Waga: 250g
Kraj pochodzenia: Papua-Nowa Gwinea
Produkcja: Yha Hauka Kopi, HOAC
Certyfikacja Fair Trade: WFTO
Certyfikacja ekologiczna: DE-001-Öko-Kontrollstelle
Inne: ekologiczna, 100% Arabica
Jest to
produkt sprawiedliwego handlu (fair trade)
Kawa ekologiczna z wyżyn Papui Nowej Gwinei - rarytas na światowym rynku kawy. Kawa mielona Yha Hauka pochodzi z gospodarstw drobnych rolników, zrzeszonych w spółdzielniach Sprawiedliwego Handlu. Kawa pochodzi z upraw ekologicznych - na plantacjach nie stosuje się nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin.
Highland Organic Agriculture Co-operative (HOAC) - spółdzielnia
ok. 2600 drobnych hodowców kawy, którzy zjednoczyli się, by poprawić
swą konkurencyjność na rynku eksportowym. Uprawy kawy
utrzymują blisko 12 tys. osób. Idealne warunki dla kawy arabiki oraz
jej ręczna pielęgnacja wpływają na najwyższą jakość ziarna, zaś wysokie
opady i żyzna gleba wulkaniczna zapewniają bogate zbiory.
Spółdzielnia Yha Hauka Kopi działa w okolicy Aseki, w jednym z
trudno dostępnych regionów prowincji Morobe. Liczy ok. 300 członków.
Większość z nich ma certyfikat uprawy ekologicznej. Żyją z gospodarki
samowystarczalnej, a uprawa kawy jest ich jedynym źródłem pieniędzy.
Wszystkie prace są wykonywane ręcznie. Chwasty usuwa się maczetą, za
nawóz zaś służy kompost. Z powodu wysokiej wilgotności powietrza i
braku dróg największym wyzwaniem jest jak najszybsze dostarczenie
wysuszonej kawy do portu w Lae i załadunek na statki.