Skład:
- yerba mate,
- wiśnia,
- płatki słonecznika,- aromat.
YERBA MATE to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
Właściwości Yerba Mate:
Ø Yerba Mate podobnie jak kawa zawiera kofeinę (kofeina w mate bywa marketingowo nazywana mateiną) oraz teobrominę - substancje o działaniu pobudzającym,
Ø pobudza organizm, likwiduje objawy zmęczenia i rozluźnia,
Ø po wypiciu mate zwiększa się sprawność fizyczna i intelektualna, poprawia się koncentracja,
Ø obecna w mate witamina B jest naturalnym antydepresantem, więc napój ten ma działanie poprawiające nastrój,
Ø Mate usprawnia procesy trawienne i łagodzi problemy gastryczne,
Ø Mate poprawia perystaltykę jelit oraz przyspiesza przemianę materii, dlatego jej picie jest zalecane podczas odchudzania,
Ø Mate ma działanie moczopędne i łagodzi problemy z pęcherzem,
Ø zawiera wiele witamin i minerałów, a mianowicie:
ü witaminę A - uodparnia organizm, pozytywnie wpływa na wzrok;
ü witaminę B1 - korzystnie wpływa na układ nerwowy i ułatwia trawienie; sód, potas, wapno - wzmacniają kości i zęby;
ü witaminę B2 - wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu;
ü witaminę C - ma działanie antytoksyczne, wzmacnia zęby, wpływa na wzrost liczby czerwonych ciałek krwi;
ü żelazo - wpływa na polepszenie sprawności fizycznej;
ü
ü magnez, krzem, siarka;
ü fosfor - korzystnie wpływa na układ nerwowy i wydalniczy.
Ceremonia parzenia
W Ameryce Południowej yerba jest nie tylko napojem, ale też przedmiotem kultu, a jej przygotowywanie i picie jest rytuałem. Do poprawnego zaparzenia yerby potrzebna jest:
Mate (inna nazwa: calabasa) - specjalne naczynie do zaparzania yerba mate, najczęściej wykonane jest z odmiany dyni (tykwy). Mate może być też zrobione z drewna lub rogu wołu (wtedy naczynie nazywamy guampą). Oczywiście jeśli nie mamy mate możemy przygotować yerbę w kubku.
Bombilla - rurka, przez którą pije się napar. Kiedyś rurki wykonywano z bambusu, ale obecnie używa się metalowych rurek z sitkiem, które są łatwiejsze w czyszczeniu i się nie zatykają.
Aby właściwie przyrządzić yerbę najpierw należy włożyć do mate bombillę, następnie napełnić do połowy liśćmi. Następnie należy zatkać otwór odwrócić mate do góry nogami i lekko potrząsnąć (umożliwia to większym liściom pozostanie na wierzchu).
Potem zalewamy liście wodą o temperaturze nie większej niż 70 stopni i parzymy 10-15 minut. Zaparzony napar pijemy przez bombillę niewielkimi łykami. Liście mogą być parzone wielokrotnie. Napar ma zielono brązowy kolor i cierpki, ale zarazem bardzo aromatyczny smak. Yerbę można przechowywać około 3 lat.
Dlaczego warto kupić w moim sklepie ??
- kupujesz produkt najwyższej jakości,
- dzięki bezpośredniej współpracy ze sprawdzonymi importerami, bez dodatkowych pośredników możemy zaoferować najniższe ceny na rynku, jednocześnie bez spadku jakości produktu,
- w odróżnieniu od produktu w sklepie, nie płacisz za ładne, kolorowe opakowanie, ani bardzo drogą reklamę w TV, których łączny koszt często przekracza połowę ceny gotowego produktu
Zakupy w naszym sklepie to trafny wybór - zaufało nam już wielu klientów.
Dołącz do nich już dziś !
Zakupy w naszym sklepie to także dobry pomysł, jeżeli szukasz prezentu dla bliskiej osoby lub kogoś znajomego. Z pewnością będzie zadowolony jeśli otrzyma oryginalny i smaczny prezent w postaci herbaty lub kawy.
Serdecznie zapraszamy.