Yer-vita jest produktem w pełni ekologicznym. Otrzymywana jest z suszonych i ciętych liści ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis). Plantacje zakłada się pośród dziewiczego lasu podzwrotnikowego, zbiorów dokonuje się ręcznie, co gwarantuje dokładną selekcję liści i pączków. Do produkcji dostarczane są tylko rośliny hodowane metodami tradycyjnymi, bez stosowania środków chemicznych. W pełni zautomatyzowane procesy cięcia i paczkowania gwarantują wysoką jakość produktu końcowego. Dzisiaj pita jest przez osoby najrozmaitszych narodowości, języków i kultur na całym świecie.
Działanie: Oczyszcza organizm z toksyn, zwiększa sprawność umysłową i fizyczną, leczy anemię, wyczerpanie nerwowe, poprawia nastrój w przypadku depresji. Regeneruje siły w okresie rekonwalescencji. Poprawia przemianę materii i odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit. Działa wspomagająco w kuracjach odchudzających.
Spożywa się ja na liczne sposoby: na gorąco, z cukrem lub bez, z dodatkiem mleka, na zimno z lodem i cytryną. Pić 3 razy dziennie. Przy odchudzaniu 5 razy dziennie po 2 torebki na szklankę.
Yerba Mate może być pita bez ograniczeń przez dorosłych i dzieci.
Zawiera aż 196 aktywnych komponentów, czyli więcej niż np. zielona herbata. Badania przeprowadzone w Instytucie Pasteura w Paryżu wykazały, że posiada niemal wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Ponadto jest bogata w karoten, magnez, potas, żelazo, wapń i wiele innych minerałów. Dzięki obecności mateiny, substancji chemicznej z grupy ksantyn, stymuluje centralny układ nerwowy, jednak, w przeciwieństwie do swej „siostry” kofeiny nie wywołuje uzależnień. Yerba mate pobudza i zwiększa zdolność koncentracji jednocześnie nie powodując efektów ubocznych w postaci rozdrażnienia czy nerwowości. Wpływa rozluźniająco na mięśnie, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie.
|