|
Nazwa zielonej herbaty Yunnan pochodzi od górzystego południowochińskiego regionu w jakim jest uprawiana. Od ponad dwóch tysięcy lat ta górzysta prowincja rodzi najszlachetniejsze odmiany cherbat. Nazwę Yunnan przetłumaczyć można jako "chmury z południa", a to dlatego, że przez wzgórza przetaczają się niskie chmury.
Srebrne tipsy suszu po zaparzeniu dają złocistą barwę i klasyczny aromat dla zielonej herbaty. Smak naparu jest gorzkawy i cierpki. Ten gtunek herbaty zawiera dużo teiny, dzięki czemu jest ona bardzo pobudzająca. Warto popijać nią słodycze, gdyż dzięki tej herbacie, możemy poznać inny smak słodkości oraz innego pieczywa.
Sposób przygotowania:
Jedną łyżeczkę suszu na filiżanką, dwie łyżeczki na szklankę należy zalać gorącą woda o temperaturze mniej więcej 85 stpni Celsjusza i parzyć przez około 3 do 4 minut.
Herbata zielona jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości, pomaga zapobiec nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem do długowieczności”.
|