ZABEZPIECZENIE PRZECIWPOŻAROWE MAGAZYNÓW I ZAKŁADÓW HANDLOWO-PRODUKCYJNYCH GS i PZGS
Stefan Antoniak
Paweł Borowski
Wydawnictwo: Arkady, 1971
Oprawa: twarda
Stron: 312
Stan: bardzo dobry, nieaktualne pieczątki
W książce podano podstawowe wiadomości z zakresu: właściwości pożarowych materiałów, zagrożenia pożarowego pomieszczeń i obiektów, warunków budowlanych, zapobiegania powstawaniu i rozszerzaniu się pożarów, środków gaśniczych i sposobu postępowania w przypadku powstania pożaru. Książka stanowi zbiór przystępnie podanych informacji przeciwpożarowych dla pracowników spółdzielczości zaopatrzenia i zbytu, funkcjonariuszy organów ochrony przeciwpożarowej, władz administracji państwowej, branżowych związków spółdzielczych przy prowadzeniu nadzoru nad bezpieczeństwem pożarowym magazynów i zakładów handlowo-produkcyjnych.
Mogą z niej korzystać słuchacze szkół i kursów pożarniczych, techników spółdzielczych i średnich szkół zawodowych.
Normy lub cytaty z norm zamieszczone w książce są aktualne w chwili druku. Sprawdzić przed stosowaniem normy.
SPIS TREŚCI:
Wstęp
1. Powstawanie i rozszerzanie się pożarów
1.1. Pożary i straty
1.2. Przyczyny powstawania pożarów
1.2.1. Istota pożaru
1.2.2. Palenie się ciał stałych
1.2.3. Palenie się cieczy
1.2.4. Palenie się gazów
1.2.5. Pojęcie pożaru
1.2.6. Powstawanie pożarów
1.3. Przyczyny rozszerzania się pożarów
1.3.1. Istota rozszerzania się pożaru
1.3.2. Przyczyny rozszerzania się pożaru
2. Ogólne wskazania przeciwpożarowe
2.1. Zapobieganie powstawaniu pożarów
2.1.1. Ogień otwarty
2.1.2. Ogrzewanie
2.1.3. Urządzenia gazowe
2.1.4. Urządzenia mechaniczne
2.1.5. Urządzenia wentylacyjne i klimatyzacyjne . . . .
2.1.6. Urządzenia elektryczne
2.1.7. Instalacje piorunochronne
2.1.8. Ciągniki i parowozy .
2.1.9. Magazynowanie
2.1.10. Kanalizacja i ścieki
2.2. Zapobieganie rozszerzaniu się pożarów
2.2.1. Budownictwo
2.2.2. Urządzenia alarmowe
2.2.3. Drogi i nawierzchnie
2.2.4. Zadrzewienie
3. Organizacja ochrony przeciwpożarowej
3.1. Zasady ogólne
3.2. Branżowy nadzór centralny
3.3. Zadania zarządów
3.4. Obowiążki nieetatowych referentów ochrony przeciwpożarowej
3.5. Zadania kierownika administracyjno-gospodarczego
3.6. Obowiązki kierownika zakładu i działu
3.7. Obowiązki pracowników
Obowiązki służby dozorowania
38. Komisja pożarowo-techniczna
39. Pogotowie przeciwpożarowe
310. Ochotnicze straże pożarne
4. Wymagania budowlane
4.1. Ustalenie kategorii niebezpieczeństwa pożarowego i zagrożenia wybuchem
4.2. Obciążenie ogniowe
4.3. Klasy odporności ogniowej budynków
4.4. Wymagania ewakuacyjne
4.5. Strefy pożarowe
4.6. Odległości budynków od innych obiektów budowlanych
4.7. Dojazdy
4.8. Wymiana palnych elementów budowlanych na niepalne .
4.9. Przeciwpożarowe uodpornienie elementów budowlanych .
4.9.1. Stosowanie okładzin z tynków wapienno-cementowych i innych
4.9.2. Stosowanie farb jako środków ogniochronnych
4.10. Wydzielenie ścianami
5. Magazyny nasion
5.1. Właściwości nasion
5.2. Oczyszczanie nasion
5.3. Suszenie nasion
5.4. Magazynowanie nasion
5.5. Zasady gaszenia ziarna
5.6. Wymagania budowlane i instalacyjne
6. Mieszanie pasz treściwych
6.1. Zagrożenie pożarowe
6.2. Wskazania przeciwpożarowe
7. Magazyny artykułów wielobranżowych
7.1. Właściwości pożarowe podstawowych materiałów
7.2. Zagrożenie pożarowe
7.3. Wskazania przeciwpożarowe
7.4. Wymagania budowlane i instalacyjne
8. Magazyny artykułów spożywczych
8.1. Zagrożenie pożarowe
8.2. Wskazania przeciwpożarowe
9. Magazyny dystrybucyjne materiałów lakierniczych
9.1. Charakterystyka materiałów
9.2. Przyczyny pożarów
9.3. Wskazania przeciwpożarowe
10. Magazyny i składy dystrybucyjne paliw płynnych (produktów naftowych)
10.1. Przeznaczenie składów dystrybucyjnych paliw płynnych . . . .
10.2. Transport paliw płynnych
10.3. Właściwości produktów naftowych (paliw płynnych)
10.4. Niebezpieczeństwo powstania pożaru
10.5. Wskazania dla zmniejszenia zagrożenia pożarowego i ograniczenie możliwości powstania pożaru
Lokalizacja stacji paliw płynnych
106. Instalacje _
11. Magazyny nawozów sztucznych
11.1. Podział nawozów sztucznych
11.2. Niebezpieczeństwo powstania pożaru i jego rozszerzanie się .
11.3. Wskazania przeciwpożarowe
11.4. Sposób gaszenia pożaru nawozów sztucznych
12. Magazyny środków chemicznych i sprzętu pomocniczego do ochrony roślin
12.1. Podział środków chemicznych
12.2. Niebezpieczeństwo powstania pożaru podczas transportu
12.3. Niebezpieczeństwo powstania pożaru w magazynie
13. Magazyny i składowiska przemysłowych surowców wtórnych .
13.1. Zagrożenie pożarowe
13.2. Wymagania budowlane dla magazynów materiałów wybuchowych
13.3. Składowanie na wolnym powietrzu
13.4. Inne wskazania
14. Składy materiałów budowlanych i opału
14.1. Charakterystyka pożarowa materiałów budowlanych
14.2. Przyczyny powstawania pożarów
14.3. Zasady składowania
14.4. . Styropian
14.5. Wskazania porządkowe
15. Magazyny i składy maszyn rolniczych
15.1. Zagrożenie pożarowe
15.2. Wskazania przeciwpożarowe i ewakuacyjne
16. Punkty skupu jaj i pierza
16.1. Zagrożenie pożarowe
16.2. Zasady magazynowania
16.3. Wskazania przeciwpożarowe
17. Punkty skupu skór surowych
17.1. Budowa oraz właściwości pożarowe skóry
17.2. Zagrożenie pożarowe
17.3. Dodatkowe wymagania budowlane
17.4. Wskazania przeciwpożarowe
18. Punkty skupu pasz objętościowych
18.1. Zagrożenie pożarowe
18.2. Lokalizacja, drogi dojazdowe i zasady organizacji ....
18.3. Zasady składowania pasz objętościowych
18.4. Wskazania przeciwpożarowe
18.5. Zestaw sprzętu pożarniczego
19. Punkty skupu owoców i warzyw
19.1. Zagrożenie pożarowe
19.2. Wskazania przeciwpożarowe
19.3. Wskazania dotyczące sposobu składowania
20. Punkty skupu żywca •
20.1. Lokalizacja
20.2. Zagrożenie pożarowe
20.3. Warunki budowlane
20.4. Wskazania przeciwpożarowe
20.5. Ewakuacja zwierząt podczas pożaru
21. Masarnie z ubojnią .
21.1. Zagrożenie pożarowe "
21.2. Wskazania przeciwpożarowe
22. Piekarnie
22.1. Materiały i paliwa stosowane przy produkcji pieczywa .
22.2. Charakterystyka surowców, materiałów pomocniczych oraz paliwa
22.3. Zagrożenie pożarowe
22.4. Wskazania przeciwpożarowe
22.5. Zasady składowania torfu
23. Sklepy wielobranżowe wiejskie
23.1. Zagrożenie pożarowe
23.2. Wskazania przeciwpożarowe ogólne
23.3. Wskazania dotyczące przechowywania i sprzedaży cieczy łatwo zapalnych
23.4. Obowiązki kierownika i pracownika sklepu
24. Wiejskie zakłady gastronomiczne
24.1. Zagrożenie pożarowe
24.2. Warunki ewakuacyjne
24.3. Wskazania przeciwpożarowe
25. Budynki administracyjne
25.1. Ogólne zagrożenie pożarowe
25.2. Wymagania budowlane
25.3. Wymagania przeciwpożarowe w procesie użytkowania . . . .
26. Warsztaty ślusarsko-mechaniczne, stacje obsługi samochodów .
26.1. Ogólne zagrożenie pożarowe
26.2. Wskazania przeciwpożarowe
26.3. Wymagania budowlane
27. Garaże
27.1. Parkingi
27.2. Garaże w budynkach
28. Środki gaśnicze oraz ich użycie
28.1. Istota gaszenia pożaru
28.2. Środki i urządzenia gaśnicze
28.3. Obliczanie przeciwpożarowego zaopatrzenia wodnego
28.4. Inne sposoby zabezpieczenia w wodę gaśniczą
28.5. Zabezpieczenie w wodę gaśniczą na okres zimy
29. Postępowanie w wypadku powstania pożaru
29.1. Alarmowanie
Gaszenie
292. Ewakuacja
293. Dokumentacja pożarowa
Wykaz literatury
Załączniki:
Zarządzenie nr 5/70 Komendanta Głównego Straży Pożarnych z dnia 30 czerwca 1970 r. — w sprawie zaopatrzenia budynków w sprzęt pożarniczy (wraz z załącznikami)
Wzory znaków i tablic pożarniczych