Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Yunnan herb.CZARNA Golden Pekoe Najwyższa JAKOŚĆ!

23-04-2015, 11:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 13.60 zł     
Użytkownik slodkiezycie
numer aukcji: 5205720286
Miejscowość Mosina
Wyświetleń: 7   
Koniec: 23-04-2015 11:12:11
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Prowincja położona w południowych Chinach, nazywana jest Krainą Wiecznej Wiosny. W tym skarbcu natury występują rośliny wszystkich stref klimatycznych. To tam rośnie prawie wszystko to, co jest błogosławieństwem dla zdrowia człowieka. Region ten uznawany jest za kolebkę herbaty, ponieważ to właśnie tam, od tysięcy już lat, uprawia się najlepsze herbaty świata. Krzewy herbaciane, rosnące w prowincji YUNNAN, owiane górskim powietrzem, zroszone kroplami deszczu i ogrzane słońcem rozwijają się doskonale, by oddać całe swe bogactwo smaków i aromatów w filiżance najlepszej herbaty YUNNAN.

Wysyłka

 

 wg.wagi brutto

 

Płatności

07 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 417971


23 1320 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5372007 [zasłonięte] 300001

 
 
Pozostałe informacje

HERBATY YUNNAN

SERIA LUKSUSOWA - 101

Wykwintne herbaty liściaste najwyższej jakości. To właśnie te jasne, równo zwinięte dwa najmłodsze listki i złociste, nierozwinięte jeszcze młode pączki (tzw. tipsy) zerwane z krzewu herbacianego i poddane starannemu procesowi produkcji są gwarancją doskonałej jakości naszej serii herbat luksusowych YUNNAN, a tym samym gwarancją najlepszych doznań smakowych koneserów herbaty. To coś więcej niż herbata.

 Oferujemy cztery rodzaje tej herbaty:

herbata Yunnan de lux 101

CZARNA liściasta 100g.


 

Herbata Czarna Liściasta YUNNAN, jedna z najbardziej znanych i cenionych herbat na świecie. Jej zdecydowana złocisto-brązowa barwa, przepiękny aromat i głębia smaku zaspokoją najbardziej wyrafinowane oczekiwania miłośników tego napoju. Jest w niej wszystko to, czego poszukujemy w dobrej, czarnej herbacie.


Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling (północne Indie) i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
 
Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.
 

 
Parzenie herbaty czarnej:
 
Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody doprowadzonej do stadium „białej wody”. Stadium „białej wody” to moment, gdy woda wrze już na tyle, że pęcherzyki pary nadają jej biały kolor. Nie można jednak przesadzić, ponieważ gdy wrzątek osiągnie zbyt wysoką temperaturę aromat naszej herbaty uleci wraz ze zbyt gwałtownie parującą wodą.
Zasada „miękkiej wody” nie dotyczy tu herbat z regionu Assam – susz lepiej parzy się w twardej wodzie.
Ilość suszu herbacianego zależy przede wszystkim od gatunku herbaty, dlatego robiąc zakupy zawsze pytaj o radę sprzedawcy. Jeśli jednak zapomnisz o tym to wsyp od połowy do jednej łyżeczki suchej herbaty na każde 0,2litra wody. Jedna łyżeczka w tym wypadku odpowiada 2,5g.
Jeśli parzysz herbatę w dzbanku lub czajniku dodaj dodatkową łyżeczkę na każdy litr naparu.
Niestety czas parzenia herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Średni czas parzenia herbaty w miękkiej wodzie to 3-4minuty. Ulega on wydłużeniu wraz ze wzrostem twardości wody i skróceniu wraz ze wzrostem rozdrobnienia herbaty.
Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.
Dobrze zaparzony napar można poznać po delikatnej piance na powierzchni, lekkim aromacie i pozbawionym goryczy smaku.


Właściwości czarnej herbaty:

  • Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.
  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.
  • Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.



Importowana z Chin

Producent: PURE TEA CO.,LTD. YUNNAN / CHINA

Waga netto: 100g.

Waga brutto: ok.150g. 



 

GCS-AP1-R