Z.Dąbrowska Obowiązki podmiotów branży spożywczej
Kompendium wiedzy o aktualnych wymogach prawnych dla branży żywnościowej. Pracę podzielono na 51 kluczowych zagadnień opatrzonych praktycznym komentarzem oraz tekstem podstawy prawnej. Źródło konkretnej wiedzy dla: - producentów - handlowców - gastronomii - innych podmiotów biznesu żywnościowego
Bezpieczna żywność to problem zarówno producentów, handlowców, dystrybutorów, jak i konsumentów. Jeśli spełnia ona wymagania jakości zdrowotnej i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta, jest to w dużej mierze efekt wiedzy, przestrzegania przepisów oraz funkcjonowania w branży żywnościowej Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Nowa publikacja Zofii Dąbrowskiej – kierownika Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku – przedstawia w sposób tematyczny najważniejsze w tej dziedzinie zagadnienia. Komentarz autorki uwzględnia aktualne standardy europejskie, tworzące zasady higieny dla środków spożywczych (Dyrektywa Rady Wspólnot Europejskich 93/43/EEC). Opracowanie zostało poświęcone różnorodnym aspektom strategii bezpieczeństwa żywności i żywienia – począwszy od gospodarstw hodowlanych i małej gastronomii po wielkie zakłady produkcyjne, transport żywności, sposoby przechowywania itp. Jest to już trzecie, uzupełnione wydanie książki, będącej źródłem praktycznej wiedzy dla wszystkich podmiotów podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej. Całość uzupełnia przegląd przepisów prawnych, norm, dyrektyw
Stosownie do zapisów ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, duże podmioty branży spożywczej obowiązane są wdrożyć z dniem 1 stycznia 2004 r. system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Przygotowana nowelizacja ustawy rozszerza ten obowiązek również na małe i średnie podmioty z dniem wejścia Polski do UE. W obecnym stanie prawnym małe podmioty obowiązane są opracować instrukcje dobrych praktyk higienicznych i sanitarnych. Oferujemy unikatowe narzędzia przygotowane przez audytorów HACCP i specjalistów SANEPID-u w formie umożliwiającej samodzielne wdrożenie procedur, ich stosowanie i dokumentowanie, zgodnie z wymogami przepisów obowiązującego prawa.
|