DATA WAŻNOŚCI
|
ZAWSZE AKTUALNA
|
KONTAKT
|
BEZPŁATNA INFOLINIA Sklep Zielarsko Medyczny TWOJE ZDROWIE Agnieszka Gajda ul. Młynarska 69 62-800 Kalisz [zasłonięte]@poczta.fmtel. 062 [zasłonięte] 76 659 kom. 0501 [zasłonięte] 72 40
|
KONTO
|
mBANK 59 1140 [zasłonięte] 200400 3[zasłonięte]202 37 1429
|
KOSZTY WYSYŁKI
|
Przesyłka kurierska 17,00zł
Przesyłka pobraniowa kurierska 23,00 zł
|
MOJE AUKCJE
|
|
ULUBIONE
|
|
|
Twoje Zdrowie, naturalnie ...
Postać: butelka szklana w ciemnym szkle 1000ml
Opis:
ZŁOTOLEN produkowany jest z najwyższej jakości lnu złocistego, o dużej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNTK)szczególnie z rodziny omega -3. Różni się smakiem od tradycyjnego oleju lnianego. ZŁOTOLEN ma bardziej orzechowo-sezamowy smak. W oleju lnianym tradycyjnym smak powinno się wyczuwać (z różnym nasileniem) rybi posmak. W oleju lnianym ZŁOTOLEN smak rybi jest niewyczuwalny. Spróbuj tego orzechowego- sezamowego smaku choć raz, a z pewnością stanie się twoim ulubionym.
Właściwości oleju lnianego: Kwasy z grupy Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla zdrowia człowieka:
Stanowią budulec dla błon komórkowych. Czynią ją elastyczną i powodują, iż błona ta prawidłowo funkcjonuje. Sprawiają, iż transport substancji odżywczych i komunikacja w komórkach jest właściwa .
Kwas alfalinolenowy intensyfikuje wrażliwość błon komórkowych na działanie insuliny. Łagodzi to wahania poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w cukrzycy typu II.
Redukują ilość stanów zapalnych w organizmie człowieka. Ponadto, znacząco hamują rozwój nowotworów. Zapobiegają namnażaniu się tkanek rakowych, oraz ich penetracji w organizmie. Wzmacniają układ odpornościowy, jak również zapobiegają infekcjom.
Łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, a także astmę oskrzelową i inne jej odmiany.
Zawarte w Oleju lnianym 10 stopniowym, kwasy z grupy Omega-3, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
U dzieci jednakże niedobór tych kwasów ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją, oraz wieloma innymi zaburzeniami zachowań.
Kwasy tłuszczowe Omega -3 wpływają na rozwój mózgu u płodu i u niemowląt po ich urodzeniu. Stąd też wniosek, aby kobiety ciężarne i karmiące spożywały kwasy tłuszczowe Omega -3, w adekwatnych ilościach.
Niedobór Omega-3 wiąże się z chorobami skóry. Szczególnie z suchą, łuszczącą, lub swędzącą skórą. Korzystnie działają nie tylko na skórę, lecz również włosy i paznokcie.
Zapobiegają, lub łagodzą objawy depresji. Poprawiają nastrój i humor.
Usuwają zbędny cholesterol z organizmu. Przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi. Znacząco ułatwiają krążenie. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, jak również chorób serca.
Mają działanie ochronne na cały przewód pokarmowy. Wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka, jelita grubego, a także chorób związanych z motoryką jelit, w tym i zaparć.
Obecne znajdujące się w oleju lnianym – lignany (fitohormony) eliminują nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomagają tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych( toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
Przechowywanie i dawkowanie:
Kwasy tłuszczowe mogą występować w dwóch konfiguracjach geometrycznych zwanych izomerami: izomery CIS i izomery TRANS.
W świeżym, zimnotłoczonym, nieutlenionym oleju lnianym występują izomery cis. Z tych wytwarzają się dobroczynne prostaglandyny i tromboksany.
To one odpowiedzialne są za rozkurcz tętnic, jak również obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także ograniczanie procesów zapalnych, oraz hamowanie wzrostu guzów.
Ponadto działają izomery cis przeciwzakrzepowo. Natomiast formy TRANS są szkodliwe. Podnoszą one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, oraz go utleniają. Powodują tym samym stwardnienie tętnic, obniżają równocześnie poziom dobrego cholesterolu” HDL .
Izomery trans powstają pod wpływem temperatury, powietrza i światła. Do ich powstawania przyczynia się także przemysłowa produkcja tłuszczów (ekstrakcja ). Powstają w czasie uwodorowienia tłuszczów( margaryny). Dlatego też nie wolno olejów zawierających NNKT używać do smażenia.
Olej lniany posiada cechy prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Aby produkować najlepszy olej lniany o wyjątkowej świeżości winno się zadbać o jego ochronę przed światłem, powietrzem i temperaturą.
Olej bezpośrednio spływa z tłoczni, do chłodni. Tam poddawany jest sedymentacji, a następnie rozlewany do ciemnych i szczelnych butelek.
Dystrybucja do sklepów gotowego produktu prowadzona jest w temperaturze 5-10 stopni C. W sklepach olej sprzedawany jest z lodówek. W domu powinno się przechowywać go również w lodówce, w temperaturze do 10 stopni C.
Sprzedaż wysyłkowa odbywa się zawsze w pojemnikach termicznych.
Olej lniany przechowywany w lodówce może stać się mętny, lub na dnie butelki może pojawiać się naturalny osad wyziębionych wosków. Jest to zjawisko naturalne.
Skład:
- Skład oleju lnianego 10stopniowego
- Olej lniany 10 stopniowy zawiera ponad 70% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W odróżnieniu od pozostałych kwasów, nie są one syntetyzowane przez organizm, lecz muszą być dostarczone z codziennym pożywieniem.
- Spośród tych NNKT ok. 60% stanowią kwasy tłuszczowe z grupy Omega -3, występujące tutaj pod postacią kwasu alfalinolenowego.
- Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasów z grupy Omega -3. Pozostałe oleje spożywcze zawierają jedynie niewielkie ilości tego składnika.
Uwaga!!!
Produkt nowy , przechowywany wyłącznie w lodówce. Termin ważności 2 miesiące od daty produkcji. Olej jest zawsze świeży gdyż jest tłoczony pod zamówienie Do oleju dołączony jest certyfikat jakościowy.
Paczki wysyłam kurierem GLS : wpłata na konto to 17zł pobranie u kuriera 23zł. Odbiór osobisty możliwy w Kaliszu w Sklepie Zielarskim na ul. Młynarskiej 69 (duże pawilony pod filarami).
|
|