lokalu
4.15.4. Wpływ elementów menu
4.15.5. Wpływ elementów obsługi klienta
4.15.6. Wpływ elementów oferty dodatkowej
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Aneks