Tytuł |
Zabiegi chirurgiczne i leczenie kulawizn u bydła |
Autor |
A.David Weaver, Guy St Jean, Adrian Steiner |
Wydawca |
Galaktyka |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
320 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-8379-089-4 |
Zabiegi chirurgiczne i leczenie kulawizn u bydła to książka o bardzo dużej wartości dla codziennej praktyki lekarskiej. Treść została ujęta syntetycznie i bardzo zwięźle, co sprawia, że łatwo odszukać każdy fragment wiedzy.
Pierwsza część podręcznika ma charakter ogólny, omawia przygotowania do różnych technik operacyjnych. Można w niej odnaleźć wyjaśnienie niezbędnych pojęć z zakresu anestezjologii, czystości chirurgicznej, instrumentoznawstwa, materiałów i zespoleń tkankowych, płyno- i antybiotykoterapii oraz innych postępowań przeciwzakażeniowych. W kolejnych rozdziałach autorzy omówili postępowanie chirurgiczne, stosując podział według narządów (głowa i szyja, jama brzuszna, układ moczowo-płciowy i układ ruchu). Każda z części podaje treść w sposób przydatny dla lekarza praktyka. Autorzy zastosowali następującą sekwencję: nazwa choroby i jej synonimy, krótki opis i definicje, występowanie, objawy podstawowe i różnicowe, predyspozycje, etiologia, leczenie, powikłania, rokowanie i profilaktyka. Poszczególne techniki operacyjne są przedstawione w bardzo przejrzysty sposób. Uzupełnienie podanej treści stanowi odpowiednio dobrana literatura i ryciny.
Zabiegi chirurgiczne i leczenie kulawizn u bydła to monografia i przewodnik o dużej wartości praktycznej dla wszystkich lekarzy weterynarii zajmujących się bujatryką. Dla studentów medycyny weterynaryjnej i dla lekarzy rozpoczynających specjalizację podręcznik ten będzie przydatnym wprowadzeniem w zagadnienia związane z chirurgią bydła. Jego lekturę można polecić także wszystkim hodowcom bydła.
Spis treści
Przedmowa do wydania polskiego V
Przedmowa do pierwszego wydania anglojęzycznego VII
Przedmowa do drugiego wydania anglojęzycznego IX
Podziękowania XI
1. Uwagi ogólne i znieczulenie 1
2. Chirurgia głowy i szyi 55
3. Chirurgia jamy brzusznej 77
4. Chirurgia układu moczowo-płciowego samic 142
5. Chirurgia strzyków 160
6. Chirurgia układu moczowo-płciowego samców 171
7. Kulawizny 201
Załącznik 1. Literatura zalecana 265
Załącznik 2. Wykaz skrótów 267
Załącznik 3. Przydatne adresy 269
Załącznik 4. Konwersja jednostek 277
Indeks 279
Doświadczenie uznanych specjalistów z zakresu bujatryki
Dokładne opisy podstawowych zabiegów operacyjnych, wzbogacone rycinami
Zwięzły i przystępny język
Doskonała książka do pracy w terenie
Światowy sukces pierwszego wydania Bovine Surgery and Lameness, zachęcił autorów do dalszej pracy, której owocem jest niniejsza książka. Podręcznik, który oddajemy w Państwa ręce, ukazuje krok po kroku standardowe techniki operacyjne. Autorzy szczególną uwagę zwrócili na okołoperacyjną walkę z bólem, zagadnienia związane z dobrostanem zwierząt i bezpieczeństwem żywności.