Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Yerba Mate zestaw startowy Komplet.

04-07-2015, 21:00
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 50 zł     
Użytkownik matias_53
numer aukcji: 5329398076
Miejscowość Władysławowo
Wyświetleń: 19   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Untitled Document

 

Witam serdecznie w mojej herbaciarni Galeria Herbaty.

 

Oferujemy Państwu najwyższej jakości towar. Nasze produkty są pierwszej jakości i zawsze z odpowiednio długim terminem ważności. Zdjęcia są autentyczne, przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.

 

Yerba Mate zestaw startowy

Idealny zestaw, aby rozpocząć swoją przygodę z yerba mate. Składa się z doskonałej yerba mate  Pipore Compuesta con Hierbas 500g, matera ceramicznego Calabaza brąz oraz bombilli nierdzewnej Alvaro smukłej. 

YERBA MATE PIPORE COMPUESTA CON HIERBAS 500g: Piporé Compuesta con Hierbas to niesamowite połączenie yerba mate oraz ziół takich jak mięta pieprzowa, mięta polna, mięta oraz kwiat lipy. Yerba ta leżakuje 18 miesięcy przed pakowaniem w celu uzyskania unikalnego smaku. Spróbuj, a przekonasz się jak doskonałe połączenie smaku i mocy oferuje pipore.

MATERO CERAMICZNE CALABAZA BRĄZ: Artystycznie, ręcznie wykonane naczynko z ceramiki w kształcie naturalnego matera z tykwy. Szkliwione wewnątrz i z zewnątrz. Pojemność około 350 ml. Bardzo praktyczne i łatwe w utrzymaniu. Nie ma obawy, że zapleśnieje. Naczynko dekoracyjne.

BOMBILLA NIERDZEWNA ALVARO SMUKŁA: Jeden z najlepszych modeli bombilli nierdzewnych. Długość 19cm. Doskonale sprawdza się z każdym rodzajem naczynka. Filtr typu łyżeczkowego, doskonale filtruje i nie powoduje zatykania się bombilli. Można czyścić w zmywarkach. Bombilla nie przebarwia się, nie koroduje i nie śniedzieje, zawsze wygląda jak nowa. Wykonana jest ze szlachetnej stali nierdzewnej - 201 ss.

Właściwości mate:

  • Hamuje apetyt, a dokładniej łagodzi łaknienie, blokując odpowiednie receptory w mózgu. Indianie potrafili obejść się bez jedzenia przez wiele dni, pijąc i żując tylko mate...
  • Zawiera wiele witamin: A, C, E, B1,B2, karoten, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian wapnia, magnez, żelazo, potas, sód, krzem, fosforany, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę inozytol i witaminę H. Naukowcy stwierdzili, że mate zawiera wszystkie niezbędne do podtrzymania życia witaminy. 
  • Zawiera mateinę, która działa pobudzająco, tak jak kofeina i tanina, lecz nie powoduje wzrostu ciśnienia i bezsenności. 
  • Napar mate znakomicie działa na organizm człowieka. Poprawia koncentrację, wyostrza zmysły, zwiększa odporność na stres i polepsza nastrój. 
  • Uznawana jest za środek przeciwreumatyczny. 
  • Jest moczopędna, dzięki czemu usuwa toksyny z organizmu. 
  • Wspomaga przemianę materii i wydalanie. Prowadzi do spalania większej ilości kalorii. 
  • Zawiera ksantynę, która rozluźnia mięśnie i rozszerza oskrzela, dzięki czemu wspomaga leczenie astmy. 
  • Stymuluje centralny układ nerwowy, nie powodując uzależnienia. 
  • Obniża ciśnienie krwi. 
  • Nie ma negatywnego wpływu na sen. 
  • Nie jest jednak wskazana dla ludzi z chorobą wrzodową.

Parzenia w kalebase: napełnić 1/3 kalebase liśćmi mate, przewróć do góry nogami i parę razy potrząsnąć. Ma to na celu odpowiednie ułożenie liści. Kalebase należy trzymać pod kątem, by fusy mogły zgromadzić się na dole na ukos. Następnie dodać letniej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza (około 8 minut od momentu zagotowania się wody), tak aby zalała dno. Pozwolić, aby fusy nasiąkły, a potem włożyć głęboko metalową słomkę zwaną bombillą, wessać pierwsze gorzkie fusy i wypluć je. Następnie napełnić kalebase wodą do pełna, zaczekać około 5 minut i pić! Krótszy czas parzenia powoduje, że mate jest mocniejsza i bardziej pobudzająca oraz ma lżejszy smak. Napar można uzupełniać parokrotnie. Pierwsze parzenie jest najmniej smaczne, dlatego pije je przeważnie gospodarz, gdyż nie wypada podawać go gościom.
Mate można zalać również zimną, wręcz lodowatą wodą, ale dopiero za drugim razem. Polecamy na ciepłe dni!
Według zwyczaju Gaucho kalebase jest przekazywana gościom i za każdym razem zalewana wodą do pełna (jeden napar dla jednej osoby). Bombilla nie może być używana do mieszania. Oprócz tradycyjnego zaparzenia w kalebase można zaparzać mate kilkakrotnie w sposób europejski, kubek z zaparzaczem.  

Jeśli mają państwo jeszcze jakieś pytania chętnie służę pomocą oraz zapraszam na mój blog poświęcony herbacie, kawie oraz przyprawom.


www.galeriaherbaty.blogspot.com

 

Dziękuję serdecznie za odwiedziny oraz zapraszam ponownie.

Rosienke Marcin

Galeria Herbaty